9 C
Pals
Dilluns, 9 Desembre 2019

La vil·la romana de Vilarenys es cobrirà totalment

El jaciment arqueològic es va començar a excavar l'any 1991

El més llegit

Petit incendi en un restaurant de Palafrugell provoca intoxicació de fums a una empleada

L'incendi ha començat a l'armari sota la pica de la barra del restaurant, ha cremat una canonada i ha provocat l'inundació del local

Nova edició de l’Aplec de Santa Llúcia de l’Arboç

Els Amics de Santa Llúcia han recordat l’Arcadi Piferrer un dels principals artífexs de la recuperació de l’Aplec recentment traspassat

La Bisbal encén els llums de Nadal amb el grup bisbalenc Yes! The Music

La Bisbal d'Empordà ja ha encés els llums de Nadal. Aquest cap de setmana s'ha donat el tret de sortida a les festes nadalenques amb la Gran Encesa de Llums de Nadal

Malestar per les inundacions al carrer Marquès de Cruïlles

Veïns i veïnes de la zona afirmen portar "13 anys en aquesta situació" i demanen explicacions al consistori que, segons avança el Diari de Girona, les donarà demà

1.351 atletes de 9 nacionalitats diferents participen en la X Trail Ardenya de Santa Cristina

Un total de 1.351 atletes de 9 nacionalitats diferents han participat avui en les quatre distàncies (50Km, 32Km, 15Km i marxa10Km) de la Trail Ardenya de Santa Cristina d’Aro, que organitza l’Associació Esportiva Matxacuca. Aquesta és la segona vegada, de les 10 edicions de la prova atlètica, en què s’ha superat el miler de participants

La vil·la romana de Vilarenys, al poble de Vall-llobrega, es cobrirà totalment. La vil·la es considerada una troballa arqueològica des del 1987. Ara però, cobriran el terreny després d’anys de l’inici i la posterior aturada de les excavacions.

L’Institut Català del Sòl (INCASÒL) ha adjudicat el projecte de cobriment de la vil·la romana de Vilarenys. Aquest projecte cobrirà totalment el terreny on hi ha les restes arqueològiques descobertes durant el 1977.

Aquest cobriment però arriba 15 anys després d’aturar les excavacions. Va ser l’any 2002 quan es va decidir no seguir excavant. Des d’aleshores, el jaciment romà ha estat a la intempèrie i sense cap actuació de caire preventiu.

Anys més tard, les tres administracions pertinents, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Vall-llobrega i INCASÒL han decidit cobrir les restes. Rufino Guirado, alcalde de Vall-llobrega ho ha explicat a Ràdio Capital.

La decisió comporta el cobriment preventiu i temporal de la vil·la romana de Vilarenys. La raó és la manca de recursos per poder fer un projecte de valorització del jaciment. Tot i que les excavacions van estar molt avançades fa anys, ara no hi ha pressupost per reprendre-les. L’alcalde de Vall-llobrega, Rufino Guirado.

Cobreixen la vil·la romana de Vilarenys després d’anys d’aturar les excavacions

Zones de treball exhaustiu a la Vil·la Romana de Vilarenys | Imatge del projecte d'Incasòl
Zones de treball exhaustiu a la Vil·la Romana de Vilarenys | Imatge del projecte d’Incasòl

El projecte durarà un mes i està dividit en cinc fases diferents. La intenció és fer una neteja i desbrossada de l’espai abans de col·locar el geotèxtil. Posteriorment s’afegiran varetes metàl·liques per seguretat que del·limitaran les restes arqueològiques. Després s’afegirà la terra que ha de cobrir el jaciment per tal de mantenir-lo protegit fins un futur.

Estat actual de la Vil·la Romana de Vilarenys | Imatge del projecte d'Incasòl
Estat actual de la Vil·la Romana de Vilarenys | Imatge del projecte d’Incasòl

L’alcalde de Vall-llobrega ha informat que el cobriment estaria acabat abans de l’estiu d’enguany. Un alcalde però que ha denunciat l’estat actual dels terrenys que s’hauran de cobrir. L’estat de l’espai, com es pot veure a les imatges, està totalment descuidat. Guirado també ha mostrat el seu descontentament per no poder ensenyar el jaciment romà als ciutadans del seu poble.

Estat actual de la Vil·la Romana de Vilarenys | Imatge del projecte d'Incasòl
Estat actual de la Vil·la Romana de Vilarenys | Imatge del projecte d’Incasòl

El projecte adjudicat a l’empresa de l’Alt EmpordàExcavacions Malé i Hurtós, SL, costarà 84.579 € amb IVA.

Últimes notícies

Petit incendi en un restaurant de Palafrugell provoca intoxicació de fums a una empleada

L'incendi ha començat a l'armari sota la pica de la barra del restaurant, ha cremat una canonada i ha provocat l'inundació del local

Supermatí 09 desembre 2019

Escolta aquí l'informatiu d'aquest dilluns

Parlem del monarca de la Bisbal?

Al seu comentari d'avui, l'Adrià Pujol explica com el conegut com a Monarca de la Bisbal deu viure tranquil a la capital, mentre celebra que les proves d'ADN certifiquin el 99,9% de coincidència amb el rei emèrit.

Matí força assolellat i tarda amb Tramuntana i nuvolades

Matí força assolellat amb tempeartura mínima al voltant dels 4ºC i màximes de fins a 17ºC. A la tarda els núvols guanyaran terreny juntament amb l'increment de la Tramuntana.

A les Portes de Troia – 8 desembre 2019

Nova edició del programa d'història de Ràdio Capital.

Més notícies