17.6 C
Pals
Diumenge, Setembre 22, 2019
  • Cultura

La matança del porc

El més llegit

Incidències i actes suspesos al Baix Empordà per les fortes tempestes

Consulta la recopilació de dades, incidències i actes suspesos a causa de les tempestes d'aquest dissabte.

🔴VIDEOS: imatges dels impressionants aiguats arreu de l’Empordà

Imatges de les inundacions ocasionades pels aiguats d'aquest dissabte al Baix Empordà

Mor ofegat pels aiguats un home en uns baixos d’un local a Platja d’Aro

La víctima, que dormia al local amb el permís del propietari, ha quedat atrapat per l'aigua

El delegat del Govern de la Generalitat a Girona visita Santa Cristina d’Aro

El delegat territorial del Govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila, va realitzar ahir a la tarda una visita institucional al municipi de Santa Cristina d’Aro, essent rebut per l’alcaldessa, Lourdes Fuentes, i els tinents d’alcalde Josep Xifra i Jaume Quintana

Ciutadans Torroella de Montgrí demana la dimissió del regidor de la CUP per “amenaçar” el Cos de Policia Nacional a través de twitter

El cupaire ha demanat disculpes a través de les xarxes socials destacant que la seva intenció no era "ofendre ni ferir sensibilitats"

La matança del porc va ser durant anys un record d’infantesa, fins que en fa tres, va aparèixer l’oportunitat de tornar-la a fer.  Ara és per a nosaltres, tres generacions d’avis a nets, una festa i una lliçó de coneixement i d’habilitats de la gent de pagès.  Dotze hores que s’escolen en un no res.

Arribar a les 8 del matí i trobar l’animal obert en canal damunt una taula. Posar el perol al foc per anar abocant els menuts que donaran peu a les botifarres blanca, negra, de fetge i de perol. Separar la cotna del greix. Trinxar aquest greix a daus, tots iguals, per fer greixons.

Decidir si aquest any incrementem la dosi de pebre de 5 a 6 grams per quilo, perquè ens agraden un punt picants els fuets i les llonganisses. Fer la barreja del pebre de corti dolç i el coent, portats directament de les illes per fer sobrassades amb la recepta manllevada d’una família de Santanyi, sota promesa de no explicar mai d’on ha sortit.
I pastar botifarres de sal i pebre, botifarres dolces, xoriços de coure i xoriços de secar,  fuets i llonganisses. I pastar fins a que et sua el cul les sobrassades. Filetejar els lloms i les xuies. Parar per esmorzar quarts de dotze. I parlar del judici.

Començar a fondre la cansalada per fer els greixons. Retirar la carn de perol i un cop  tèbia separar la carn dels ossos. Trinxar-la i embotir les botifarres les de coure i les de secar  i lligar-les bé. Salpebrar els lloms, les cansalades i les baiones.
Parar per dinar a les tres. Tastar la carn del porc. I parlar del judici.
Tornar-hi per anar enllestint. Penjar els fuets i les llonganisses. Embotir bulls i sobrassades, i lligar-les bé. Premsar els greixons, posar el greix en pots, escollir i salar el segí. Carregar les botifarres i la carn al cotxe. Netejar la sala i els estris.
Son les vuit del vespre. Fem un glop per celebrar que tot ha anat bé. La matança  ha tornat a ser una festa. Quedem per l’any vinent.

Últimes notícies

Mor ofegat pels aiguats un home en uns baixos d’un local a Platja d’Aro

La víctima, que dormia al local amb el permís del propietari, ha quedat atrapat per l'aigua

Denuncien a l’Audiència Nacional a Carles Ventura (CUP) per “amenaces”

L'acusen de "legitimar el terrorisme" fruit d'un tuit, posteriorment esborrat, on Ventura els deia "a mirar sota el cotxe"
audio

La Llista – 21 setembre 2019

Si t'has perdut La Llista de Capital ja pots tornar-la a escoltar! Avui hem estrenat 5 novetats i Ed Sheeran ha tingut una bona notícia!
audio

Factoria d’estiu – 21 setembre 2019

Darrera edició estiuenca del Factoria amb l'Àlex Mata! Avui hem tornat a sortir al carrer a preguntar a la gent per la seva cançó estiuenca.
audio

Cocodril Club – 21 setembre 2019

Ja pots recuperar el Cocodril Club d'aquesta setmana! El programa revival de l'Albert Malla, un clàssic de Ràdio Capital.

Més notícies