13.8 C
Pals
Dissabte, 27 abril 2024
- Publicitat -

La vil·la romana de Vilarenys es cobrirà totalment

El jaciment arqueològic es va començar a excavar l'any 1991

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
La vil·la romana de Vilarenys es cobrirà totalment
Loading
/

La vil·la romana de Vilarenys, al poble de Vall-llobrega, es cobrirà totalment. La vil·la es considerada una troballa arqueològica des del 1987. Ara però, cobriran el terreny després d’anys de l’inici i la posterior aturada de les excavacions.

L’Institut Català del Sòl (INCASÒL) ha adjudicat el projecte de cobriment de la vil·la romana de Vilarenys. Aquest projecte cobrirà totalment el terreny on hi ha les restes arqueològiques descobertes durant el 1977.

Aquest cobriment però arriba 15 anys després d’aturar les excavacions. Va ser l’any 2002 quan es va decidir no seguir excavant. Des d’aleshores, el jaciment romà ha estat a la intempèrie i sense cap actuació de caire preventiu.

Anys més tard, les tres administracions pertinents, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Vall-llobrega i INCASÒL han decidit cobrir les restes. Rufino Guirado, alcalde de Vall-llobrega ho ha explicat a Ràdio Capital.

La decisió comporta el cobriment preventiu i temporal de la vil·la romana de Vilarenys. La raó és la manca de recursos per poder fer un projecte de valorització del jaciment. Tot i que les excavacions van estar molt avançades fa anys, ara no hi ha pressupost per reprendre-les. L’alcalde de Vall-llobrega, Rufino Guirado.

Cobreixen la vil·la romana de Vilarenys després d’anys d’aturar les excavacions

Zones de treball exhaustiu a la Vil·la Romana de Vilarenys | Imatge del projecte d'Incasòl
Zones de treball exhaustiu a la Vil·la Romana de Vilarenys | Imatge del projecte d’Incasòl

El projecte durarà un mes i està dividit en cinc fases diferents. La intenció és fer una neteja i desbrossada de l’espai abans de col·locar el geotèxtil. Posteriorment s’afegiran varetes metàl·liques per seguretat que del·limitaran les restes arqueològiques. Després s’afegirà la terra que ha de cobrir el jaciment per tal de mantenir-lo protegit fins un futur.

Estat actual de la Vil·la Romana de Vilarenys | Imatge del projecte d'Incasòl
Estat actual de la Vil·la Romana de Vilarenys | Imatge del projecte d’Incasòl

L’alcalde de Vall-llobrega ha informat que el cobriment estaria acabat abans de l’estiu d’enguany. Un alcalde però que ha denunciat l’estat actual dels terrenys que s’hauran de cobrir. L’estat de l’espai, com es pot veure a les imatges, està totalment descuidat. Guirado també ha mostrat el seu descontentament per no poder ensenyar el jaciment romà als ciutadans del seu poble.

Estat actual de la Vil·la Romana de Vilarenys | Imatge del projecte d'Incasòl
Estat actual de la Vil·la Romana de Vilarenys | Imatge del projecte d’Incasòl

El projecte adjudicat a l’empresa de l’Alt EmpordàExcavacions Malé i Hurtós, SL, costarà 84.579 € amb IVA.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Clàudia Crehuet: “Amb la trobada d’autocaravanes volem promocionar el nostre entorn natural”

Aquest cap de setmana Santa Cristina d'Aro acull una trobada d'autocaravanes. L'objectiu és donar a conèixer el municipi i contribuir a la dinamització comercial i turística.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -