14.1 C
Pals
Dimarts, 5 desembre 2023
- Publicitat -

4 escenes

Dos homes sols planten vinya el Dijous Sant: un és de Gàmbia i l’altre de Tarruella. A primera hora, apamen. A mig matí, se desbriguen. A migdia mengen un mos i beuen aiga. No es diuen rè, no paren mai i es fan companyia. Dos homes sols plantant 9.000 ceps de garnatxa blanca en un camp a Fonteta té tant de tocar de peus a terra com quelcom de sacre i molt de romàntic. Igual que el vídeo de les dones que l’Ajuntament de Forallac va gravar per reivindicar el 8 de març. Cinc dones de Vulpellac, Fonteta, Peralta, Peratallada i Canapost expliquen grans temes dirigides per les preguntes (les feines, la família, etcètera), construint un gran testimoni de la vida d’abans. Del vídeo -que podeu trobar a Youtube- me n’han quedat dues coses: l’una, que hi riuen molt, fins i tot recordant tot allò dolent, i l’altra, una frase que s’hi diu i encara em dura: “Ara, els homes son més persones”.
Per homes els de la cooperativa d’Espolla en el document del VÍVID Insòlit, un audiovisual originat sota l’auspici de la DO Empordà i el Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, que xerren i ometen en una taula parada de tot i de no res i hagués volgut haver-hi sigut, que no callessin, que durés molt més, que n’haguessin allargat el metratge.
De gent, de llocs i de llegendes també ne documenten la Judith Pujadó i en Xavier Cortadelles, que el diumenge de Pasqua van fer festa a Sant Romanç de Sidillà acompanyats per una gran família. Col·laboradors, veïns, parents, amics i espontanis ens vem dar cita en un lloc màgic i antic per celebrar que fa deu anys que aquesta bona gent recullen les històries petites del país, que solen ser les que defineixen més i donen les alegries més grans. “No ens hem arruïnat”, va dir en Cortadelles, i fent el que es vol, em penso que no és pas poc. Per a ells i tots els altres, que en siguin deu anys més!

1 COMENTARI

  1. Si el text vol ser escrit amb el dir empordanès – a mig dematí se desbriguen mengen algu i beuen – crec jo que fer un mos no és un dir d’aquí sino de Barcelona.

Comments are closed.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios