24.1 C
Pals
Dilluns, 26 octubre 2020

Els menús escolars de la Regió Sanitària de Girona compleixen amb les recomanacions de l’Agència de Salut Pública entre un 66% i un 94% segons els aliments

Cal augmentar principalment el consum de fruites fresques i reduir el de la carn vermella processada

El més llegit

Palafrugell és el municipi amb més classes confinades del Baix Empordà

Palafrugell té 19 grup en quarantena, seguit per Sant Feliu de Guíxols (7), Torroella de Montgrí (5) i la Bisbal d'Empordà (3).

Batuda de senglars a diversos municipis del Baix Empordà

Segons l'alcalde de Castell Platja d'Aro, suposen un risc, ja que poden provocar accidents de trànsit i, a més, destrossen zones públiques i privades.

Alerta dels sanitaris de la Bisbal d’Empordà per l’increment de casos de coronavirus

Alerten que el creixement és "exponencial i amb risc de col·lapsar els serveis sanitaris".

El Baix Empordà entre les comarques amb la taxa de PCR positives més alta de tot Catalunya

Dins de la comarca la situació és complicada a Palafrugell que se situa com el municipi amb la taxa de PCR més alta de tot Catalunya, amb un 22,98% de proves positives de COVID-19
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -

Durant l’inici del curs 2019-2020, des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) es van revisar, a la Regió Sanitària de Girona i en el marc del Programa de Revisió de Menús Escolars, les programacions de menús de 100 escoles.

Segons es desprèn de la valoració inicial, s’ha detectat un bon seguiment de la major part dels criteris: un compliment de més del 94% en la freqüència recomanada de verdures, peix i lactis; el 90% per als llegums i el 85% per les postres dolces. Pel que fa a la pasta  un 72%  de les escoles van complir amb les recomanacions, un 67% per les fuites fresques i el 66%, per la carn vermella i processada.

També es van poder realitzar 11 informes a escoles recollint la valoració sensorial del menú i del funcionament del menjador a partir de les enquestes realitzades a l’alumnat i als monitors/es del menjador.

Entre d’altres aspectes, es valorava la temperatura del menjar servit, la textura, la consistència, el gust, la olor i la presentació dels plats. Cal esmentar que en el 91% dels menjadors el personal  tècnic  considera que hi ha soroll, que resulta molest en el 51% i molt molest en el 19%; també que un 18% de l’alumnat entre 10 i 12 anys manifesta que l’obliguen a menjar quan no s’acaba el plat, i un 58% diuen que pacten amb el monitor/a  menjar-ne una quantitat i deixar-ne una altra. Les guies de referència actuals aconsellen permetre que l’infant mengi seguint la seva sensació de gana i sacietat, evitant així, haver d’insistir o forçar perquè s’acabi el plat, i treballar en l’aprenentatge de la decisió de la quantitat que vol en el plat per evitar el malbaratament alimentari.

El Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) es porta a terme des del 2006 a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Es va iniciar mitjançant un conveni entre els departaments de Salut i d’Educació, en el marc del Pla integral per a la Promoció de la salut mitjançant l’Activitat física i l’Alimentació Saludable (PAAS) i paral·lelament a l’Estratègia per a la nutrició, l’activitat física i la prevenció de l’obesitat (estratègia NAOS). Actualment a la Regió Sanitària de Girona hi col·laboren l’Ajuntament de Girona i l’Ajuntament de Salt, el Consell Comarcal del Baix Empordà i també els de l’Alt Empordà, Garrotxa, Gironès i la Selva, i el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA).

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

- Publicitat -

Un programa infame – 25 octubre 2020

Nova edició del programa més infame de la ràdio!

Ona Jove – 25 octubre 2020

El programa més random de Ràdio Capital aterra una setmana més.

FOTOS: es veu un catxalot a la costa de Palamós

No és la primera vegada que s'observa aquesta espècie a les costes del Baix Empordà

Els sanitaris de Palafrugell alerten als ciutadans de la situació preocupant del COVID al municipi

Ja és la segona carta d'alerta que el personal sanitari dirigeix a la població al Baix Empordà.

Altres notícies