Jordi Orobitg: “L’habitatge no ha de ser objecte d’especulació, sinó que ha de ser un bé per la ciutadania”

- Publicitat -

La Generalitat té previst invertir 15,89 MEUR al Baix Empordà aquest 2024 i entre les inversions destacades hi podem trobar la construcció de la nova Escola de Fanals d’Aro o la subvenció a l’Ajuntament de Sant Feliu per impulsar el Museu Thyssen, entre altres. Per parlar-ne una mica més ens ha visitat el diputat i portaveu adjunt d’Esquerra Republicana de Catalunya i president de la Comissió de Justícia, Jordi Orobitg.

El pressupost generals està previst que es porti a aprovació aquest dimecres 13 de març, amb el suport, de moment del Partit Socialista de Catalunya (PSC). L’acord entre ERC i el PSC només garanteix 66 vots a favor del text, només en faltarien dos per aprovar els pressupostos que preveuen aquests 15,89 MEUR a la comarca. Jordi Orobitg apunta que volen aprovar els pressupostos i desencallar aquestes inversions que són necessàries a la comarca i arreu del territori català.

Un dels esculls durant les negociacions amb el PSC i, també amb els Comuns, ha estat el Hard Rock que es vol contruïr a Tarragona. Tot i que a l’acord amb el PSC es contempla aquest projecte, Jordi Orobitg apunta que no hi ha cap partida destinada a finançar aquest projecte als pressupostos d’enguany. “Primer s’ha de redactar un Pla Director Urbanístic (PDU) per veure si és viable o no”, explica Orobitg.

Jordi Orobitg, a part d’interpel·lar als Comuns, també ha volgut fer referència a Junts per Catalunya. El portaveu adjunt recorda que la condició perquè aquest partit aprovi els pressupostos és retirar l’impost de successions. Orobitg, però, recorda que la recaptació que es perdria seria molt alta per la Generalitat i hi hauria projectes i inversions que no s’acabarien realitzant. Si els pressupostos no s’acaben aprovant, es prorrogarien els de l’any anterior i gran part de les inversions no es podrien executar. “Jo prefereixo que ens puguem felicitar per aprovar els pressupostos, i que no acabem assenyalant a culpables”, apunta Orobitg.

L’accés a l’habitatge

Una de les problemàtiques a la comarca i a la resta de Catalunya és l’accés a l’habitatge per part de diversos col·lectius. A més, aquesta setmana el govern espanyol ha decidit ajornar l’aplicació de la llei per limitar el preu del lloguer. Jordi Orobitg reconeix que l’aplicació d’aquesta llei no és l’única forma de facilitar l’accés a l’habitatge per a col·lectius desafavorits, els joves o la gent gran. El portaveu adjunt recorda que ja es volia impulsar una normativa exclusiva a Catalunya que, finalment, no es va poder aplicar.

Amb la nova normativa, hi ha factors que podrien fer alterar el màxim al qual es pot llogar un habitatge. Jordi Orobitg apunta diversos elements que podrien fer alterar el preu màxim de lloguer d’aquests habitatges. Per això, en aquests pressupostos hi ha diverses ajudes per impulsar l’accés a l’habitatge.

Sequera

Ja fa uns mesos que la sequera perviu a Catalunya i, sobretot, a les comarques gironines. Hi ha diverses veus que s’han mostrat en contra del trasvassament existent que hi ha del riu Ter cap a l’àrea de Barcelona. Jordi Orobitg admet que estan treballant sobre l’impacte d’aquest trasvassament i la sequera que està patint la zona. Per això, ja s’estan impulsant aquestes inversions per pal·liar els efectes de la sequera. “Tot i això, a curt termini encara no es pot donar una resposta a la sequera”, destaca Orobitg. Critica, però, que les inversions no s’han de fer ara, sinó que s’haurien d’haver desenvolupat abans.

Jordi Orobitg descarta, de moment, la construcció d’una dessaladora a la zona del Baix Empordà. “Primer de tot cal executar els projectes que hi ha previstos”, apunta Orobitg. El portaveu adjunt admet que les iniciatives privades, com la instal·lació de dessaladores mòbils a Lloret de Mar, ajuden a pal·liar els efectes de la sequera en el sector turístic, per exemple.

La mobilitat és clau

La Generalitat vol invertir 15,89 MEUR al Baix Empordà aquest 2024. Una de les inversions destacades serà la que es farà per millorar carreteres, que compta amb una previsió de 3,1 MEUR. Aquest pressupost servirà per millorar la seguretat en carreteres de la comarca i, a més, per reformar aquelles parts que necessitin una millora.

Jordi Orobitg admet que tot i que es preveu aquesta inversió, la mobilitat a la comarca quan parlem de transport públic és complicada. Si que una de les millores que es vol aplicar enguany és la millora de les freqüències en diverses línies d’autobús a la comarca. Tot i que el portaveu adjunt admet que les ajudes per millorar la mobilitat “haurien de ser moltes més”. Respecte al tren-tram de la Costa Brava, admet que no serà una inversió que es faci en els propers anys, tot i que s’està impulsant pel traspàs de Rodalies. “Costarà molt pair aquest traspàs de Rodalies, ja que al sistema li calen moltes inversions”, apunta Orobitg. Tot i això, no descarta en un futur estudiar el projecte del tren-tram de la Costa Brava.

Altres inversions a la comarca

Una de les altres inversions que es vol impulsar a la comarca, en aquest cas en àmbit cultural, és la inversió de 700.000 euros per al Museu Thyssen de Sant Feliu de Guíxols. Jordi Orobitg admet que aquesta inversió és rellevant per impulsar la cultura i aquest és un projecte clau per al país. Un dels altres projectes que és clau és la museïtzació de l’espai Illes Medes del Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter, amb una previsió de 525.848 euros. Jordi Orobitg apunta que des del govern de la Generalitat han anat fent diverses inversions per promoure la cultura al país.

Un dels projectes que genera debat a la comarca és què cal fer amb un espai com Ràdio Liberty. Jordi Orobitg reconeix que hi ha una “gran sensibilitat” amb aquest tema, tot i que ara per ara no és una prioritat pel govern i per la conselleria d’Acció Climàtica. Orobitg, però, apunta que cal museïtzar l’espai i concretar un projecte per rehabilitar Ràdio Liberty.

Dues de les grans inversions que es faran a la comarca seran per la nova construcció de l’Escola Fanals a Platja d’Aro (amb una línia), que comptarà amb una inversió de 742.000 euros; i, també, la nova construcció de l’Escola Vall-Llobrega (amb sis unitats), que comptarà amb una inversió de 663.556 euros. Jordi Orobitg explica que el contacte amb aquests dos municipis i centres escolars ha estat constant per poder definir els projectes i resoldre aquesta problemàtica que afecta aquests dos centres escolars.

I tot i que no estigui contemplat en els pressupostos d’enguany, aquest any 2023 es va anunciar la construcció del nou hospital de Palamós a la comarca. Aquest ha de cobrir la demanda que ha anat augmentant en els darrers anys. Jordi Orobitg admet que el govern ha fet una aposta per millorar el sistema sanitari a Catalunya. Tot i això, reconeix que per veure totalment construït l’hospital de Palamós encara queda un temps.

- Publicitat -