27.7 C
Pals
Divendres, 19 juliol 2024
- Publicitat -

La fiscalia avala els cabals d’emergència decretats pel Govern als rius Muga, Ter i Llobregat

La fiscalia ha validat els cabals d’emergència decretats pel Govern català durant la sequera a la Muga, el Ter i el Llobregat. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) informa que no s'ha trobat cap delicte ambiental després de la denúncia ecologista. Els cabals es van establir per preservar aigua als embassaments i garantir el subministrament a la població.

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

La fiscalia ha avalat els cabals d’emergència que va decretar el Govern als rius Muga, Ter i Llobregat durant la fase d’emergència per sequera. Segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), el ministeri públic no ha trobat cap delicte contra el medi ambient després de la investigació derivada de la denúncia interposada per entitats ecologistes.

La fiscalia considera que l’ACA ha complert la normativa aplicable en situacions d’emergència per sequera. L’ACA ha defensat que els cabals es van establir amb l’objectiu de preservar més aigua als embassaments de les conques internes per evitar el desabastiment de la població durant la pitjor fase de la sequera.

L’acord de Govern 17/2024 va fixar nous cabals d’emergència en tres trams dels rius: al Llobregat, a Sant Joan Despí, es proposava un cabal de 250 litres per segon; al Ter, des del Pasteral fins a la desembocadura, 600 litres per segon; i a la Muga, des de Pont de Molins fins al mar, 40 litres per segon.

Durant aquesta reducció de cabals, es van establir increments controlats per mantenir condicions ecològiques adreçades a la recuperació de l’estat de les masses d’aigua, un cop superada la sequera, i un programa de vigilància i seguiment amb preses de mostres i controls analítics setmanals als trams implicats.

L’agència ha indicat que aquestes hidropuntes es feien dues vegades per setmana durant sis hores cada cop. En el cas del Llobregat, s’alliberaven 500 litres per segon; al Ter, 3.000 litres per segon; i a la Muga, 300 litres per segon.

A més, aquesta proposta de cabals es va analitzar profundament des d’una perspectiva tècnica per optimitzar la gestió de l’aigua i la conservació mediambiental. L’ACA ha assegurat que no només es garantia la disponibilitat d’aigua als embassaments, sinó també la reversibilitat de l’impacte sobre la biodiversitat dels trams afectats.

La proposta permetia endarrerir en 136 dies l’esgotament del sistema Ter-Llobregat, fins al 5 de març de 2025, incrementant les opcions de noves aportacions a la primavera i la tardor de 2024. A Darnius Boadella, l’esgotament de l’embassament s’endarreria en 240 dies, fins al desembre de 2025.

La recuperació de les reserves durant els mesos de maig i juny ha permès revertir aquesta mesura excepcional i normalitzar els cabals ambientals a les tres conques afectades, segons ha detallat l’ACA.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Xarxes: Municipis Visitats Catalunya

La Júlia Astals ens ha parlat avui de Municipis Visitats Catalunya una aplicació molt popular on pots indicar els...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -