12.8 C
Pals
Dijous, 15 abril 2021
- Publicitat -

Ull als incendis

Ara que patim aquestes onades de calor inusitades (temperatures de juliol a mitjans mes de maig), ens porta a pensar que aquest estiu serà el més calorós del segle, com de fet opten a ser-ho els estius dels darrers quinze o vint anys. Si no ho serà, poc n’hi faltarà. Ara, dèiem, doncs, és l’hora de pensar en les estones d’exposició al sol allargassats damunt una tovallola, que hauran d’anar acompanyades de banys sovintejats i màxim protector solar per no patir insolacions i les seves conseqüències, com ara cremades a la pell o deshidratació. I tampoc no perdem de vista els focs, que a cada vegada ens volen fer creure que són fortuïts, mentre que les investigacions posteriors ens aporten una estadística alarmant d’incendis provocats. Després es donarà la culpa a algun piròman eixelebrat… i tothom tranquil.

No obstant, entre les causes encara els superen unes tràgiques deduccions: les badades (tècnicament: negligències), acompanyades d’una total i absoluta manca de responsabilitat cívica. Una burilla al pàrquing del Pertús va provocar el dramàtic incendi de la Jonquera del 2012, que va assolar 14.000 hectàrees fins a tocar de Figueres. Una altra fatídica burilla a la carretera va ser la causa del foc de Vilopriu i Colomers del 2013, amb mil hectàrees cremades arran de l’espai d’interès natural de les Gavarres. Un foc mal apagat d’una estassada de matolls va provocar l’any 2014 el darrer gran incendi a la comarca, que va afectar 360 hectàrees de Vall-llobrega, Palamós, Calonge i Forallac, en aquesta ocasió, sí, enmig les Gavarres.

Ja sabem que queden molt espectaculars les giragonses dels hidroavions just abans d’aterrar al mar per tal de carregar els dipòsits d’aigua a la bocana del port palamosí, o la precisió dels helicòpters damunt de piscines o als enormes dipòsits dispersos per les zones boscanes; o bé les anècdotes heroiques dels nostres estimats agents rurals i bombers. Però si ens podem estalviar la parafernàlia, millor que millor. Fóra més sensat que anem en compte i no caiguem en la temptació de les bretolades sense cap ni peus.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios