5 C
Pals
Dilluns, 18 gener 2021

Així de senzill

El missatge de la natura és clar.
L’altre dia estava parlant amb un pescador del seu estimat el mar. La nostra tertúlia va passar per parlar de l´enyor que en té quan hi ha tramuntana o mar de fons i no pot sortir a pescar, de les hores passades en la immensitat d’aquest Mediterrani que tant li aporta: (ell és la cinquena generació de pescadors de la família), dels dibuixos de les onades sempre canviants, dels colors de l’aiga i el seu cant, els aromes marins, de totes les criatures voladores que l’acompanyen per omplir el pap, dels espectacles diaris de la sortida de sol, del vent, de la pluja i com no: de les xefles en mar amb els companys de viatge, aquells catxuflinos,….. Miro cap a l’horitzó, em diu amb els ulls entelats, i em sento a casa…
Llavors ens vam submergir una mica més cap a les profunditats i em dibuixar el fons submarí amb molt de pessimisme: amb pocs anys hem passat de tenir un jardí preciós a tenir un mar d’escombraries,
-a sota hi ha de tot, diu: llaunes, ferralla, objectes de tot tipus i molt de plàstic.
Em comentà que ell no havia viscut mai aquest maltracte tant extrem al mar i que ens cal posar-nos a netejar molt però també a deixar de llençar-ho tot a l’aigua.
La xerrada tenia un to nostàlgic, l’home es fa gran i s’està ensumant que aquesta vida que ha portat fins ara flotant en la immensitat del mar s’acosta a tocar més terra i mirar-se-la des de port. I amb ell s’acaba la pesca a la família i la “serena” potser algun dia evocarà records formant part d’un museu.
Ara ens toca fer passos de gegant cap a recuperar el dibuix d’una natura neta.
El mar també ens està parlant, cal revisar molt bé tots els materials que utilitzem en cada moment i canviar-los per materials biodegradables, acostumar-nos a reutilitzar tot el què podem, la cultura d’un sol ús ens ha portat a embrutir-ho tot i no tenir consciència del què estem fent: enterrar-nos amb la nostra pròpia escombraria. És molt fàcil quan anem a comprar i ens donen bosses o recipients de plàstic no els acceptem i procurem portar recipients de vidre de casa, carmanyoles, bosses de roba, recuperem anar comprar amb cabàs,…. així de senzill !!!

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios