24.1 C
Pals
Diumenge, 25 octubre 2020

Aprovada per unanimitat la moció de Palafrugell En Comú Podem per un Pacte per al Turisme Sostenible

Donat l'impacte de la COVID i avaluant els mals resultats de la temporada turística de 2020, els Comuns de Palafrugell proposen l’actuació de les administracions per pal·liar la situació del sector turístic i preparar-lo pel futur immediat.

El més llegit

Els Mossos detenen un home que cultivava prop de 400 plantes de marihuana en una masia a Regencós

Els agents van trobar la droga en diferents estàncies i el valor total supera els 100.000 euros

Detenen dos homes a Mont-ras per transportar un bloc de cocaïna pura valorada en més de 12.000 euros

El conductor del turisme va intentar atropellar un dels agents per evitar la detenció

Palafrugell és converteix en el municipi amb més risc de rebrot de coronavirus de tot Catalunya

El Baix Empordà ha seguit empitjorant les dades durant la segona onada de la pandèmia del coronavirus arribant a ser de les més afectades de tot Catalunya, on Palafrugell ha arribat a tenir el risc més gran de rebrot

Alerta dels sanitaris de la Bisbal d’Empordà per l’increment de casos de coronavirus

Alerten que el creixement és "exponencial i amb risc de col·lapsar els serveis sanitaris".
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -

El ple del dimarts 29 de setembre va aprovar per unanimitat, la moció per un turisme sostenible presentada per Alfons Rius, regidor de Palafrugell En Comú Podem.

El sector turístic és un dels sectors fonamentals de l’economia catalana. Aquest suposa aproximadament un 12% del PIB català, més de 523.000 afiliacions a la Seguretat Social, aproximadament el 12,9% del total de l’ocupació, tot i que en les zones costaneres i de turisme de muntanya aquestes xifres son superiors, per la seva especialització en el turisme. Cal afegir a aquestes dades al voltant del 720.000 contractes cada any. Per tant Catalunya en el seu conjunt i especialment les zones costaneres depenen d’una manera notable d’aquest sector econòmic.

L’estacionalitat del turisme es des de fa temps un dels seus punts febles. A banda, qualsevol esdeveniment pot tenir una influència negativa en el mercat turístic. L’aparició, a primers d’any, de la COVID-19 a part de ser un exemple d’aquesta realitat, amb tota certesa és la pitjor sacsejada a que esta tenint que fer front el sector.

Superat l’estat d’alarma, per Setmana Santa (inici de la temporada a la costa)  i una bona part de la temporada hivernal a la muntanya, la anomenada “nova normalitat” s’ha afrontat amb menys recursos, més prudència a l’hora de posar en marxa el sector, el que ha significat que una part dels establiments hagin obert a mínims i d’altres no hagin ni tan sols obert. Es calcula que el col·lapse de l’activitat turística podria representar fins al 10% de pèrdua de PIB a Catalunya tenint en compte tot el conjunt d’activitats directa o indirectament lligades al turisme.

L’evolució de la pandèmia, ara per ara, fa preveure una alteració profunda dels mercats turístics i per tant, es planteja un repte en l’economia catalana, i per tant es proposa un pla de xoc que duri el temps necessari mentre no es recupera el mercat.

La crisis COVID coexisteix amb una greu crisi ecològica, és a dir mobilitat, emissions, recursos, impactes sobre el territori, massificació, son magnituds que s’hauran d’alterar forçosament. Per tant, cal enfocar el futur a un model amb pràctiques més sostenibles, i amb una estratègia de afegir valor enlloc del creixement en dimensió. En conseqüència el sector turístic requereix globalment d’una reconversió amb mesures de transició que protegeixin les empreses, els autònoms i als treballadors i treballadores amb la cobertura dels expedients de regulació temporal d’ocupació ( ERTO)

El Grup Municipal Palafrugell en Comú Podem afirma que es el moment de plantejar l’oportunitat de crear un gran acord, un Pacte Nacional pel Turisme , que combini els ajuts necessaris per a reflotar el sector, transformant-lo.

Es proposen per tant, sis punts clau. En primer lloc, es demana a la Generalitat impulsar un Pacte Nacional per un turisme sostenible que aposti per a la reactivació i reconversió de l’actual sector turístic, basant-lo  en el desvolupament local i tenint com a objectiu la descentralització i la desestacionalització. En segon lloc, una millora de la situació laboral basada en un pla de xoc específic dels serveis d’ocupació als municipis o comarques que depenen del sector turístic. També  es reclama una ordenació i coordinació dels organismes de promoció actualment existents, amb l’objectiu d’optimitzar recursos. Per exemple, que la Campanya de turisme de proximitat promocioni les vistes al patrimoni natural.
Per una banda insta al Govern d’Espanya que es prorroguin els ERTO del sector turístic i de sectors subsidiaris. Per l’altra, al Govern local, a ampliar una formació turística i organitzar a l’IPEP sessions monogràfiques de treball, per poder avançar localment.  També destinar i traspassar a l’IPEP, una partida de despesa a càrrec del Pla COVID modificant les partides actuals per poder complir les sessions monogràfiques de treball.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Les mesures contra la covid dispara les anul·lacions en cases rurals i càmpings de muntanya de les comarques gironines

Les noves mesures i l'amenaça del toc de queda fa que molts clients es tirin enrere i cancel·lin els plans

Avui arrenca el XVI Concurs de Teatre Amateur Ciutat de Sant Feliu de Guíxols

El certamen s'estrena amb l’obra La caiguda dels déus, representada per la companyia Els Carlins de Manresa

The Weeknd i Doja Cat en el nou disc d’Ariana Grande “Positions”

Ariana Grande ha presentat avui els temes que formaran part del seu nou disc “Positions” i en ell podem veure tres col·laboracions que han entusiasmat als seus seguidors. D’una banda la rapera Doja Cat que cantarà a la tercera cançó del disc ‘motive’ i de l’altre el canadenc The Weeknd que ho farà a la…

S’inaugura l’exposició Artesans de Sant Antoni a Sant Antoni de Calonge

Avui s'ha inaugurat a Sant Antoni de Calonge l'exposició "Artesans de Sant Antoni". Presentada per l'Associació cultural Germandat Artur Mundet, i a càrrec dels...

Primera Llista – 24 octubre 2020

Descobreix quines són les cançons que han marcat la setmana!

Altres notícies