23.2 C
Pals
Diumenge, 16 juny 2024
- Publicitat -

Verges es torna a quedar un any més sense el nou institut-escola

Fa més de 12 anys que l'Ajuntament de Verges reclama la creació d'aquesta nova instal·lació a la Generlitat

Temps de lectura: 4 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Un any més, Verges queda fora del llistat de centres de nova construcció de la Generalitat. L’Ajuntament de Verges fa 12 anys que treballa per la construcció d’aquest nou institut escola. Aquest és un projecte que es treballa de manera conjunta amb la comunitat educativa i els ajuntaments de l’àrea d’influència, amb la necessitat de desencallar una situació que, afirmen en un comunicat, “ja comença a ser d’emergència”.

L’augment de l’alumnat i l’envelliment dels edifcis

El poble de Verges té una escola de primària que està pensada per una línia (1 classe per curs), acausa del progressiu augment d’alumnat ha passat a ser de dues línies (2 classes per curs). Aquest augment d’infants i l’envelliment de l’escola, que porta quasi 50 anys de funcionament, fa que les instal·lacions actuals no siguin les més òptimes.

L’alumnat de Verges representa el 30% del total del centre i el 70% restant, forma part dels pobles dels voltants. L’Ajuntament de Verges hi posa tots els esforços (tant de personal com econòmics) per a mantenir el centre i anar-lo adaptant. Tot i això, es trobem en constants dificultats a causa “d’unes instal·lacions velles, que contínuament fa que apareguin problemes en el funcionament del dia a dia”.

A més, l’escola hi falten espais; s’aprofiten passadissos per a guardar jocs i llibres; s’ha anul·lat l’aula d’informàtica, l’aula de música i la sala de mestres per a poder-hi ubicar les noves aules addicionals; no hi ha prou aules ni espais per a fer desdoblaments de grups de treball i reduir ràtios; els docents han de fer tota la tasca que va més enllà de l’horari lectiu en unes condicions de gran precarietat. Opten per treballar com poden i quan poden a les aules. Tampoc no poden compartir el temps de descans ni els àpats en cap espai que faciliti la relació i la interacció. A més, no hi ha despatxos per fer entrevistes amb els pares. No es compleixen les ràtios de lavabos per la quantitat d’alumnes i docents del centre. Per tots aquests motius, l’Ajuntament ha hagut de cedir els darrers anys els espais dels anomenats pisos dels mestres, per a ubicar-hi unes noves aules, així com l’ús de la sala de lectura.

D’altra banda, fa més de 10 anys que l’institut (de 1r ESO a 4t ESO) estan en barracons a gairebé 1 quilòmetre de distància i això fa impossible desenvolupar el projecte educatiu amb total normalitat.

Un institut-escola que no arriba

A finals del 2016 l’Ajuntament de Verges va iniciar tot un seguit de reunions amb el director dels serveis territorials de Girona per analitzar la situació i fixar un horitzó per tal de posar fil a l’agulla a la construcció del nou centre educatiu. Des de llavors, han passat quatre consellers d’Educació i tres directors dels serveis territorials.

Un dels punts que van remarcar des del Departament d’Educació al consistori de Verges, va ser que “els terrenys municipals s’havien de regularitzar i fer el procediment per tal de cedir-los al Departament d’Educació”. Durant aquest temps, l’ajuntament han anat fent aquesta feina i, paralel·lament, han anat fent trobades amb la comunitat educativa i els ajuntaments dels municipis del voltant per tal de fer el seguiment de la situació.

En les darreres reunions que s’havien anat fent amb el Departament d’Educació, ja havien admès que la situació a Verges era força urgent i que calia agilitzar els tràmits per tal que el municipi estigués a la propera llista de centres de nova construcció. Aquest passat mes d’octubre va sortir un comunicat del Govern de la Generalitat anunciant un acord de govern on s’informava de l’ampliació i construcció de nous centres educatius arreu del país. La sorpresa va ser que Verges no sortia a la llista.

L’equip de govern i la comunitat educativa van demanar hora d’urgència amb el director dels serveis territorials de Girona, el senyor Adam Manyé, per tal de saber què havia passat. Els van atendre el dia següent. Després d’una llarga reunió, se’ls va informar que els motius pels quals no han sortit en el llistat de centres de nova construcció d’enguany van ser concretament dos: el primer, per un tema de pressupost, ja que de les 47 noves construccions previstes se’n faran 21, amb la no inversió al municipi de Verges poden atendre a les necessitat de 3 centres educatius; i, el segon, per un tema de la documentació de la cessió dels terrenys que es troba bloquejada al registre de la propietat i sense aquesta documentació no es pot avançar.

De la reunió, expliquen en el comunicat, van sortir amb el compromís real que el proper 2023 l’institut-escola de Verges seria prioritari. La cessió de terrenys es va aprovar per ple municipal el setembre del 2021 i a inicis de 2022 ja s’havia entregat tota la documentació. Cal esmentar que l’inici de l’expedient és del 2010 i que des de llavors no es va finalitzar mai la tramitació. I al fer tant de temps, s’han hagut de demanar informes i documentació actualitzada a diferents organismes. Una vegada entregada tota la informació actualitzada, el febrer de 2022, el Departament d’Educació va requerir al consistori que calia fer una modificació a la superfície del terreny que es posava a disposició per a la construcció del nou institut-escola. Aquest fet va comportar haver de fer, de nou, tot un seguit de documents: plànols, topogràfic, informes, acord de ple, cadastre i registre de la propietat.

Des del febrer que s’ha anat fent tot de nou. Però els tempos no els marca l’ajuntament de Verges, sinó els organismes on s’ha de demanar tota la documentació, que en molts casos es demoren. A hores d’ara, només resten a l’espera que el registre de la propietat faci l’anotació pertinent i es pugui desencallar d’una vegada per totes el tema. L’Ajuntament de Verges és el màxim interessat en la construcció del nou edifici i, conclouen en aquest comunicat que, “hem fet i farem tot el possible per que sigui una realitat el més aviat possible”.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

El Massi Baix Ter aconsegueix el doble en una prova de la Copa d’Espanya a Abanilla

Ainara Albert ha quedat primera en la prova i el segon lloc ha estat per Íngrid Ruiz.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -