14.4 C
Pals
Divendres, 26 abril 2024
- Publicitat -

La pandèmia no ha frenat el compromís amb el medi ambient del SSIBE

Durant el 2020, la xifra de residus es va reduir 37 tones i segueix la tendència a la baixa

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

La pandèmia de la Covid-19 ha tingut un fort impacte en tots els nivells als Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE). No obstant això, ha seguit mantenint el seu compromís amb el medi ambient reduint la seva petjada ecològica gràcies a la reducció de residus. Durant el 2020, la xifra de residus generats va ser de 576, unes 37 tones de residus menys que l’any anterior.

Gran part de la reducció és deguda a la baixada de l’activitat assistencial, però segueix la tendència a la baixa dels darrers anys. Així, s’ha passat de les 649 tones del 2018, a les 613 del 2019 i 576 del 2020. Aquesta infografia mostra com l’impacte de la pandèmia ha sigut diferent segons la tipologia de grup.

medi ambient

Per grups, al grup I o de residus domèstics (paper-cartró, envasos, vidre i orgànica) s’han generat més d’un terç dels residus, amb 200 tones. En global, s’ha produït un lleuger augment respecte al 2019, a causa d’una menor segregació de residus a causa de la pandèmia.

Al grup II, on s’engloben els residus sanitaris i de rebuig, és on més reducció s’ha ocasionat. S’ha passat de les 374 tones del 2019 a les 322 del 2020. Això és degut al fet que durant l’estat d’alarma, tot residu relacionat amb la Covid-19 era considerat perillós i per tant del grup III. En aquest grup és on es dipositen tots els residus catalogats com a risc biològic i per tant, perillosos, com per exemple punxants o tallants.

El de grup IV hi van els medicaments, citostàtics i material químic. Per la reducció de l’activitat assistencial, també s’ha vist reduït la generació de residus en aquest apartat. En concret, s’ha passat de les 13 tones a les 11 tones.

Seguir minimitzant la petjada ecològica

El SSIBE, conscients del seu impacte ambiental i de la generació de residus que la seva activitat genera, vol seguir millorant el seu compromís amb el Medi Ambient.

Per això, ha estat treballant per tal de poder millorar la segregació de residus. En aquest sentit, un tipus de residus que fins ara eren dipositats al grup III, passaran a ser segregats al grup II.

Paral·lelament, han organitzat dos tallers pel 24 i 25 de novembre sobre conscienciació en la gestió de residus entre els treballadors i treballadores de Palamós Gent Gran i Palafrugell Gent Gran. Serà un taller participatiu, on es conscienciarà sobre la correcta segregació de residus en format pràctic.

Durant aquest 2021, s’ha començat a treballar de manera conjunta amb diferents serveis per tal d’ajudar-los a identificar els residus propis que generen. S’ha elaborat un cartell de gestió de residus conjunt i específic per servei, seguit d’una formació a tota l’àrea. Això s’ha dut a terme a Laboratori i Anatomia Patològica, que pròximament s’anirà estenent a la resta de serveis.

Setmana Europea de la prevenció de residus

Enguany, se celebra la 13 edició de la Setmana Europea de Prevenció de residus, que té lloc del 20 al 28 de novembre. La iniciativa neix amb la finalitat de sensibilitzar sobre la prevenció de residus, donant a conèixer estratègies de reducció de residus; fomentar accions sostenibles i propiciar canvis en comportaments quotidians.

Aquest any, es posa èmfasi en el binomi de comunitat circular i comunitat sostenible, per tal de treballar plegats per un planeta residus zero.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

El Club Hoquei Palafrugell vol entrar al podi de l’OK Lliga Plata

Amb Lleidanet i Lloret (primer i segon) ja molt distanciats en la classificació, l'objectiu dels blanc-i-negres és assolir el tercer lloc
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -