10.3 C
Pals
Dijous, 8 desembre 2022
- Publicitat -

Així de senzill

El missatge de la natura és clar.
L’altre dia estava parlant amb un pescador del seu estimat el mar. La nostra tertúlia va passar per parlar de l´enyor que en té quan hi ha tramuntana o mar de fons i no pot sortir a pescar, de les hores passades en la immensitat d’aquest Mediterrani que tant li aporta: (ell és la cinquena generació de pescadors de la família), dels dibuixos de les onades sempre canviants, dels colors de l’aiga i el seu cant, els aromes marins, de totes les criatures voladores que l’acompanyen per omplir el pap, dels espectacles diaris de la sortida de sol, del vent, de la pluja i com no: de les xefles en mar amb els companys de viatge, aquells catxuflinos,….. Miro cap a l’horitzó, em diu amb els ulls entelats, i em sento a casa…
Llavors ens vam submergir una mica més cap a les profunditats i em dibuixar el fons submarí amb molt de pessimisme: amb pocs anys hem passat de tenir un jardí preciós a tenir un mar d’escombraries,
-a sota hi ha de tot, diu: llaunes, ferralla, objectes de tot tipus i molt de plàstic.
Em comentà que ell no havia viscut mai aquest maltracte tant extrem al mar i que ens cal posar-nos a netejar molt però també a deixar de llençar-ho tot a l’aigua.
La xerrada tenia un to nostàlgic, l’home es fa gran i s’està ensumant que aquesta vida que ha portat fins ara flotant en la immensitat del mar s’acosta a tocar més terra i mirar-se-la des de port. I amb ell s’acaba la pesca a la família i la “serena” potser algun dia evocarà records formant part d’un museu.
Ara ens toca fer passos de gegant cap a recuperar el dibuix d’una natura neta.
El mar també ens està parlant, cal revisar molt bé tots els materials que utilitzem en cada moment i canviar-los per materials biodegradables, acostumar-nos a reutilitzar tot el què podem, la cultura d’un sol ús ens ha portat a embrutir-ho tot i no tenir consciència del què estem fent: enterrar-nos amb la nostra pròpia escombraria. És molt fàcil quan anem a comprar i ens donen bosses o recipients de plàstic no els acceptem i procurem portar recipients de vidre de casa, carmanyoles, bosses de roba, recuperem anar comprar amb cabàs,…. així de senzill !!!

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios