14.2 C
Pals
Dissabte, 16 octubre 2021
- Publicitat -

David Casadellà: “Encara no he rebut els ajuts per les destrosses del Glòria”

Hem parlat amb David Casadellà, sobre els efectes econòmics que encara perduren del temporal Glòria. Ell és un dels dos productors a l’Empordà que encara no ha cobrat cap subvenció pels danys ocasionats.

En David explica que de la seva finca de 70 hectàrees de conreu de poma, uns 3,5 milions de kg anuals, i el temporal va endur-se 5 hectàrees d’aquest terreny, el que correspon a 500 tones menys per any. Explica que el Glòria va trencar la mota del riu Ter a l’alçada de Foixà, fet que va ser el detonant per arrasar amb els cultius. El productor ha de tornar a invertir 200.050€ per recuperar-se totalment, que no ho podrà fer fins passats 5 anys.

El motiu al qual apunta Casadellà per la destrossa de conreus és el desbordament dels pantans de comarques frontereres amb l’Empordà, com la Garrotxa. Cosa que va augmentar el cabal del riu en gran mesura, i les motes, molt debilitades pels forts ruixats de les nits anteriors, van cedir.

Respecte a les pèrdues patides, Casadellà es mostra satisfet amb la ràpida actuació del departament d’Agricultura, per la dotació d’ajuts a tots els propietaris agrícoles que van veure’s afectats pel temporal. No obstant això, explica que hi va haver un error de tresoreria al març on va ser notificat que no podia rebre cap dels ajuts. El propietari afegeix que la documentació està aprovada, de tal manera que no hi ha d’haver cap conflicte per accedir a les subvencions. Es manté optimista de cara al futur, creu que el prestigi de la poma de Girona que cultiva serà un element clau perquè finalment aquestes ajudes arribin quan abans millor. Cal esmentar que l’assegurança pels conreus, només ha cobert una part escassa d’aquests danys, al no tenir una pòlissa que tingués en compte els desastres naturals de tal magnitud.

Als efectes directes del Glòria se suma una altra inundació al mes d’abril que van patir els conreus, donades les males condicions en les quals es trobaven les motes del Ter. De manera que va afectar greument la producció directa, ja que la primavera és l’època on les pomeres comencen el cicle productiu. Aquest nou desastre natural ha causat més pèrdues que les del Glòria per aquest motiu. Per aquestes inundacions no s’han destinat cap mena d’ajuts per part d’Agricultura.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios