Una intervenció arqueològica millorarà l’entorn de l’església de Sant Martí de Romanyà

Les excavacions s'emmarquen dins del projecte de recerca "Omnia mors adequat" que compta amb el suport de l'Ajuntament i del Departament de Cultura

Imatge: Ajuntament de Santa Cristina d'Aro

La setmana vinent s’iniciarà una intervenció arqueològica a l’entorn de l’església de Sant Martí de Romanyà de la Selva a càrrec de l’empresa Baula Recerca Arqueològica SL. La voluntat d’aquestes excavacions és la d’aprofundir en el coneixement de la necròpolis i poder endinsar-se en la descoberta cronològica de l’assentament, així com també quin és l’origen antropològic de la seva població.

L’excavació forma part del projecte de recerca “Omnia mors adequat” que compta amb el suport de l’Ajuntament i del departament de Cultura de la Generalitat, que ha atorgat una subvenció dins de la línia Projectes quadriennals de recerca en matèria d’arqueologia i paleontologia 2018-2021.

L’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro s’ha reunit amb els veïns de Romanyà per tal d’explicar-los quin serà el projecte i poder donar informació al respecte. Aquest “comporta la implicació de diverses disciplines interrelacionades i es marca tres objectius: la reconstrucció històrica dels diferents assentaments humans al nucli de Romanyà; confirmar la presència romana al nucli i establir la relació amb la necròpolis, i reconstruir el mapa arqueològic de la zona”. Aquestes excavacions es duran a terme a la Plaça de l’Església, a la parcel·la privada de la família Almeda i als camps de l’entorn del nucli urbà.

L’any 2016, el consistori ja va realitzar actuacions en aquest punt. Va consistir en la construcció preventiva d’un mur de contenció de la plaça de l’Església de Romanyà (edifici prerromànic molt evolucionat del segle X), “que va posar al descobert la necròpolis del recinte religiós, de la qual es tenia coneixement a través de documentació procedent d’arxius i estudis historiogràfics”, afirmen des de l’Ajuntament. Aquestes intervencions permetran conèixer més a fons la història de Sant Martí de Romanyà de la Selva.