19.6 C
Pals
Divendres, 19 agost 2022
- Publicitat -

La calor i la sequera obligaran a començar abans la verema a l’Empordà

La collita es preveu "sana i de qualitat" però de menys volum, segons l'Institut Català de la Vinya i el Vi

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

La verema d’enguany s’avança entre set i deu dies arreu de Catalunya i la producció s’estima que es reduirà un 15% de mitjana per la sequera, segons l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI). No obstant això, la collita es preveu “sana i de qualitat”.

A l’Empordà, la previsió és que es comenci entre 4 i 7 dies abans de l’habitual per la intensa calor i per la manca d’aigua. Aquests factors també fan pensar en un volum de collita més baix al de l’any passat i de la mitjana dels últims anys. En zones una mica més humides, la vegetació de les vinyes s’ha mantingut millor.

La DO Tarragona espera una collita irregular amb un lleuger descens en algunes varietats, i, en d’altres, com les garnatxes i carinyena, bona i similar a la mitjana. L’inici de la verema es preveu una setmana abans del normal.

DO Alella i DO Conca de Barberà avançaran a finals d’agost

La verema que s’iniciava en moltes denominacions d’origen a començaments de setembre es preveu que s’avanci a finals d’agost. En són exemples la DO Alella, on es començaran a collir algunes varietats primerenques més aviat de l’habitual, però la major part de cellers preveuen collir entre finals d’agost i començaments de setembre. La DO Conca de Barberà també creu que avançarà l’inici de la collita a finals d’agost i es generalitzarà al setembre. I la DO Pla de Bages preveia un avançament del cicle vegetatiu, però, en tractar-se d’una zona tardana i per les condicions de calor i sequera, el moment òptim per a la collita de les varietats més primerenques encara és incert.

Segons les dades, la DO Pla de Bages creu que tindran un nombre de raïms baix i una reducció de la collita.

La DO Terra Alta, amb bona previsió de collita

D’altra banda, la DO Terra Alta té una bona previsió de collita i és la zona amb menys problemes per la manca d’aigua a les vinyes. En unes vinyes puntuals, la producció es veurà minvada per una tempesta amb pedregada del passat 6 de juliol. En el cas de la DO Montsant, encara és una mica aviat per fer una previsió de verema, però també preveu un avançament d’uns 5 dies respecte de l’any passat. De moment, han passat les onades de calor de juny i juliol sense que s’observessin els danys que van patir a l’estiu de 2019. Finalment, la DOQ Priorat també preveu avançar la verema.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Matins frescos i ambient assolellat amb recuperació de la temperatura màxima

Nits i matins més frescos, temps majoritàriament assolellat i ascens de la temperatura màxima amb calor moderada.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -