28.5 C
Pals
Dilluns, 4 juliol 2022
- Publicitat -

Una bavosa depredadora a la costa de Sant Feliu

És la primera vegada que la bavosa depredadora arriba a Catalunya i està afectant el litoral del Baix Empordà

Temps de lectura: < 1 minut
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Els biòlegs de la Fundació Mar han localitzat per primer cop a Catalunya una bavosa de mar originària de Sud-àfrica que és “una voraç depredadora” del fons marí. Coneguda com a Godiva quadricolor, destaca pels seus colors vius.

La bavosa pot desequilibrar tot l’ecosistema perquè s’alimenta d’aquells microorganismes i altres espècies d’invertebrats que viuen al fons marí. El paràsit s’ha trobat en el marc del projecte Silmar, que analitza la qualitat dels ecosistemes. Aquest però no ha estat l’únic paràsit a la costa baix empordanesa, perquè asseguren que un altre s’ha estès matant totes les nacres.

És el primer cop que la Godiva quadricolor arriba al litoral català. És a les coves de Cala Maset i a la cala D’es Cranc a Sant Feliu de Guíxols on s’han trobat les bavoses.

La costa del Baix Empordà en problema

Al Baix Empordà, s’ha concretat que l’estat ambiental de les aigües és “molt bo”, però que també hi ha riscos i problemàtiques que poden acabar passant factura. Es destaca l’excessiu ús de la costa, sobretot a l’hora de fondejar on s’arrenquen grans extensions de posidònia.

Aquest problema però s’afegeix als efectes del canvi climàtic que comencen a ser preocupants. A Begur per exemple, el 90% de gorgònies, una espècie de coralls tous, ja ha mort a causa de l’augment de la temperatura.

Els biòlegs de la Fundació Mar també han certificat que el paràsit que afecta les nacres ja s’ha estès pel Baix Empordà. I de fet, ha provocat una gran mortalitat –propera al 100%- entre les diferents comunitats que viuen al fons marí. A la cala Vigatà de Sant Feliu de Guíxols, de 70 nacres censades no n’ha sobreviscuda cap.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

L’Ítaca reuneix 17.000 espectadors en els concert de pagament, l’assistència més alta de la història

El festival registra un augment als concerts de Sant Joan i un descens en la resta d'activitats
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -