15.2 C
Pals
Dimarts, 16 abril 2024
- Publicitat -

El Pla Municipal de Salut de Torroella de Montgrí, cas pràctic d’estudi en un curs internacional d’estiu

Aquest matí s'ha presentat en el marc de la 28è edició de l’ETC-PHHP Summer impulsat per l’European Training Consortium in Public Health and Health Promotion

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El Pla de Salut de Torroella de Montgrí ha estat escollit com a cas pràctic d’estudi i exemple d’aplicació per la 28a edició del curs internacional d’estiu impulsat pel consorci European Training Consortium in Public Health and Health Promotion (ETC-PHHP). El curs, en el qual hi participen 32 experts de 13 països, se celebra del 14 al 28 de juliol a la facultat d’Infermeria de la UdG, però aquest matí s’ha celebrat una jornada monogràfica al Museu de la Mediterrània. Durant la sessió s’ha presentat i treballat específicament el pla pilot de salut de Torroella de Montgrí, a banda d’altres qüestions relacionades amb la matèria. Aquesta iniciativa està promoguda per l’Ajuntament, per Dipsalut, l’organisme de salut de la Diputació de Girona i per la Càtedra de Promoció de la Salut de la UdG, ens que està integrat al consorci ETC-PHHP.

L’alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda i obrir la jornada, acompanyat de la gerent de Dipsalut, Sílvia Oliveras, i Dolors Juvinyà, directora de la càtedra. En la seva intervenció, Colomí ha expressat l’aposta decidida que ha fet i que mantindrà l’ajuntament pel pla municipal de salut, un projecte iniciat el maig de 2017. Actualment, el pla es troba en la fase de tancament de la diagnosi i definició de les línies estratègiques, per la qual cosa l’alcalde ha recordat que «d’aquests treballs en sorgiran les principals propostes que afectaran totes les àrees de govern». En aquest sentit, ha assegurat que «aquestes propostes marcaran moltes de les futures decisions que, com a administració local, haurem d’assumir i incloure en moltes de les polítiques i molts dels projecte que es prendran des de totes les àrees de l’ajuntament. Aquest full de ruta serà transversal i compartit, i serà en el futur una eina essencial perquè la nostra gent, els nostres ciutadans i ciutadanes, visquin i convisquin encara molt millor en el seu dia a dia».

Exemple de bones pràctiques
Torroella de Montgrí ha estat un dels tres municipis pilot de les comarques gironines amb els que s’ha treballat per a l’elaboració de Plans Municipals de Salut, Benestar i Desenvolupament sostenible, un model emmarcat conceptualment i metodològicament en la Salut en Totes les Polítiques, els determinants de salut i les desigualtats en salut, i que estableix també un lligam amb l’agenda mundial a través de la perspectiva dels ODS de la ONU. Actualment és el que es troba en una fase més avançada i compta amb una diagnosi extremadament àmplia elaborada a partir d’indicadors de referència internacional, dades qualitatives procedents dels i de les agents del sector i la ciutadania, una extensa visualització de les polítiques i un ampli anàlisi dels actius en salut. En destaquen se’ns dubte les informacions o resultats obtinguts a partir de la visualització de les polítiques de salut, benestar i desenvolupament sostenible, i del mapeig d’actius en salut.

Amb aquest procés, també es vol definir un model i una metodologia d’elaboració de plans municipals de salut que després es pugui posar a disposició de tots els ajuntament de les comarques gironines que hi estiguin interessats. En aquest sentit, Colomí afirma que volen ser un municipi referent pel que fa al desenvolupament i a l’aplicació d’aquest tipus de plans, com també ho són en matèria de desenvolupament sostenible i polítiques culturals.

El Pla Municipal de Salut és una eina de planificació i gestió de les accions a desenvolupar per a la protecció i promoció de la salut, a través de la intervenció en els estils de vida i els factors mediambientals que hi intervenen. És un procés de planificació transversal i participatiu, que implica totes les àrees de l’Ajuntament i entitats relacionades amb la salut. El pla prioritzarà, ordenarà i planificarà les accions relacionades amb la salut local, a fi de promoure el benestar físic, social i emocional de la ciutadania des d’una perspectiva transversal. També coordinarà els diferents agents i recursos del territori que impacten en la salut.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

El cicle ‘Benestar Cultural’ arriba a les comarques gironines per vincular activitats de benestar amb espais patrimonials

Del 4 de maig al 2 de juny se celebrarà aquest cicle repartit en deu activitats pel territori.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -