Imatge: Ajuntament de Begur

L’Ajuntament de Begur, des de l’Àrea de Medi Ambient, ha iniciat les tasques de protecció del sistema dunar a la platja del Racó, on hi creix l’espècie anomenada Stachys maritima. Actualment es troba en perill d’extinció i està protegida per llei (Decret 172/2008 de la Generalitat de Catalunya).

Es tracta d’una planta que creix a les dunes de la Península Ibèrica i que cada cop és més difícil de trobar al llarg de la Costa Brava i del territori peninsular. Una altra espècie que també és característica de la zona és la Polygonum robertii, que està en retrocés com a conseqüència de la transformació urbanística del litoral mediterrani.

Aquest projecte de protecció de les espècies consisteix en delimitar el sistema dunar per posar-lo en valor i col·locar cartells informatius sobre la biologia de les plantes. El missatge és ben clar: “es recorda des de Medi Ambient que queda totalment prohibit collir aquesta planta, i no es pot trepitjar la zona delimitada”.

Les espècies que habiten en aquestes dunes s’han d’adaptar a unes condicions extremes, ja que són zones d’elevada insolació a més de fort vent, salinitat de l’aigua, entre d’altres factors. L’impacte de l’home en aquestes zones és molt evident i, concretament, a la platja del Racó el sistema dunar se n’ha vist molt perjudicat perquè es troba a prop de l’accés a peu i de vehicles.