24.5 C
Pals
Dijous, 21 setembre 2023
- Publicitat -

La Bisbal d’Empordà inicia un estudi de seguiment del mosquit tigre

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà col·labora amb el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) per fer el seguiment anual del mosquit tigre al municipi, amb l’anomenat Mosquito Alert.

Per tal d’estudiar la població de mosquits adults, s’ha instal·lat una trampa per capturar mosquits adults al jardí de Torre Maria que permetrà obtenir informació de les poblacions de mosquits més freqüents a la zona i poder estudiar-ne el cicle al llarg de l’any. La informació obtinguda de la trampa es complementa amb les observacions ciutadanes de mosquits, que poden reportar a través de l’aplicació per mòbil “Mosquito Alert”. L’app permet a qualsevol persona notificar, mitjançant una foto, la troballa d’un dels mosquits estudiats o d’un possible lloc de cria a l’espai públic.

Mosquito Alert centra la seva activitat en cinc espècies de mosquits, entre les quals destaquen el mosquit tigre (Aedes albopictus) i el mosquit comú (Culex pipiens). Aquests són els mosquits que més sovint es troben a la zona. El mosquit tigre, és una de les espècies més preocupants a nivell mundial, capaç de transmetre fins a 22 virus diferents, entre ells el dengue, el Zika o la chikungunya. L’espècie va arribar a la província de Girona vora l’any 2008 i ara es troba pràcticament distribuïda per tota la demarcació.

 

Consells i recomanacions per evitar la proliferació del mosquit tigre

La millor forma d’evitar la presència de mosquit tigre, és mitjançant d’aplicació de les mesures de prevenció, que es resumeixen en una acció: buidar l’aigua dels llocs on s’ha acumulat. Amb aquest acció tant senzilla s’evitarà el naixement del 95% dels mosquits que poden aparèixer a partir de finals de la setmana següent.

Altres recomanacions dels experts són:

  • S’han de detectar els recipients que puguin contenir aigua a l’exterior de casa i buidar-los. N’hi ha prou amb llençar l’aigua a terra o a la gespa, les larves moriran immediatament.
  • Cal tapar hermèticament, sigui amb una tapa o amb tela mosquitera, els dipòsits d’aigua
  • S’ha de posar sota cobert o bé cap per avall o cobrir amb una lona les barques, carretons o remolcs.
  • Recomanen eliminar els pneumàtics vells.
  • És recomanable posar peixos vermells, que es mengen les larves del mosquit, en basses ornamentals i fonts de jardí. Sota cap concepte s’han d’alliberar en rius i estanys naturals ja que podrien alterar greument aquests ecosistemes.
  • És recomanable netejar anualment les canaleres de teulats i terrasses.
  • També és caldria buidar o tractar amb un producte larvicida l’aigua d’embornals i desaigües.

Per trobar més informació sobre l’estudi de control de les poblacions de mosquits a la Bisbal, es pot consultar a través del web del Programa de Vigilància del Mosquit Tigre.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Ens cal un món estable

El món està canviant i les organitzacions internacionals creades després de la II guerra mundial estan quedant desfasades en...
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies

- Publicitat -