25.3 C
Pals
Dijous, 18 juliol 2024
- Publicitat -

Ribera evita valorar el parc eòlic marí i avisa que des de Roses potser allò que es veurà seran “molins francesos”

La ministra per a la Transició Ecològica alerta que amb panells solars no n'hi haurà prou i que caldrà fer "esforços"

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -
Fotografia: Recreació feta amb ordinador sobre imatges reals de com es veurà el parc des del Cap de Creus. 
La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha evitat valorar el projecte de parc eòlic marí de Roses però ha avisat que caldrà fer “esforços” i que amb panells solars i “petites comunitats” serà “impossible” complir amb els objectius previstos. En aquest sentit, ha dit que els preocupa la situació de Catalunya en relació a les renovables. “Hem detectat una aturada i em pregunto com evitarem que en un mar compartit no siguin els aerogeneradors francesos els que es vegin des de la badia de Roses”, ha afirmat. Amb tot, Ribera ha insistit que el projecte encara no ha engegat la tramitació i que la fase en què es troba “ni obliga, ni prejutja a res”: “No hi ha res a parar perquè no hi ha res que es pugui parar”.

Ribera ha respost així a preguntes del senador gironí d’ERC, Jordi Martí, que ha demanat un posicionament del govern espanyol en relació al projecte. Durant la seva exposició de motius, Martí ha recordat que el parc es planteja en una zona d’especial interès i sobre una de la badies més belles del món. També ha remarcat que hi ha una forta oposició del territori i de la comunitat científica.

La ministra li ha contestat que Espanya aspira, d’acord amb el Pla nacional integrat de l’energia i el clima, a que un 42% de l’energia final sigui d’origen renovable i que el 74% de l’electricitat tingui el mateix origen l’any 2030. Una dada que implica que pràcticament es dupliqui la que avui hi ha instal·lada al país. “Això requereix un procés enormement cautelós i enormement garant”, ha dit. Tot plegat, ha afegit, combinat amb “criteris de protecció de la biodiversitat terrestre i marina, el consens social i l’energia”. “El compromís requereix esforç per part de tots”, ha insistit.

 

Malgrat això, Ribera ha assegurat que encara no han enllestit els plans d’ordenació dels espais marins ni de l’estratègia eòlica (offshore). “Els dos projectes que vostè apunta, que estan en l’anàlisi previ de l’abast ambiental, en el seu moment seran sotmesos a informació pública i l’espai en el qual es pugui desenvolupar offshore haurà de ser objecte de concurs previ”, ha dit.

Amb tot, la ministra ha remarcat que “no hi ha res a parar perquè no hi ha res que es pugui parar” i que el tràmit en què es troba el projecte “no obliga a res”. “També li dic que és impossible que només amb panells solars a les teulades i petites comunitats, en les quals estem especialment decidits a impulsar, puguem substituir el conjunt de l’energia que consumim al país”, ha afegit. En aquest sentit, Ribera ha assegura que Catalunya està per sota del conjunt d’Espanya en generació de renovables i ha alertat que podrien ser molins francesos els que s’acabin veient des de la badia de Roses.

Inici de la tramitació, a l’estiu

Els promotors del projecte van explicar la setmana passada que han fet arribar al ministeri que dirigeix Ribera el document inicial de consulta i que preveuen engegar la tramitació aquest estiu, amb la mirada posada en els fons europeus Next Generation. L’objectiu és que el parc sigui una realitat l’any 2026.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Avís per calor intensa al Baix Empordà

Temperatura superior a 35 ºC a l'interior del Baix Empordà amb xafogor a la costa i vent de component sud a la tarda. L'episodi de calor s'intensifica demà i es prolongarà fins dissabte.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -