24.1 C
Pals
Dimarts, 22 setembre 2020

El perill de les dicotomies en la política

El més llegit

Primeres classes confinades a Palamós i Castell-Platja d’Aro

Tres nous casos de confinament de classes al Baix Empordà: dos a Palamós (a l'escola pública La Vila i a la llar d'infants municipal 'L'Estel del Mossèn Gumersind') i un a la Vall d'Aro (de l'Escola Vall d'Aro).

El Ple de l’Ajuntament de Palamós rebutja les propostes de Ciutadans per fer front a l’ocupació d’habitatges

  El Ple de l'Ajuntament de Palamós ha rebutjat aquesta setmana la moció presentada pel grup de Ciutadans, en l'oposició,...

Els productes del Baix Empordà arriben al mercat francès de Sant-Andreu

Els productes del Baix Empordà s'han mostrat a la la quarta edició de la mostra, juntament amb altres productes locals d’Olot; tot ressaltant l'oportunitat de poder vendre la marca Empordà al mercat transfronterer de França

Palamós treu a concurs públic 11 parades del Mercat

Les concessions del Mercat Municipal de Palamós van expirar l’hivern passat després de 30 anys de vigència i l’Ajuntament...
Andreu Paneque
Andreu Paneque
Politòleg

Benjamin R. Barber argumentava en el seu llibre, If mayors ruled the world, que la diferència principal entre els primers ministres i els alcaldes rau en que fonamenten el seu mètode d’accionar de forma diversa. Per una costat, en política nacional es fa ús de la ideologia, i en esferes locals, preval el pragmatisme.

Justament aquesta reflexió, em va fer meditar en les eleccions nacionals i en què basem la nostra elecció política? És en la ideologia? O bé en el pragmatisme?

A tot això, se li va sumar la conversa que vaig tenir amb dos companyes del Brasil, en la que es  debatia com podia ser que Bossonaro guanyés la primera ronda de les eleccions d’aquell país amb tanta contundència.

Ambdós esfereïts pel futur que es podia augurar si finalment sortia escollit Bossonaro, arribaven a una conclusió que segurament responia a la perfecció la pregunta inicial:

Bossonaro es un fenomen més gran que el mateix Partit dels Treballadors o els partits liberals i conservadors. Bossonaro ha sabut apel·lar al sentiment comú entre la classe mitja del país.

Ens trobem en un punt, en el que les diferents eleccions, ja no són conduïdes per clivelles ideològiques, per problemàtiques concretes, sinó que es centren en una dicotomia. El fictici tauler d’escacs en el que es juga, el determina el populisme. Es fa de la política una dicotomia nacional, o a favor o en contra de la problemàtica que les forces populistes hagin determinat.

Atureu-vos un moment, penseu en qualsevol de les problemàtiques actuals ja sigui a nivell nacional o internacional. Les solucions als problemes s’han reduït en una dicotomia? Existeix un ells i un nosaltres? Es fa ús de les tensions i emocions de la població?

En un moment com l’actual, i segurament potenciat per les xarxes socials i la societat de la immediatesa, el futur polític dels diferents països, ciutats i regions, queden en mans de reduccions de problemàtiques molt més complicades.

No vull determinar si es millor ser idealista o pragmàtic, el que si que se és que una dicotomia no ens solucionarà res, més aviat el contrari….

- Publicitat -
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

L’estació meteorològica de Begur pertany a weathercloud i informa en temps real

Begur va inaugurar el 25 de juny passat una nova estació meteorològica ubicada a l’Espai Mas d’en Pinc. Aquest...

El corball i el mero, amenaçats a la Costa Brava per la pesca recreativa

L'Institut d'Ecologia Aquàtica de la UdG assegura que la pesca recreativa està anant en augment a la Costa Brava, especialment per part de la...

Alerten d’un nou frau, el “Brushing”

La Generalitat de Catalunya ha informat que recentment s’ha detectat una nova tècnica de frau comercial anomenada Brushing.

La “R” de REDUIR

Comencem nova etapa de supermatí amb la reducció, la segona de las “erres” de la Sostenibilitat.

Supermatí – 22 setembre 2020

Escolta el Supermatí, el programa informatiu del Baix Empordà, amb les últimes notícies de la comarca d'aquest dimarts 22 de setembre 2020

Altres notícies