11.5 C
Pals
Dilluns, 8 març 2021

L’ACA assegura que s’ha complert gairebé al 100% el cabal mínim del Ter en els tres anys dels acords

L'augment d'aigua regenerada i la producció d'aigua dessalinitzada han fet possible garantir les mesures aprovades

El més llegit

Alerta per múltiples robatoris a comerços de Palafrugell

Els comerços del centre de Palafrugell estan en alerta després que hi hagi hagut diversos robatoris continuats. Concretament, han...

El cinema de Palafrugell projecta la gran triomfadora dels Goya aquest cap de setmana

Precisament aquest cap de setmana, el cinema Club Garbí de Palafrugell ha programat "Las niñas"

Comptadors de persones a les Gavarres per l’increment d’excusionistes al massís

El confinament ha fet que s'incrementés l'afluència i, de retruc, algunes actituds incíviques com la brutícia

Incendi en una casa de Verges amb tres intoxicats

El foc ha cremat la cuina de l'immoble i els Bombers han pogut extingir-lo ràpidament
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha afirmat que s’ha complert gairebé al 100% els cabals mínims circulants del riu Ter al llarg dels tres anys de l’acord signat amb entitats naturalistes, regants i agents del territori. Al llarg del 2019, l’aigua que s’ha desviat de la conca del Ter a l’àrea metropolitana de Barcelona ha estat superior als 140 hm3 i la previsió és que aquest 2020 es tanqui a 136 hm3. L’any 2018 va ser el que menys aigua es va derivar a Barcelona amb només 135 hm3. Aquestes xifres contrasten amb els 213 hm3 transvasats el 2005 o els 204, el 2007. Aquest descens es deu a l’augment d’aigua regenerada o també l’increment en la producció d’aigua dessalinitzada (entre el 2018 i el 2019 s’han arribat a generar 56 hm3).

Un dels braços del riu Ter a l’illa de les Gambires.

En paral·lel, la Generalitat ha seguit treballant en l’ampliació de la planta dessalinitzadora de la Tordera, que ha de passar dels 20 als 80 hm3/any. Dins dels acords de la Taula del Ter, també es van acordar diverses mesures per millorar el funcionament de les potabilitzadores del sistema ATL, concretament les d’Abrera (Llobregat) i Cardedeu (Ter). En el juny de 2020 s’ha licitat la redacció del projecte constructiu per millorar la potabilitzadora del Ter i pel que fa a la potabilitzadora del Llobregat (Abrera), s’ha redactat el projecte de remodelació dels filtres de la planta i està en licitació l’estudi d’alternatives per optimitzar la seva qualitat de tractament.

També s’estan potenciant actuacions de millora a les plantes potabilitzadores de l’àmbit metropolità de Barcelona, amb l’execució dels treballs per a la separació de les dues línies de tractament a Sant Joan Despí, amb els estudis per incrementar la capacitat d’extracció de la planta. Pel que fa a la potabilitzadora del Besòs, s’ha iniciat un estudi per incrementar les extraccions d’aigua.

Durant l’estiu de 2019 es va dur a terme una campanya de demostració al tram final del riu Llobregat, aportant aigua regenerada. Amb aquesta campanya s’han obert noves línies de treball i està previst plantejar una segona campanya. Paral·lelament, s’ha incrementat l’ús de l’aigua regenerada a Catalunya en el darrer any, passant dels més de 30 hm3 de 2018 als més de 39 reutilitzats durant el 2019.

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Altres notícies