15.7 C
Pals
Dissabte, 26 octubre 2024
- Publicitat -spot_img

L’Institut Català del Suro impulsa un projecte per fer escocells i paviments per a parcs infantils amb taps reciclats

L'Institut Català del Suro ha llançat un projecte innovador per reciclar taps de suro en escocells i paviments per a parcs infantils. Després de diverses proves, es farà una prova pilot a Cassà de la Selva. El procés inclou recollir, triturar i mesclar els taps amb aglomerants. L'objectiu és donar una segona vida als taps i reduir els residus.

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

L’Institut Català del Suro (ICSuro) ha posat en marxa un projecte pioner per crear escocells i paviments per a parcs infantils utilitzant taps de suro reciclats. Aquesta iniciativa pretén evitar que els taps acabin al contenidor de l’orgànica o al rebuig, donant-los una segona vida en l’urbanisme municipal.

El director de la Fundació ICSuro, Albert Hereu, ha explicat que, després de diverses proves d’assaig i error, es realitzarà una prova pilot en un parc de Cassà de la Selva (Gironès). El procés consisteix a recollir taps, triturar-los i, amb una mescla aglomerant, convertir-los en paviment. Hereu destaca que les propietats del suro el fan ideal com a aïllant tèrmic i per esmorteir caigudes.

A l’estat espanyol es generen al voltant de 4.000 tones anuals de taps de suro. Hereu ha subratllat que la interacció entre el sector vitivinícola i el sector surer ha revelat una baula en la cadena de valor que encara no s’aprofita del tot. Amb l’objectiu de reutilitzar aquests taps i evitar que es converteixin en residus, l’ICSuro ha impulsat aquest projecte innovador.

L’ICSuro ja ha provat el sistema a la seva seu de Palafrugell (Baix Empordà) i ara, després de diverses proves, està llest per a la prova en un parc infantil de Cassà de la Selva. Per dur a terme el projecte, l’ICSuro ha adquirit una trituradora que opera des del Centre Especial de Treball Tramuntana, també a Palafrugell, on es trituren els taps recollits.

Hereu ha detallat tres variants de paviment: un paviment de confort per caminar, un per escocells permeable a l’aigua i a l’aire, i el més complex per als parcs infantils. Aquest últim requereix dues capes de paviment, actuant com a aïllant tèrmic i esmorteint els impactes, amb assajos acreditats per un laboratori independent.

La prova pilot a Cassà de la Selva no és casual, ja que aquest municipi té una forta tradició surera i forma part del patronat de la Fundació. La previsió és instal·lar el paviment de taps reciclats l’últim trimestre d’aquest any.

El projecte també té una vessant educativa i de conscienciació ambiental que permetria reduir el cost d’aplicació d’aquests paviments. S’impulsarà un sistema de recollida de taps al municipi per fer conscienciar la població sobre la importància del reciclatge i veure’n directament els resultats.

Les primeres proves van ser fallides a causa del tipus d’aglomerant utilitzat, però després de solucionar aquest problema, Hereu espera que la prova a Cassà sigui un èxit. També ha destacat que el paviment de suro pot ser una bona alternativa als parterres de cautxú, que podrien desprendre partícules contaminants i microplàstics.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

El festival Ítaca anuncia dates i posa a la venda els primers abonaments per a Sant Joan 2025

El festival ÍTACA, Cultura i Acció, celebra la seva edició de Sant Joan a la Platja Gran de l’Estartit amb concerts els dies 20, 21 i 23 de juny. Encara sense artistes confirmats, l'organització ja ha posat a la venda 250 abonaments. L'edició de 2024 va ser tot un èxit, amb cinc plens absoluts i prop de 28.000 espectadors.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -