13.7 C
Pals
Dissabte, 2 març 2024
- Publicitat -

“Les activitats subaquàtiques estan excessivament regulades”

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha obert la consulta pública prèvia a la llei que regularà els centres d’immersió per fer submarinisme a les Illes Medes. L’objectiu de la consulta és conèixer les opinions dels actors implicats per preparar una normativa més adequada. La nova llei pels centres d’immersió preveu substituir el límit d’immersions diàries a anuals, establint el límit en 60.000 immersions anuals. L’Ordre permetrà obrir el mercat dels centres d’immersió a noves empreses, establint uns nous criteris de valoració objectius i mesurables. 

N’hem volgut parlar amb l’Albert Hernández, cap de normativa i legislació de la Federació Catalana d’Activitats subaquàtiques.

Què vol dir aquest canvi de normativa? És positiu o negatiu?

En primer lloc, dir que la nostra activitat està excessivament regulada, des del nostre punt de vista. Es regula per part de l’Estat, per part de la Generalitat i per part de les Capitanies i els Ajuntaments. A les Illes Medes, a més, cal una regulació més estricta, tant pel gruix de submarinistes com per formar part d’un Parc Natural.

La nova normativa modifica les immersions dins del parc i limita el nombre d’immersions anuals. Quan es modifiquen les normes, a la taula negociadora, és molt important que hi hagin tots els sectors afectats. És aquest equilibri el que aconsegueix que el parc continuï amb la bona gestió que ha tingut fins ara. L’hem de poder conservar a escala mediambiental i alhora poder gaudir-lo com s’ha estat fent.

La limitació anual portarà una concentració d’activitat en els mesos estivals? Comportarà, això, un impacte mediambiental?

Amb la nova modificació s’ha creat un comitè científic que farà un seguiment de la conservació del mediambient. Aquest, d’alguna manera, decidirà quina és l’evolució que té aquesta norma. Cal tenir en compte que aquesta normativa és una modificació del 2008, i que estem pendents del nou decret que regularà aquesta llei tan antiga. De moment s’ha fet una modificació per tirar endavant, però en un futur s’haurà de realitzar un nou canvi en la normativa.

Aquesta normativa també preveu aixecar el límit dels centres dimmersió que hi havia actualment. Quina valoració en fan?

Com hem parlat és una qüestió d’equilibri. Els centres d’immersió el que volen és augmentar i la part científica, d’alguna manera, reduir-los. Però hi ha un volum de turisme que s’ha de mantenir, hi ha una exigència econòmica al darrere. Però, entenent que aquest parc s’ha de conservar per un futur, si dintre d’un temps s’ha de reduir el volum de centres, s’haurà d’acceptar.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios