20.5 C
Pals
Divendres, Setembre 20, 2019
  • Notícies

Les claus de la llevantada. Per què hi ha hagut tants incidents?

El més llegit

Ciutadans Torroella de Montgrí demana la dimissió del regidor de la CUP per “amenaçar” el Cos de Policia Nacional a través de twitter

El cupaire ha demanat disculpes a través de les xarxes socials destacant que la seva intenció no era "ofendre ni ferir sensibilitats"

Turisme, allò que fan els altres.

Un estiu més hem llegit i escoltat com desenfeinats experts en no res, doctorats en la teoria de la conspiració, han pontificat sobre la malignitat de l’activitat turística a la Costa Brava.

Estudiants d’ESO de Sant Feliu inicien una campanya de plantar arbres

Vendran bosses de cotó reciclat per recaptar diners

Segueixen els moviments polítics a l’entorn del servei d’abastament d’aigua potable de la Bisbal

L'Assemblea de la Cup ha ratificat el seu compromís amb la municipalització del servei d'abastament d'aigua potable de La Bisbal i el PSC bisbalenc ha presentat una moció que insta a la resta de grups a decidir sobre el tipus de gestió del servei

Presentació de “Parant Taula” al Terracotta Museu de la Bisbal

La iniciativa uneix 20 ceramistes de la Bisbal amb els restaurants del col·lectiu Cuina de l’Empordanet i és un interessant maridatge entre la ceràmica de la Bisbal i la cuina del Baix Empordà
Albert Aparicio
Albert Aparicio
Becari Àrea Climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya. Graduat en Física i estudiant de Màster en Meteorologia. Observador meteorològic de la XOM a Palafrugell.

Els passats dies 17 i 18 de novembre un gran anticicló centrat a Escandinàvia i una zona de baixes pressions al sud – oest peninsular van impulsar un episodi de llevant que ha afectat fortament a l’Empordà  amb temporal marítim, vent, abundants pluges i aiguats.

Hem pogut ser testimonis dels nombrosos desperfectes i incidències que ha patit en especial la zona interior de l’Empordà amb desbordaments de rius, rieres i inundacions de carrers i baixos particulars. Però, quines n’han estat les causes? Ha sigut un fenomen meteorològic excepcional el que hem sofert?.

Llevantada amb temporal marítim moderat, però molta pluja

Al Baix Empordà, Monells va mesurar 90 mm al llarg del dissabte 17, el dia més plujós dels últims 13 anys en aquesta estació

Les precipitacions acumulades han estat molt abundants, segons les dades proporcionades pel Servei Meteorològic de Catalunya, Monells ha acumulat gairebé 169 mm, seguit per Verges (156.4 mm) i La Bisbal d’Empordà (150 mm).

L’estació de Monells precisament va batre un rècord, quan el dia 17 de novembre es van registrar 90 mm , essent el dia més plujós dels darrers 13 anys. Quantitats molt abundants però que no expliquen la gran quantitat d’inundacions i incidències patides.

Mes i any especialment plujós

Ara bé, cal situar aquesta llevantada amb el context del que veníem, doncs entre el 14 i 16 de novembre  un episodi de fortes pluges va acumular més de 100 litres a bona part de la meitat occidental del Baix Empordà: 99.0 mm a La Tallada d’Empordà i 137.4 mm a La Bisbal d’Empordà.

Precipitació acumulada entre el 17 i el 19 de novembre de 2018. Servei Meteorològic de Catalunya.

En el que portem de novembre diversos zones del Baix Empordà ja superen els 250 mm com la de La Tallada d’Empordà (esdevenint el novembre més plujós dels 29 anys d’història d’aquesta estació).

I com va ser el mes anterior a la zona? L’octubre de 2018 va ser molt plujós i en global a la comarca s’han assolit els més de 100 mm mensuals a la major part de municipis.

Precipitació acumulada entre el 14 i 16 de novembre de 2018. Servei Meteorològic de Catalunya.

Així doncs, considerant la situació de les darreres setmanes, aquesta llevantada ha arribat amb les lleres dels rius ben humides, amb rierols que sovint van secs que ja duien aigua abans de l’entrada del llevant, i amb un terreny ben xop que no pot fer altra cosa que fer lliscar l’aigua per sobre seu i no pas absorbir-la.

 

 

Últimes notícies

audio

What Can I do about it?

Un company advocat anglès amb discapacitat, John Horan, en una presentació seva sobre la participació de les persones amb discapacitat en els procediments judicials, ha descrit la seva lluita pels drets de les persones amb discapacitat com una lluita constant, decebedora a vegades.

Cap de setmana inestable. Dissabte hi ha perill de fortes tempestes

Divendres el temps comença a canviar amb cel variable i més nuvolositat al final del dia. Dissabte serà una jornada plujosa, on les tempestes poden ser intenses, i diumenge el pas d'un front portarà una devallada del termòmetre amb temps insegur.
audio

Ningú no és perfecte – 19 setembre 2019

Aquesta setmana al programa de cinema i sèries d'ha parlat de Stranger Things! Si t'ho has perdut ho pots escoltar al nostre web!

Ciutadans Torroella de Montgrí demana la dimissió del regidor de la CUP per “amenaçar” el Cos de Policia Nacional a través de twitter

El cupaire ha demanat disculpes a través de les xarxes socials destacant que la seva intenció no era "ofendre ni ferir sensibilitats"

L’Ajuntament de Verges denuncia un abocament descontrolat d’amiant a Mas Peixet

L'Ajuntament de Verges ha denunciat, a través de Facebook, l'abocament descontrolat d'amiant al costat d'una pista de terra de la zona del Mas Peixet

Més notícies