20.7 C
Pals
Dijous, 18 juliol 2024
- Publicitat -

Les claus de la llevantada. Per què hi ha hagut tants incidents?

Albert Aparicio
Albert Aparicio
Graduat en Física i Màster en Meteorologia. Observador meteorològic de la XOM (meteocat) a Palafrugell.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Les claus de la llevantada. Per què hi ha hagut tants incidents?
Loading
/

Els passats dies 17 i 18 de novembre un gran anticicló centrat a Escandinàvia i una zona de baixes pressions al sud – oest peninsular van impulsar un episodi de llevant que ha afectat fortament a l’Empordà  amb temporal marítim, vent, abundants pluges i aiguats.

Hem pogut ser testimonis dels nombrosos desperfectes i incidències que ha patit en especial la zona interior de l’Empordà amb desbordaments de rius, rieres i inundacions de carrers i baixos particulars. Però, quines n’han estat les causes? Ha sigut un fenomen meteorològic excepcional el que hem sofert?.

Llevantada amb temporal marítim moderat, però molta pluja

Al Baix Empordà, Monells va mesurar 90 mm al llarg del dissabte 17, el dia més plujós dels últims 13 anys en aquesta estació

Les precipitacions acumulades han estat molt abundants, segons les dades proporcionades pel Servei Meteorològic de Catalunya, Monells ha acumulat gairebé 169 mm, seguit per Verges (156.4 mm) i La Bisbal d’Empordà (150 mm).

L’estació de Monells precisament va batre un rècord, quan el dia 17 de novembre es van registrar 90 mm , essent el dia més plujós dels darrers 13 anys. Quantitats molt abundants però que no expliquen la gran quantitat d’inundacions i incidències patides.

Mes i any especialment plujós

Ara bé, cal situar aquesta llevantada amb el context del que veníem, doncs entre el 14 i 16 de novembre  un episodi de fortes pluges va acumular més de 100 litres a bona part de la meitat occidental del Baix Empordà: 99.0 mm a La Tallada d’Empordà i 137.4 mm a La Bisbal d’Empordà.

Precipitació acumulada entre el 17 i el 19 de novembre de 2018. Servei Meteorològic de Catalunya.

En el que portem de novembre diversos zones del Baix Empordà ja superen els 250 mm com la de La Tallada d’Empordà (esdevenint el novembre més plujós dels 29 anys d’història d’aquesta estació).

I com va ser el mes anterior a la zona? L’octubre de 2018 va ser molt plujós i en global a la comarca s’han assolit els més de 100 mm mensuals a la major part de municipis.

Precipitació acumulada entre el 14 i 16 de novembre de 2018. Servei Meteorològic de Catalunya.

Així doncs, considerant la situació de les darreres setmanes, aquesta llevantada ha arribat amb les lleres dels rius ben humides, amb rierols que sovint van secs que ja duien aigua abans de l’entrada del llevant, i amb un terreny ben xop que no pot fer altra cosa que fer lliscar l’aigua per sobre seu i no pas absorbir-la.

 

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Rosa Regàs, lliure i lectora. Descansa en pau

Em comuniquen la trista notícia que ha mort la Rosa Regàs justament quan surto de la Biblioteca Nacional d'Espanya,...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -