8.9 C
Pals
Divendres, 22 gener 2021

Els menús escolars de la Regió Sanitària de Girona compleixen amb les recomanacions de l’Agència de Salut Pública entre un 66% i un 94% segons els aliments

Cal augmentar principalment el consum de fruites fresques i reduir el de la carn vermella processada

El més llegit

El Ple de Palamós aprova la segona fase d’obres d’urbanització de La Fosca

La nova fase se centra ara als carrers inclosos dins el sector delimitat per la carretera de La Fosca, el camí del cementiri de Sant Joan, el camí vell de La Fosca i el carrer de l'església de La Fosca.

Reneix el projecte del Tren de la Costa Brava

L'Associació per la Promoció del Transport Públic impulsa la reivindicació i aquest mes començaran a definir un full de ruta.

Quatre municipis del Baix Empordà demanen que se’ls tracti com un de sol amb les restriccions i decidir com aplicar-les

lam conjunt dels quatre municipis del Baix Empordà per ser tractats com un sol perímetre, i tenir veu i vot tant amb les restriccions de la covid-19 com amb les ajudes europees. Els seus alcaldes han redactat una carta conjunta on reclamen "ser escoltats" i poder aplicar les mesures per frenar la pandèmia tenint en compte la realitat de cada lloc.

La Bisbal impulsa una campanya contra la presència d’excrements de gossos a la via pública

La presència d’excrements de gossos a la via pública de la Bisbal és una de les principals queixes ciutadanes. L’actitud insolidària dels propietaris que no recullen les defecacions dels seus gossos ja ha esdevingut un problema de convivència.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -

Durant l’inici del curs 2019-2020, des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) es van revisar, a la Regió Sanitària de Girona i en el marc del Programa de Revisió de Menús Escolars, les programacions de menús de 100 escoles.

Segons es desprèn de la valoració inicial, s’ha detectat un bon seguiment de la major part dels criteris: un compliment de més del 94% en la freqüència recomanada de verdures, peix i lactis; el 90% per als llegums i el 85% per les postres dolces. Pel que fa a la pasta  un 72%  de les escoles van complir amb les recomanacions, un 67% per les fuites fresques i el 66%, per la carn vermella i processada.

També es van poder realitzar 11 informes a escoles recollint la valoració sensorial del menú i del funcionament del menjador a partir de les enquestes realitzades a l’alumnat i als monitors/es del menjador.

Entre d’altres aspectes, es valorava la temperatura del menjar servit, la textura, la consistència, el gust, la olor i la presentació dels plats. Cal esmentar que en el 91% dels menjadors el personal  tècnic  considera que hi ha soroll, que resulta molest en el 51% i molt molest en el 19%; també que un 18% de l’alumnat entre 10 i 12 anys manifesta que l’obliguen a menjar quan no s’acaba el plat, i un 58% diuen que pacten amb el monitor/a  menjar-ne una quantitat i deixar-ne una altra. Les guies de referència actuals aconsellen permetre que l’infant mengi seguint la seva sensació de gana i sacietat, evitant així, haver d’insistir o forçar perquè s’acabi el plat, i treballar en l’aprenentatge de la decisió de la quantitat que vol en el plat per evitar el malbaratament alimentari.

El Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) es porta a terme des del 2006 a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Es va iniciar mitjançant un conveni entre els departaments de Salut i d’Educació, en el marc del Pla integral per a la Promoció de la salut mitjançant l’Activitat física i l’Alimentació Saludable (PAAS) i paral·lelament a l’Estratègia per a la nutrició, l’activitat física i la prevenció de l’obesitat (estratègia NAOS). Actualment a la Regió Sanitària de Girona hi col·laboren l’Ajuntament de Girona i l’Ajuntament de Salt, el Consell Comarcal del Baix Empordà i també els de l’Alt Empordà, Garrotxa, Gironès i la Selva, i el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA).

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Només 31 famílies de Palamós reben ajudes per a l’habitatge

Dins del pla de xoc de mesures contra les conseqüències econòmiques de la Covid-19, hi havia una part destinada...

Altres notícies