24.1 C
Pals
Divendres, 30 octubre 2020

Les tortugues d’estany de la Conca del Ter es podran reproduir aviat

Gràcies al projecte LIFE Potamo Fauna que s'ha impulsat des del Consorci del Ter des de fa uns anys, podrien recuperar l'espècie.

El més llegit

Palamós tindrà zona vermella i noves condicions d’aparcament

Dilluns vinent, 2 de novembre, Palamós començarà a aplicar la nova normativa de les zones d'aparcament d'horari limitat existents...

El Govern ordena confinar els municipis el cap de setmana i tanca centres comercials, extraescolars, teatres i concerts

Prorroga el tancament de la restauració i confina perimetralment Catalunya a partir d'aquesta nit

Es disparen les hospitalitzacions per coronavirus al Baix Empordà

L'Hospital de Palamós té 40 pacients ingressats per covid, una xifra que, segons les previsions de Salut, es podria multiplicar a finals de la setmana que ve fins arribar als 60.

Els Mossos d’Esquadra de la Bisbal reconeixen la col·laboració de l’empresari de Verges Jordi Peraferrer durant el temporal Glòria

Amb maquinària pesada de la seva empresa, Jordi Peraferrer va evitar el trencament total de la mota del Riu Ter. Els Mossos asseguren que amb la seva actuació va aconseguir que no s'haguessin de lamentar víctimes mortals ni més danys.
Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -

Si tot va bé, les tortugues d’estany i de rierol de la Conca del Ter es podran reproduir aviat. Són espècies que estan molt amenaçades. Així ho explica el director del Consorci del Ter, Ponç Feliu.

Tot i així, gràcies al projecte LIFE Potamo Fauna que s’ha impulsat des del Consorci del Ter des de fa uns anys, podrien recuperar l’espècie. Amb aquest projecte es va fer un alliberament d’uns 200 exemplars de tortugues criades al Centre de Recuperació de Tortugues de l’Albera. Aquestes han crescut bé, agafant bon pes i bona mida, i per tant, és probable “que en els propers dos anys les tortugues siguin suficinetment adultes com per poder-se reproduir”, ha explicat Feliu. D’aquesta manera, amb el projecte de reforçament, aquesta espècie “probablement” es podrà recuperar.

Així doncs, aquests alliberaments s’havien realitzat a través del projecte europeu LIFE Potamo Fauna i del projecte “Recuperació de la tortuga d’estany (Emys orbicularis) i els seus hàbitats al Ter” amb finançament del Departament de Territori i Sostenibilitat i de la Diputació de Girona i la Fundació Bancària “la Caixa”.

En qualsevol projecte de reforçament poblacional és indispensable un seguiment i un monitoratge fins que la població s’estabilitza. Aquest s’ha portat a terme mitjançant el mètode de captura recaptura amb trampes específiques: trampes d’insolació i nanses amb esquer. El seguiment ha permès determinar que els exemplars presenten una bona adaptabilitat als hàbitats, constatant que tenen refugi i aliment, perquè tenen uns molt bons creixements i bon estat sanitari. Així ho demostren les dades biomètriques (marques a la closca o xip subcutani, pes, longitud…). S’espera que d’aquí 2 o 3 anys, com a màxim, es puguin començar a reproduir. La tortuga d’estany no arriba a la maduresa sexual fins cap als 7-8 anys de mitjana.

Enguany també es preveu continuar amb el seguiment, comprovant els efectes que hagi pogut tenir el temporal Gloria sobre l’espècie al Ter i la posterior llevantada de finals d’abril, moment en què les tortugues ja no estaven en període d’hivernada. Cada exemplar de tortuga d’estany porta un xip subcutani, precisament, per facilitar la seva identificació individualitzada i el seu seguiment a llarg termini. Alguns dels exemplars recapturats també s’han marcat amb emissors per tal de poder-ne efectuar el radioseguiment i comprovar els moviments de l’espècie.

Les campanyes de seguiment també han permès el seguiment de la tortuga de rierol al Ter amb la captura de 30 exemplars, fet que evidencia que hi té una bona població.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

00:01:35

VÍDEO: Cues per participar en el cribratge massiu de coronavirus a Palafrugell

S'ha hagut de tancat la cua al llarg del matí perquè hi havia massa gent. Però a la tarda i demà durant tot el dia s'hi podrà seguir participant per aturar l'enorme brot de coronavirus a Palafrugell
- Publicitat -

Els municipis de la Costa Brava detecten afluència de persones amb segona residència malgrat les restriccions

En alguns fa setmanes on el degoteig és constant i en d'altres temen visitants de cap de setmana tot i els controls

Crida a assistir al cribratge massiu de coronavirus a Palafrugell

Aquest divendres i dissabte es fa un cribratge massiu a Palafrugell i és important que tothom que pugui (entre 30 i 60 anys) hi vagi per aconseguir aturar l'escalada de casos de coronavirus al municipi

Supermatí – 30 octubre 2020

Recupera l'informatiu d'aquest divendres

Castanyada anticiclònica amb ambient suau, sol i algunes boirines de matinada

Temps majoritàriament assolellat amb alguns intervals de núvols prims i ambient suau amb temperatura mínima entre els 7 i 10ºC i màxima de més de 20ºC. Pel cap de setmana es formaran algunes boires o bancs de núvols baixos entre la matinada i primera hora del dia.

Altres notícies