17.3 C
Pals
Dilluns, 20 setembre 2021
- Publicitat -

FOC!

Miquel Curanta
Sóc de Pals.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

Jo sóc un gran defensor de la idea que aprofitem dates especials com, per exemple, la diada, per tornar-li al país allò que ens ha donat, tot fent-li una mica de neteja, de manteniment, de cura de l’entorn.

I això em porta necessàriament a pensar en els boscos. cada vegada que parlem amb agents forestals (i en aquest programa ho hem fet unes quantes vegades) ens diuen el mateix: Els boscos estan bruts i descuidats. No plou i anem generant combustible que crema amb rapidesa. Encara queda molta massa forestal seca de les nevades del 2010 i tot plegat, farcit amb un comentari que es va repetint i que fa referència al caràcter privat de la major part de terreny boscós del país, fet que impossibilita la gestió i el manteniment.

Tot plegat, resumit en la idea que el bosc és privat (i per tant no s’hi pot accedir) i com que la gestió de la massa forestal costa diners, perquè hi ha molt pi i molt sotabosc, que es paga poc i perquè amb la baixada de preu dels combustibles fòssils, encara és més difícil vendre-ho com a biomassa.

Tot, que tenim el bosc fet una merda i el mes de juny acabarà com un dels junys més càlids que es recorden i amb menys pluja des de fa no sé quan.

Així doncs, que no ens estranyi que aquest estiu haguem de correr veient columnes de fum arran i arreu.

No pretenc ser alarmista, però no em sembla gens normal que no es legisli per obligar a la propietat del bosc a mantenir-lo net o si més no, a permetre’n l’accés per al seu manteniment. O no és normal que, si més no, es faciliti una mínima urbanització dels espais. O si m’apuren, no és normal que els propietaris d’espais on s’ha declarat l’inici d’un incendi forestal, no tinguin cap tipus de responsabilitat civil sobre el mateix.

Tot plegat, fa que l’administració hagi de dedicar recursos a l’extinció i tingui les mans més lligades en la prevenció real, la dels boscos sanejats que hauríem de tenir en un país civilitzat com el que som.

En qualsevol cas, comença la temporada d’estiu. Comença la temporada de patir pel bosc que tant ens dóna i que tan poc rep.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -