12.8 C
Pals
Dijous, 2 febrer 2023
- Publicitat -

Augmenta la població de cabres salvatges al massís del Montgrí

Des de les institucions han fet un seguiment per controlar el nombre d'exemplars i han detectat que, actualment, viuen al massís entre 175 i 200 cabres

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

La població de cabres salvatges ha augmentat al massís del Montgrí durant aquests darrers anys, sobretot el 2019. Actualment es calcula que hi ha una població d’aproximadament 200 exemplars després que els agents rurals, personal del parc i tècnics de la Generalitat hagin fet un seguiment de l’espècie. El principal objectiu dels controls és determinar quina ha de ser la millor gestió per aconseguir mantenir un nombre adequat i saludable d’exemplars, de manera que la seva continuïtat sigui viable, controlada, i segura.

A més de controlar i saber el nombre d’exemplars, durant el seguiment també es realitzen proves mèdiques per determinar si els animals pateixen alguna malaltia. Ara per ara, totes les mostres han donat negatiu en llengua blava, tuberculosi o brucel·losi. Les anàlisis s’han fet en el marc de la col·laboració entre el Departament d’Agricultura i la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Actualment es calcula que al massís del Montgrí hi viuen entre 175 i 200 cabres salvatges. Una xifra que encara no ha estat confirmada al cent per cent i que es detallarà amb més precisió a partir del quart cens, que es farà aquest mes de novembre. Segons subratlla el Departament d’Agricultura, “la població actual és lleugerament més nombrosa que la del darrer cens, que es va fer a principis d’any, quan el nombre d’exemplars es va fixar en un mínim de 150″.

Els censos s’inscriuen dins d’un programa coordinat pel Departament d’Agricultura i l’Ajuntament de Torroella de Mongrí, amb la participació del Parc Natural. Aquestes mesures serveixen també per conèixer “l’origen i la vinculació genètica amb altres poblacions de l’espècie, i determinar si la població està hibridada amb altres espècies de cabra salvatge (especialment l’Ibex dels Alps) o cabra domèstica”. Una de les altres funcions dels censos és tenir constància dels moviments que realitzen, les zones que ocupen i la interacció que poden tenir amb els humans si s’acosten a llocs poblats.

El massís del Montgrí ha vist com els darrers anys cabres salvatges (Capra pyrenaica) han habitat la zona procedents de l’abandonament de l’antic parc animal de Sobrestany, una instal·lació privada propera al municipi que va ser clausurada l’any 2008. S’han anat adaptant al medi i reproduint-se, fins a conformar una població estable. Aquesta realitat fa necessari estudiar i tenir coneixement de les cabres que viuen a la zona i evitar que es pugui generar problemàtiques d’acord amb les capacitats del Montgrí.

El projecte de les cabres del Montgrí és un model de col·laboració entre diferents Departaments de la Generalitat i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, que es podrà ampliar a altres ajuntaments de municipis veïns. Així mateix, han participat en els censos diferents entitats com la Societat de Caçadors del Montgrí.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Així preveu invertir la Generalitat al Baix Empordà aquest 2023

L'ampliació del CAP de Palafrugell, la nova Escola Fanals a Castell-Platja d’Aro, la nova Escola Vall-Llobrega o la Reforma de l’Institut la Bisbal són només algunes de les inversions previstes a la comarca
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -