19.4 C
Pals
Dimecres, 12 juny 2024
- Publicitat -

El SSIBE inicia una campanya per la desprescripció de benzodiazepines al Baix Empordà

Durarà de maig a finals d’any i l’objectiu és reduir l’ús dels fàrmacs per al tractament de l’ansietat

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Els serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE) ha iniciat aquest mes de maig una campanya per reduir l’ús de les benzodiazepines entre la població de la comarca que les pren de manera habitual i recurrent des de fa temps. Les benzodiazepines són fàrmacs que serveixen per al tractament de l’ansietat, o per millorar el descans quan es pateix insomni o estrès molt greu. Entre les més utilitzades hi ha el Lorazepam, Alprazolam, Lormetazepam, Bormazepam, Diazepam, entre altres.

El consum d’aquest tipus de medicació a Espanya s’ha convertit en un problema de salut degut a l’ús excessiu observat en els darrers anys. El seu ús prolongat suposa un risc significatiu per la salut: major risc d’accidents, morbimortalitat, efectes adversos durant l’embaràs, major risc de deteriorament cognitiu, disminució de les capacitats d’aprenentatge i d’atenció, dependència i tolerància al fàrmac, major risc de caigudes sobretot en persones d’edat avançada.

Les accions de la campanya

La campanya es portarà a terme des d’aquest mes de maig fins finals d’any amb una campanya de conscienciació a la població que prenen aquest tipus de medicació amb cartes personalitzades al seu domicili per tal d’informar-los i assessorar-los sobre com reduir-ne l’ús. També s’ofereixen pautes i consells per a millorar la qualitat del son i la gestió de l’ansietat. Alhora, les persones usuàries que acudeixin al seu professional de referència se’ls lliurarà un pastiller o “blister” junt amb la nova pauta de reducció.

El circuit que se seguirà, sempre que un usuari ho demani, és citar-lo amb el seu metge o metgessa de capçalera per tal que l’ajudi amb la pauta de desprescripció i visita de reforç i seguiment amb la seva infermera de referència als tres i sis mesos, o abans si fos necessari. També s’iniciarà una campanya informativa que inclourà un apartat específic al web, informació a totes les pantalles dels centres del SSIBE i difusió en diferents suports publicitaris.

En els mesos previs, s’hi ha implicat també de forma proactiva els professionals sanitaris – tant de les Àrees Bàsiques de Salut com de l’Hospital de Palamós –amb diferents sessions formatives per tal d’abordar la desprescripció amb un enfoc integral i promoure altres alternatives de tractament, incloent consultes grupals i prescripció social.

Aquesta campanya s’emmarca dintre del projecte “Estrategia comunitaria para la prevención, diagnóstico y tratamiento de la FRAGILIDAD en las personas mayores”, finançat amb fons del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut a través del Departament de Salut. Ha estat coordinat externament pel Consorci Social i Salut de Catalunya i internament per l’Espai Pro-beta, la unitat d’innovació de SSIBE.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Lliuren les Banderes Blaves a 14 platges i 4 ports del Baix Empordà

Aquest guardó, que està reconegut a nivell internacional, s’atorga en 47 països dels cinc continents, i valora i premia la gestió ambiental, la seguretat de les zones de bany i les seves instal·lacions, la prestació òptima dels serveis i la informació i l’educació ambiental.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -