13.7 C
Pals
Dijous, 25 febrer 2021

Una bavosa depredadora a la costa de Sant Feliu

És la primera vegada que la bavosa depredadora arriba a Catalunya i està afectant el litoral del Baix Empordà

El més llegit

Calonge i Sant Antoni no tindran policia local durant la nit davant les protestes

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha decidit deixar al descobert el servei durant les nits de la Policia Local i només cobrir els torns de dia davant le protestes de la setmana passada, segons ha informat el Diari de Girona.

El turisme britànic podrà tornar a la Costa Brava aquest estiu, segons Boris Johnson

Des del Grup Costa Brava Centre reben la notícia satisfactòriament, però reclamen que necessiten que la informació els arribi abans i l'obertura de fronteres, tan nacionals com internacionals.

Alumnes que lluiten contra el canvi climàtic des de les aules

Els alumnes de 1r d'ESO de l'escola Prats de la Carrera de Palafrugell estan desenvolupant un projecte que té de lema 'El mar comença aquí'. Volen conscienciar la població sobre la importància de cuidar el medi ambient i no llençar brossa pel vàter o pels embornals.

Esther Vilert: “Durant 3 setmanes vacunarem a majors de 80 anys i persones dependents”

La directora d’atenció primària del Baix Empordà recomana esperar rebre la trucada del centre mèdic per no col·lapsar línies i alentir el procés de vacunació
Temps de lectura: < 1 minut
- Publicitat -

Els biòlegs de la Fundació Mar han localitzat per primer cop a Catalunya una bavosa de mar originària de Sud-àfrica que és “una voraç depredadora” del fons marí. Coneguda com a Godiva quadricolor, destaca pels seus colors vius.

La bavosa pot desequilibrar tot l’ecosistema perquè s’alimenta d’aquells microorganismes i altres espècies d’invertebrats que viuen al fons marí. El paràsit s’ha trobat en el marc del projecte Silmar, que analitza la qualitat dels ecosistemes. Aquest però no ha estat l’únic paràsit a la costa baix empordanesa, perquè asseguren que un altre s’ha estès matant totes les nacres.

És el primer cop que la Godiva quadricolor arriba al litoral català. És a les coves de Cala Maset i a la cala D’es Cranc a Sant Feliu de Guíxols on s’han trobat les bavoses.

La costa del Baix Empordà en problema

Al Baix Empordà, s’ha concretat que l’estat ambiental de les aigües és “molt bo”, però que també hi ha riscos i problemàtiques que poden acabar passant factura. Es destaca l’excessiu ús de la costa, sobretot a l’hora de fondejar on s’arrenquen grans extensions de posidònia.

Aquest problema però s’afegeix als efectes del canvi climàtic que comencen a ser preocupants. A Begur per exemple, el 90% de gorgònies, una espècie de coralls tous, ja ha mort a causa de l’augment de la temperatura.

Els biòlegs de la Fundació Mar també han certificat que el paràsit que afecta les nacres ja s’ha estès pel Baix Empordà. I de fet, ha provocat una gran mortalitat –propera al 100%- entre les diferents comunitats que viuen al fons marí. A la cala Vigatà de Sant Feliu de Guíxols, de 70 nacres censades no n’ha sobreviscuda cap.

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Pescadors i científics aposten per tancar la pesca en 175 km2 del litoral gironí

Després de mesos de treball dels investigadors de l'ICATMAR amb els representants de les confraries de pescadors catalanes i les seves federacions, s’ha arribat a un consens per protegir totes les espècies de fons d’un total de 18 àrees del litoral català que en total representen més de 400 quilòmetres quadrats.

Altres notícies