Aquest divendres el sistema del Ter-Llobregat va entrar en fase d’emergència per sequera i les mesures d’estalvi d’aigua en 202 municipis de les comarques gironines i de Barcelona. Un dels sectors més afectats per l’entrada en aquesta fase són els pagesos i els ramaders, i al Baix Empordà critiquen la mala gestió que s’ha fet de l’aigua. Per això, els pagesos d’arreu de Catalunya han convocat una vaga on es tallaran diverses carreteres i autovies aquest dimarts 6 de febrer.
Amb les noves mesures, el sector de la pagesia veu restringit el consum d’aigua en un 80%. Per això, el president de la Comunitat de Regants del Rec del Molí de Pals, Albert Grassot, explica que “ho veuen negre”. Reconeix que la falta de pluges està condicionant molt la pagesia, però apunta que un altre dels factors que ha incidit en aquesta sequera ha estat la mala gestió de l’aigua que s’ha fet per part de l’administració durant els últims anys.
El president de la Comunitat de Regants del Rec del Molí de Pals explica que porten reunint-se amb l’administració per treballar la problemàtica de la sequera des del novembre del 2022. “En aquell moment vam donar un toc d’alerta a la conselleria d’Agricultura”, admet Grassot. Albert Grassot apunta que de l’aigua que gestiona la Generalitat de Catalunya, de les conques internes, “l’agricultura només en gasta un 34%”.
Albert Grassot explica que fins aquesta setmana no han pogut començar a sol·licitar les ajudes per pal·liar els efectes de la sequera d’aquest darrer any. I, de moment, encara no saben si podran demanar alguna ajuda per aquest 2024. El president recorda que els camps, tot i que no es conreïn s’han de mantenir.
La solució no ha de caure només del cel ni tampoc del trasvassament de l’aigua de l’Ebre, segons apunta Grassot. El president de la comunitat de regants afirma que es podria treure aigua de l’Ebre, però alhora regenerar la que ja es fa servir. “Tenim un govern que es mostra contrari a fer cap travassament, però llavors també haurien d’eliminar el que afecta el cabal del riu Ter”, afegeix Grassot. Albert Grassot reconeix que, a part de la sequera, altres factors que els afecten són els beneficis pel sector, l’augment del cost de producció, la falta de relleu generacional o la burocratització.
A la comarca diversos ajuntaments, com el de Torroella de Montgrí, Verges o Pals, han donat suport a les reivindicacions del sector primari que es faran a partir d’aquest dimarts 6 de febrer. De moment, els pagesos han tallat aquest matí la circulació de vies a Verges o Jafre, tot i que les protestes s’han acabat traslladant a la seu de la Generalitat a Girona.
https://twitter.com/AjTorroella/status/1754450765383336303
https://twitter.com/AJUNTAMENTPALS/status/1754056125882724767