11.7 C
Pals
Dijous, 25 abril 2024
- Publicitat -

Torroella i l’Estartit “feminitzen” els noms dels carrers amb un procés participatiu

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

En aquests moments, hi ha menys de deu carrers a Torroella de Montgrí – l’Estartit tenen noms de dona. La majoria, vinculats a noms cristians: carrer del Carme, Fàtima, de les Monges, Santa Caterina, jardins de Santa Clara, Santa Margarita i Víctor Català.

L’Ajuntament i l’EMD iniciaran el 8 de març, coincidint amb el Dia de la Dona, la fase de propostes d’un procés participatiu que ha promogut per tal de feminitzar i equilibrar els noms de carrers i places de Torroella i de l’Estartit. Amb aquesta iniciativa es vol reivindicar i visibilitzar la memòria de dones del municipi i de la resta del món amb la inclusió dels seus noms al nomenclàtor de la vila, atès que la seva història mereix ser recordada perquè és un llegat de tots i totes.

Dilluns dia 8, coincidint amb la celebració del Dia de la Dona, s’obrirà el període d’un mes, fins al 8 d’abril, perquè la ciutadania pugui presentar propostes de noms. Les propostes es poden presentar a través del portal https://torroella-estartit-decidim.ddgi.cat.

Posteriorment, s’avaluaran i es validaran i el mes de maig es posaran a votació les propostes escollides. Finalment, serà la comissió municipal de nomenclàtor, que properament crearà el Ple, qui decidirà on es posaran els noms escollits.

El procés participatiu va arrencar el dijous passat amb la constitució de la comissió de seguiment, un òrgan integrat per la regidora d’Acció Social i Ciutadania, la regidora de Cultura, la regidora d’Arxiu Municipal, el regidor de Participació Ciutadana i les tècniques d’Acció Social, Comunicació i Participació Ciutadana, així com l’Arxiver Municipal.

També en formen part tots els grups polítics amb representació al Ple, així com la presidència de l’EMD de l’Estartit o bé la persona en qui delegui.

Programa d’activitats amb motiu del Dia de la Dona

L’inici d’aquest procés participatiu és una de les accions més destacades d’un atapeït programa d’activitats que Ajuntament i diversos col·lectius han organitzat aquest any per celebrar el Dia de la Dona. L’elaboració de les propostes han estat pensades i preparades per les àrees d’Ensenyament, Cultura, Participació Ciutadana i Acció Social, l’Associació Les Xibeques del Cau, el col·lectiu Lo Relacional. També hi col·laboren l’EMD de l’Estartit, Ràdio Montgrí, el Centre de Documentació i l’Associació de Dones de l’Estartit.

Aquest divendres, s’obrirà a la Capella l’exposició «Les nostres referents», produïda per Xibeques del Cau i dedicada a Caterina Albert, Joana Darné, Dolors Bassa i Camila Kleiner, dones que s’han convertit en referents femenins amb valors propis en els quals emmirallar-se. Es podrà visitar fins al dia 29 de març.

L’Auditori Teatre Espai Ter també s’afegeix al Dia de la Dona, el diumenge 7 de març, a les 19 h,amb la programació de l’obra De mares i filles, dirigida per Paco Mir i interpretada per Mont Plans i Annabel Totusaus.

El dilluns dia 8, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, es portarà a terme el gruix d’actes de caire més reivindicatiu. Com és habitual, a les 18 h, a la plaça de la Vila, es llegirà el manifest feminista i, tot seguit, a les 18.15 h, hi haurà una acció col·lectiva promoguda per Lo Relacional, sota el títol genèric «Què li preguntaries al patriarcat?».

Més tard, a les 20 h, el Cinema Montgrí, estrenarà la pel·lícula La comunidad Quero de Cuzco, un equilibrio perfecto, d’Anna Boyé, fotògrafa i antropòloga experta en comunitats matriarcals.

Ràdio Montgrí també col·labora amb la reivindicació feminista, emetent l’espai «Apunts biogràfics de les nostres dones», en diferents franges horàries. L’espai s’emetrà de dilluns a divendres a les 9, 12 i 17 h i els dissabtes i diumenge, a les 13 i 20 h, del 8 al 21 de març.

El programa es tancarà el dissabte 13, a les 12 h, a la plaça de la Vila, amb una nova sessió del cicle Filosofia a l’Àgora, que en aquesta ocasió ens portarà a la fotògrafa i antropòloga Anna Boyé, per parlar sobre els matriarcats.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Xavier Cortadellas: “La història de la Bisbal va més enllà d’aquest municipi, és la història de la comarca”

Aquesta passada setmana es va presentar a l’arxiu comarcal del Baix Empordà el llibre ‘Història de la Bisbal. Retrat d’una vila cinccentista’ de Jordi Frigola d’Edicions Sidillà. L’autor ens va deixar a principis d’any, però d’aquest llibre en van parlar Santi Soler, Josep Matas, Carmen Marugán i Xavier Cortadellas. Per parlar-nos-en ens va visitar al Supermatí l'editor d'edicions Sidillà, Xavier Cortadellas.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -