25.2 C
Pals
Diumenge, 1 octubre 2023
- Publicitat -

La comunitat educativa del Baix Empordà en desacord amb el 25% de castellà a les aules

El Conseller d'Educació presentarà un recurs per evitar l'aplicació de la sentència a les escoles

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha indicat a la Generalitat que compleixi de manera immediata l’aplicació de la sentència que imposa el 25% de castellà a les escoles. Les reaccions al Baix Empordà i a la resta de Catalunya han estat d’indignació, tot i que no estan sorpresos.

El TSJC ha donat un termini de quinze dies al Conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, perquè dicti les instruccions per a aplicar la sentència del 25% i estableixi les garanties de control corresponents. Així, el tribunal afirma que els centres hauran d’impartir, com a mínim una assignatura troncal, més enllà de la llengua castellana.

Les reaccions al Baix Empordà

Des del sindicat de professors afirmen que la seva postura és la mateixa quan es va iniciar tot aquest procés al mes de gener. La portaveu de Girona d’USTEC·STEs, Glòria Polls, explica que estan indignats amb la sentència i amb l’actuació del departament d’Educació fins ara. Tot i això, explica que no estan sorpresos del resultat del procés.

Així, expliquen que qui ha de blindar el català a les escoles ha de ser el Departament d’Educació, no acatant la sentència publicada pel TSJC. Amb aquest moviment en defensa de l’escola en català aconseguirà blindar els equips directius del centre i protegir els docents i el sistema educatiu català.

A més, el Govern català no ha fet un blindatge del currículum en català pel proper curs. Per això, Glòria Polls explica que el departament ha de protegir als docents i equips directius davant aquestes possibles demandes per no aplicar el 25% del castellà a les escoles. I és que tal com publiquen des del Síndic de Greuges de Catalunya, el català es troba en retrocés a les escoles.

L’ús principal del català, a més, queda rellegat a l’horari lectiu. Quan es tracta de sortir a jugar al pati, l’ús del castellà es dispara fins a un 66,8%. A més, les dades d’aquest informe del Síndic de Greuges, mostren que un 20,9% dels adolescents no tenen cap contacte actiu amb el català fora de l’escola. A totes aquestes dades, cal sumar-hi la falta d’un criteri pedagògic a l’hora d’aplicar aquesta sentència, tal com explica Glòria Polls.

Des d’Òmnium Cultural del Baix Empordà, Neus Colomer, explica que aquesta intervenció del TSJC la torben intolerable i antidemocràtica, ja que la llengua és una eina de cohesió social. La immersió lingüística i l’escola ha de servir per intentar corregir aquesta tendència de minorització del català, segons Colomer. Per això, estan preparant accions de protesta.

A més expliquen que des del Govern català els ha faltat cohesió i no han pensat en la protecció d’aquesta llengua que dia a dia va perdent parlants. I és que segons Colomer no ens trobem en la mateixa situació que als anys 80.

A part del sindicat de mestres i d’Òmnium Cultural, des d’escoles del Baix Empordà també s’han mostrat en clar desacord amb aquesta mesura imposada des del TSJC. Una d’elles és el Col·legi l’Estació, on la seva directora, la Isabel Ventura, es posiciona en contra d’aquesta mesura. L’escola es troba actualment en un procés de dinamització de la llengua catalana a les aules i als diversos espais de l’escola.

Amb aquest projecte el que pretenen des de les escoles és impulsar el català en espais com el pati de l’escola, el menjador i altres espais que no siguin una aula. Tal com afirmàvem abans, les dades donades pel Síndic de Greuges són alarmants. Isabel Ventura creu que part d’aquest retrocés al català és perquè molts joves no tenen referents en aquest idioma a les xarxes socials. La major part d’influencers que treballen en plataformes com YouTube i Twitch ho fan en castellà.

En el discurs posterior a la publicació de la sentència, el Conseller d’Educació Josep González-Cambray considera aberrant aquesta mesura. A més, el dirigent ha anunciat la interposició d’un recurs en contra de la interlocutoria dictada pel TSJC.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Ensurt a Sant Feliu per la crema d’un quadre elèctric

Es tracta del segon incident d'aquesta setmana al municipi
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -