17.9 C
Pals
Dissabte, 2 juliol 2022
- Publicitat -

Creix l’ús de xeringues per consumir droga al Baix Empordà

Fins a 1.402 xeringues es van lliurar al Baix Empordà l'any 2017

Pedro Ruiz Claveria
Pedro Ruiz Claveriahttps://contrastirigor.wordpress.com
Sóc de Calonge. Redactor a Ràdio Capital de l'Empordà.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha donat a conèixer les dades del 2017 del Programa d’Intercanvi de Xeringues (PIX). Els cinc centres del Baix Empordà que reparteixen xeringues a persones drogoaddictes per tal que tinguin material nou a cada consum i evitin contraure malalties infeccioses, com el VIH o l’hepatitis B i C, han donat 1.402 durant l’any 2017. Aquesta dada suposa un augment d’aproximadament el 20% respecte l’any 2016. D’altra banda, representa un 3,68% del total de xeringues repartides durant l’any passat a la província de Girona.

El programa, emmarcat en l’objectiu de reduir danys per a usuaris de drogues per via parenteral i que va arrencar l’any 1993, cada vegada compta amb un major nombre de punts d’intercanvi de material. Durant l’any 2017, a la província de Girona hi ha hagut 78 indrets on poder fer un intercanvi, mentre que el 2016 n’hi havia 71 i, el 2015, 61.

La Regió Sanitària de Girona intenta fer pedagogia per tal que, una vegada fet un consum, el material sigui retornat i sigui canviat per un de nou, garantint-ne així la higiene. El kit que es lliura conté una xeringa i una agulla estèril, cassoleta i tovalloletes d’alcohol i aigua estèril.

Entre els punts d’entrega d’aquest material, hi ha les farmàcies adherides a aquest programa, Centres d’Atenció Primària i Secundària, centres d’atenció i seguiment a les drogodependències i hospitals. Al Baix Empordà, destaquen el CAP de Palamós i també el CAP Dr. Josep Alsina i Bofill, de Palafrugell.

D’altra banda, dins d’aquest programa, també es van dur a terme diferents conferències al voltant del que suposava aquest paquet de mesures arreu del territori gironí. Durant el 2017, es van acollir nou xerrades que detallava el funcionament del PIX i alhora permetia resoldre dubtes. En aquestes conferències, van assistir 184 professionals.

Finalment, el criteri que se segueix per incloure més punts de lliurament d’aquest material és que hi hagi, almenys, cinc usuaris que siguin drogoaddictes al municipi i també aquells municipis que superen els 20.000 habitants.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -