L’estiu ha arrencat al Baix Empordà i la gestió del litoral, tal com passa durant aquest període de l’any, no és senzilla. La convivència entre embarcacions, caiaquistes, nedadors i banyistes, entre altres, és complexa en municipis com Palamós, Mont-ras, Palafrugell o Begur. A més, les administracions han de fer aquesta gestió litoral tenint en compte la preservació del medi ambient de la zona costanera.
El robatori de les boies que delimiten la zona de bany en diverses cales de Mont-ras fa una setmana demostren que l’equilibri al litoral és fràgil. El membre de SOS Costa Brava, Jordi Cruz, explica que aquest fet no és el primer cop que passa al Baix Empordà. L’any passat ja van desaparèixer diverses boies en cales i platges de la comarca. Des de l’entitat denuncien les accions d’aquest tipus i, per això, reconeix que caldria més mesures de seguretat per evitar que es produeixin aquests tipus de robatoris.
Jordi Cruz explica que aquest tipus d’instal·lacions a les platges i cales de la nostra costa no són barates. Amb aquesta informació hi coincideix la regidora de platges i medi ambient de l’Ajuntament de Palamós, Maria Puig, que reconeix que el cost d’aquestes instal·lacions pot ser excessivament elevat per ajuntaments més petits.
La tasca dels Ajuntaments
Els ajuntaments del Baix Empordà, abans que arrenqui la temporada d’estiu comencen a regular els espais i usos de la costa i del litoral. El regidor de platges i medi ambient de l’Ajuntament de Palafrugell, Xavier Rangel reconeix que l’arribada del bon temps fa que cada cop més siguin més banyistes, nedadors i navegants els que visiten aquesta zona del litoral a la comarca. Per això, cada municipi té el seu Pla d’Usos per mirar de limitar i controlar les activitats que es desenvolupen durant l’època estival en aquests espais.
Des dels ajuntaments són conscients de la complexitat del fons marí. Per això, s’han anat instal·lant espais al mar com les boies diürnes que permeten amarrar les embarcacions sense haver de llançar l’àncora al fons marí. A Palafrugell n’hi ha unes 45, repartides en tres espais, i a Palamós n’hi ha una setantena. La regidora de platges i medi ambient de Palamós, Maria Puig, explica que aquests espais serveixen per preservar l’ecosistema marí de la zona.
A Begur, el regidor de medi ambient i platges, Jordi González, explica que al municipi no hi ha tanta problemàtica de saturació de barques a la zona del litoral. Les boies de dia a Begur, d’altra banda, també serveixen per evitar que es malmeti el fons marí. Tot i això, reconeix que des del consistori es treballa per equilibrar tots aquests actors que fan ús del litoral.
La Taula de Cogestió del Litoral
L’òrgan que serveix per treballar i regular els espais marítims del litoral del Baix Empordà de manera supramunicipal és la Taula de Cogestió del Litoral. La creació d’aquest organisme es va fer l’any 2019 i compta amb la participació de 76 entitats i organismes que volen vetllar per l’espai protegit de la Xarxa Natura 2000 Litoral del Baix Empordà. Concretament, l’espai correspon a l’espai marí protegit situat davant dels municipis de Palamós, Mont-ras, Palafrugell i Begur.
Des dels diferents ajuntaments reconeixen que la Taula de Cogestió és un espai que permet connectar els diferents actors involucrats d’una manera o altra en la gestió del litoral. Jordi González explica que des de la Taula de Cogestió es va impulsar l’any passat una tasca de conscienciació per mirar de preservar els espais marítims.
Jordi Cruz reconeix que tot i la feina de la Taula de Cogestió del Litoral, hi ha un clar desequilibri en contra de la preservació del medi ambient. Durant els darrers anys, tot i la massificació del litoral, s’han anat impulsant mesures per promoure la nàutica, els esports aquàtics, entre altres. I tot i que Jordi Cruz no s’hi mostra contrari, reconeix que hi ha sectors que hauran de limitar la seva activitat per mirar de preservar el litoral.
Recorda que hi ha zones de la costa, tal com es recull en el Mapa d’Hàbitats Marins a Catalunya, on hi ha camps de posidònia o el coral·ligen i que són sensibles a aquest tipus d’activitats que es desenvolupen a la zona.
El membre de SOS Costa Brava reconeix que tot i les propostes que hi ha a sobre de la Taula de Cogestió del Litoral, cal escoltar de manera més clara als científics i prendre decisions més valentes quan es parla de conservar el litoral. A part de prendre aquestes decisions, des de l’entitat s’han demanat canvi en les normatives com, per exemple, la velocitat a la qual van les embarcacions a la zona, la distància de col·locació de les boies, que es contempli una distància mínima de fondeig, entre altres mesures.