13.3 C
Pals
Dimecres, 25 maig 2022
- Publicitat -

Un bioplàstic és un plàstic amb un nom atractiu

A tot el món s’utilitzen 10 milions de bosses de plàstic cada minut de les quals el 70% acaba perduda pel medi ambient, especialment en mars i oceans. Sí, el planeta està quedant colgat de plàstic!

Les bosses de plàstic són el principals productes d’un sol ús que circula pel món. Les bosses de menys de 50 micres són les més usades a Espanya i en la resta d’Europa i tenen un temps d’utilització d’entre 12 i 25 minuts, que contrasta amb el seu lent procés de descomposició (entre 100 i 500 anys). Actualment, al nostre país s’utilitza una mitjana de 180 bosses de plàstic per habitant a l’any (una bossa per persona cada dos dies) i el percentatge de reciclatge és molt baix perquè costa 100 vegades més reciclar-les que produir-les de nou. De totes les bosses de plàstic utilitzades a Espanya s’estima que entorn del 20% s’usen només una vegada, per la qual cosa després de la seva utilització passen a convertir-se en residus.

Els darrers anys, la sensibilització ambiental dels ciutadans ha augmentat i la preocupació per la gestió del plàstic d’un sol ús és cada vegada major i això ha provocat un descans del consum de bosses de plàstics. Per aquest motiu els fabricants del plàstic van inventar una nova composició química la qual van anomenar bioplàstic. Atractiu no? Els bioplàstics es presentés pels fabricants com una potencial alternativa de futur per substituir al plàstic convencional. Però és important remarcar que no són la solució. Diferents investigacions han demostrat que els bioplàstics poden romandrà al medi ambient (enterrats o sota de l’aigua) sense ser pràcticament degradats, o formant els famosos microplàstics que entren als organismes dels animals i son molt perjudicials.

Necessitem un canvi real a nivell de sistema de producció i consum, ja que la mera substitució de plàstics d’un sol ús per altres materials no serà suficient. Utilitzar plàstics biodegradables o altres productes d’un sol ús només alimenta una falsa solució que impedeix realment solucionar la crisi de contaminació per plàstics a la qual ens enfrontem. No us deixeu enganyar, un bioplàstic és un plàstic amb un nom atractiu. Som-hi.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios