24.1 C
Pals
Dimecres, 25 novembre 2020

Eduard de Ribot: “No és cert que existeixin indemnitzacions elevades”

L'advocat de l'associació SOS Costa Brava demana que les administracions compleixin la llei urbanística

El més llegit

Desenes de sancions a Palafrugell per saltar-se les restriccions i el toc de queda

La Policia de Palafrugell ha posat desenes de denúncies per saltar-se el toc de queda, per reunir-se més de 6 o per no dur mascareta

Tres detinguts al Baix Empordà per apropiar-se de mòbils comprats a través d’un portal de vendes de segona mà

El xofer d'una empresa de paqueteria es quedava els objectes i els altres dos arrestats els tornaven a posar a la venda

Desapareix un quilo de cocaïna de la comissaria dels Mossos de Sant Feliu de Guíxols

La droga estava dipositada en una caixa forta tancada amb clau i hi tenen accés policies de la comissaria

Salut es planteja nous cribratges de coronavirus al Baix Empordà”

L'objectiu és detectar asimptomàtics entre la població major de 16 anys
Judith Martinez Fagella
Judith Martinez Fagella
Redactora de Ràdio Capital. Sóc de Palamós i estudio Periodisme a la UAB. Viatjar és la millor manera d'aprendre.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -

Eduard de Ribot, advocat de l’associació SOS Costa Brava, ha intervingut al programa Supermatí de Ràdio Capital per tractar el tema de la urbanització en espais forestals.

P: Senyor de Ribot, quin marge li queda a l’ajuntament per poder maniobrar?

Resposta: L’ajuntament té un marge absolutament ample. En qualsevol moment poden adoptar un acord per estudiar la reforma del planejament, suspendre llicencies per estudiar els canvis de planejament i ho poden fer durant un any. Es tracta d’adoptar un acord de ple i de tenir la voluntat de preservar el paisatge. És només voluntat política, perquè estem convençuts que la voluntat social existeix.

P: Cada vegada que hi ha una polèmica d’aquestes, els ajuntaments responen que haurien de fer front a indemnitzacions molt elevades. Això és així? Hi ha algun precedent en el qual l’ajuntament s’hagi pogut eximir de pagar aquesta indemnització?

R: No és cert que existeixin indemnitzacions elevades. Aquesta és la resposta que sempre fan els ajuntaments per no actuar. En l’urbanisme, la indemnització es guanya de forma gradual. El dret a edificar no es guanya fins que s’han aprovat tots els instruments urbanístics i executat materialment l’obra urbanitzadora, s’han fet les sessions d’espais lliures i zones verdes i, tot això, s’ha fet  dins del termini que preveu el planejament.

P: Llavors, aquestes indemnitzacions que al·leguen els ajuntaments només són efectives quan s’ha tirat endavant tot aquest pla i s’ha acaba l’obra?

 R: Efectivament, el dret urbanístic es guanya gradualment. Si no has urbanitzat, no guanyes el dret a edificar. Si has aprovat ja els planejaments, l’únic dret que guanyes és que es tramiti la possibilitat d’urbanitzar, però l’única indemnització que guanyes és el cost d’aquests instruments de planejament que has tramitat.  Mai guanyes el benefici estimat fins que has acabat la urbanització i ho has fet dins de termini.

 P: Però si això és tan evident com explica, perquè hi ha unanimitat en tots els ajuntaments a l’hora de donar com a motiu aquestes possibles indemnitzacions?

R: No ho sabem. Nosaltres creiem que els ajuntaments haurien de representar l’interès general i haurien d’estar per la defensa i preservació del medi ambient. No sabem per què abans de començar el partit l’àrbitre ja està favor d’una de les parts, del constructor o promotor o propietari del sòl. Mai escolten al conjunt de la societat, a les entitats en defensa del territori, i això és una cosa inexplicable. Però és un discurs que sempre fem, cal voluntat política i és absolutament possible.

P: Des de SOS Costa Brava, com es plantegen lluitar contra fenòmens com aquest, com els assumptes relacionats amb Aiguafreda o amb la muntanya de Sant Sebastià, que hi ha sobre la taula d’aquesta plataforma?

R: El mecanisme més senzill que exigim des de la plataforma SOS Costa Brava és adoptar l’acord per estudiar la reforma del planejament i suspendre llicències. Els ajuntaments tenen una cosa que es diu la capacitat de modificar el planejament. Per tant, si qualsevol ajuntament de la Costa Brava vol canviar les coses i optar per la defensa dels espais forestals i evitar nous impactes paisatgístics ho té molt fàcil: suspèn llicències i adopta aquest acord per estudiar quin canvi de planejament hi ha. Nosaltres, el canvi de planejament l’apuntem molt fàcilment: desclassificació de sòl per ser protegits, però sòls forestals i en pendents superiors al 20%, perquè la llei d’urbanisme prohibeix urbanitzar aquest tipus de pendents. Només demanem a l’administració que compleixi la llei. Hi són a temps, són sòls urbanitzables que encara no s’han desenvolupat o sòls urbans que no estan encara executats, per tant, hi som a temps.

P: Si això s’arribés a produir, no pateixen per què no es pogués generar una bombolla encara més gran amb el preu de l’habitatge que sí que estigués disponible?

 R: Eduard de Ribot: En absolut, perquè hi ha centenars d’habitatges de parcel·les i terrenys en venda a la Costa Brava. El mercat d’oferta existent és molt important

P: La generalitat ha assegurat que han ajudat a reduir dràsticament la urbanització a la costa i s’han compromès a un canvi radical del model urbanístic. Quina confiança li dona sentir això?

R: Una confiança mínima. Sentir el responsable de la Generalitat dir que el problema del planejament urbanístic vigent de la Costa Brava ve del franquisme no ens dóna molta tranquil·litat. Han passat molts anys, les administracions tenen capacitat per canviar el territori i la veritat és que això no està succeint. Demanem que la Generalitat actuï en casos molt concrets. Si és cert el que diu la Generalitat, que es posi mans a l’obra de la defensa del territori i que canviï aquests planejaments.

 

Escolta aquí l’entrevista completa.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

The Weeknd denuncia la corrupció dels Grammy

Ahir els premis Grammy van donar a conèixer les nominacions de la pròxima edició i la sorpresa va ser majúscula quan el canadenc The Weeknd no va aparèixer en cap categoria, després d’un 2020 on la seva música ha brillat a tot el món i la seva cançó ‘Blinding lights’, ha aconseguit varis rècords a…

La xarxa fa tendència a Madonna per la mort de Maradona

Twitter ha fet tendència a la cantant Madonna, després que molts usuaris s’hagin equivocat i en comptes de mencionar la mort del futbolista Diego Armando Maradona hagin escrit el nom de la diva del pop. La xarxa ha reaccionat davant d’aquesta confusió i molts usuaris han compartit simpàtiques imatges i alguns mems. El futbolista argentí…

Escolta la cançó contra la violència masclista de Palafrugell, de Ruben Plata

Ruben Plata és un jove músic que els últims anys s’ha fet conegut pels seus vídeos de rap i trap penjats en les xarxes socials

La Fundació Rafael Masó rep el fons documental del pedagog Narcís Masó, creador de l’Escola de S’Agaró

Inclou centenars de libres, publicacions, manuscrits, fotos, correspondència i documentació de l'Escola de S'Agaró i de Narcís Masó

Love of Lesbian estrenen ‘Cosmos (Antisistema solar)’

Love of Lesbian han presentat avui el seu nou senzill ‘Cosmos (Antisistema solar)‘, l’avançament d’un disc que arribarà el 2021, donant el relleu de “El poeta Halley”. La banda ha presentat un tema pop psicodèlic marca de la casa, on Santi Balmes es pregunta per la pròpia identitat. El videoclip de la cançó està dirigit…

Altres notícies