Una trentena d’alumnes del cicle d’Hostaleria de l’Institut Baix Empordà ha participat en una sessió per aprendre a cuinar Es Niu, el plat més representatiu de Palafrugell. La formació, celebrada aquest dimarts, s’inclou dins la campanya El Niu de Palafrugell, que té com a objectiu garantir el relleu generacional d’aquest guisat històric.
Els cuiners Antonio Estrach, Kim Farrarons i Rosa Jorba van guiar la sessió pràctica, on els estudiants van elaborar el plat pas a pas. Des del sofregit inicial fins a la combinació final d’ingredients, van aprendre la importància del temps i la paciència, ja que el plat pot requerir més de cinc hores de cocció.
La iniciativa culminarà amb el Niu Popular, que se celebrarà aquest dissabte 15 de novembre, de dos quarts de dotze a dos quarts de dues, a plaça Nova. El tast, preparat pels mateixos cuiners amb el suport del professorat i l’alumnat, tindrà un preu de 3 euros i inclourà una copa de vi, fins a esgotar existències.
La campanya El Niu de Palafrugell, promoguda per l’Ajuntament, s’allargarà fins al 14 de desembre i compta amb la participació de restaurants locals com L’Arc, La Xicra, Pa i Raïm, Xadó, Casamar i La Sala de l’Isaac, a més de l’Escola d’Hostaleria. El programa inclou activitats com un tast comentat amb la Fundació Josep Pla, previst per al 19 de novembre.
Es Niu és un plat antic d’origen quaresmal, elaborat tradicionalment amb tripa de bacallà, peixopalo i patata. Amb els anys, els pescadors i surers hi van afegir sípia, aviram i salsitxes. Aquest plat típic de les colles de surers, que el menjaven a les barraques, no és habitual als menús pels seus llargs temps de preparació. Per això, la campanya en facilita el tast i n’impulsa la preservació com a símbol gastronòmic de Palafrugell.




