17.3 C
Pals
Diumenge, 16 juny 2024
- Publicitat -

Els boscos del Baix Empordà són alguns dels més afectats per la sequera

La sequera acumulada suma 66.500 hectàrees doblant l'afectació del 2022 que va ser de 33.000 ha i les comarques de la meitat nord de Catalunya continuen sent les més afectades

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Els boscos de Catalunya assoleixen un nou rècord aquest 2023, registrant 66.482 hectàrees de boscos que han perdut les fulles, les han assecat o que han mort per culpa de la sequera. Aquesta xifra, que s’obté des de l’any 2012 amb el seguiment del Debosccat, es troba molt per sobre de la darrera campanya. A més, aquesta és la pitjor campanya de tota la sèrie i s’han registrat 573 episodis de sequera en total, dels quals 165 són nous del 2023.

Entre les comarques més afectades, que se situen a la part nord-est de Catalunya, hi trobem el Baix Empordà, la Selva, l’Alt Empordà, el Gironès i Osona. Aquest 2023 també, a diferència d’altres anys, s’ha vist un augment de decaïment en les coníferes que no s’havia observat encara, sobretot per l’afectació de la sequera en el pi roig arreu del territori i al decalatge dels efectes de la sequera en coníferes.

Greus afectacions en els pins

Aquesta sequera que ja fa mesos que arrosseguem, ha afectat greument la massa forestal de Catalunya i ha provocat un estrès hídric que ha afectat molts arbres. Sabem que la resposta de planifolis (alzina, roures, faig, etc) i coníferes (pins i avets) davant dels episodis de sequera és molt diferent perquè normalment els planifolis responen molt de pressa (assequen les seves fulles i les deixen caure), mentre que les coníferes aguanten més temps, fins que ja no poden més i moren sobtadament.

Per això, aquest 2023 també ha estat un any excepcional pels pins de Catalunya. Aquestes espècies, que sempre havien registrat valors de superfície afectada molt baixos, tenen aquest 2023 una superfície afectada que supera la majoria dels valors de la sèrie de planifolis, 15.600 hectàrees en total. Les afectacions en pinedes de pi roig han fet augmentar notablement l’afectació total de coníferes aquesta campanya. D’altra banda, la superfície de planifolis afectada aquest 2023 és de 40.800 hectàrees sumant la superfície nova i l’antiga, amb l’alzina i l’alzina surera com les espècies amb més superfície afectada.

L’estudi que ha elaborat el CREAF compta amb dades que recullen els Agents Rurals al llarg de tot l’any, però amb una mostra més exhaustiva durant el mes de setembre. Al llarg de l’any, es van detectar zones amb clapes d’arbres morts o afectats per la sequera. A partir d’aquí, es fa un mostreig més exhaustiu al setembre arreu de tot el país. I a partir d’aquestes dades es calcula l’estat de salut de la massa forestal catalana.

Per intentar evitar que aquesta massa forestal pugui servir de combustible pels incendis forestals, el Departament d’Acció Climàtica ha obert una línia d’ajudes de 5,2 MEUR. Aquesta línia està destinada a propietaris privats de boscos que tinguin una afectació d’un mínim del 15% per la sequera. Les zones més afectades per la sequera seran les que tindran prioritat a l’hora de demanar les ajudes. Caldrà que hi hagi una superfície de 3 hectàrees perquè tingui efecte en la prevenció d’incendis. Els propietaris podran rebre un màxim de 2.500 euros per hectàrea netejada.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -