11 C
Pals
Divendres, 26 abril 2024
- Publicitat -

Les tortugues d’estany de la Conca del Ter es podran reproduir aviat

Gràcies al projecte LIFE Potamo Fauna que s'ha impulsat des del Consorci del Ter des de fa uns anys, podrien recuperar l'espècie.

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Les tortugues d'estany de la Conca del Ter es podran reproduir aviat
Loading
/

Si tot va bé, les tortugues d’estany i de rierol de la Conca del Ter es podran reproduir aviat. Són espècies que estan molt amenaçades. Així ho explica el director del Consorci del Ter, Ponç Feliu.

Tot i així, gràcies al projecte LIFE Potamo Fauna que s’ha impulsat des del Consorci del Ter des de fa uns anys, podrien recuperar l’espècie. Amb aquest projecte es va fer un alliberament d’uns 200 exemplars de tortugues criades al Centre de Recuperació de Tortugues de l’Albera. Aquestes han crescut bé, agafant bon pes i bona mida, i per tant, és probable “que en els propers dos anys les tortugues siguin suficinetment adultes com per poder-se reproduir”, ha explicat Feliu. D’aquesta manera, amb el projecte de reforçament, aquesta espècie “probablement” es podrà recuperar.

Així doncs, aquests alliberaments s’havien realitzat a través del projecte europeu LIFE Potamo Fauna i del projecte “Recuperació de la tortuga d’estany (Emys orbicularis) i els seus hàbitats al Ter” amb finançament del Departament de Territori i Sostenibilitat i de la Diputació de Girona i la Fundació Bancària “la Caixa”.

En qualsevol projecte de reforçament poblacional és indispensable un seguiment i un monitoratge fins que la població s’estabilitza. Aquest s’ha portat a terme mitjançant el mètode de captura recaptura amb trampes específiques: trampes d’insolació i nanses amb esquer. El seguiment ha permès determinar que els exemplars presenten una bona adaptabilitat als hàbitats, constatant que tenen refugi i aliment, perquè tenen uns molt bons creixements i bon estat sanitari. Així ho demostren les dades biomètriques (marques a la closca o xip subcutani, pes, longitud…). S’espera que d’aquí 2 o 3 anys, com a màxim, es puguin començar a reproduir. La tortuga d’estany no arriba a la maduresa sexual fins cap als 7-8 anys de mitjana.

Enguany també es preveu continuar amb el seguiment, comprovant els efectes que hagi pogut tenir el temporal Gloria sobre l’espècie al Ter i la posterior llevantada de finals d’abril, moment en què les tortugues ja no estaven en període d’hivernada. Cada exemplar de tortuga d’estany porta un xip subcutani, precisament, per facilitar la seva identificació individualitzada i el seu seguiment a llarg termini. Alguns dels exemplars recapturats també s’han marcat amb emissors per tal de poder-ne efectuar el radioseguiment i comprovar els moviments de l’espècie.

Les campanyes de seguiment també han permès el seguiment de la tortuga de rierol al Ter amb la captura de 30 exemplars, fet que evidencia que hi té una bona població.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

El Palamós vol fer bo l’empat obtingut a Valls

El conjunt blau-i-groc rep l'últim classificat, la Guineueta, i vol rendibilitzar el valuós empat aconseguit la setmana passada al camp del Valls
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -