23.5 C
Pals
Divendres, 29 setembre 2023
- Publicitat -

Menjar sense gluten al Baix Empordà

Només 14 establiments de la comarca estan acreditats com a aptes per l’Associació de Celíacs de Catalunya

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Les persones celíaques continuen trobant dificultats per menjar sense gluten fora de casa de manera totalment segura. De fet, només 14 establiments tenen l’acreditació de l’Associació de Celíacs de Catalunya a la zona del Baix Empordà. I, en el cas de Catalunya, la xifra no supera 1%. Aquest reconeixement avala aquells locals i punts de venda de productes que ofereixen servei sense gluten en total rigor en els seus processos d’elaboració i conscienciació del personal.

Actualment, entre un 1% i 2% de la població pateix celiaquia en els països occidentals, però com comenta el delegat de l’Associació de Celíacs de Catalunya a Girona, Jordi Franquet, “hi ha un infradiagnòstic d’aquesta malaltia”. És a dir, creuen que part de la població no ha estat encara diagnosticada perquè, sobretot en els adults, hi ha més dificultat per detectar-la perquè pot “quedar camuflada amb altres malalties o altres factors”.

L’entitat sense ànim de lucre treballa per millorar el dia a dia de les persones que per predisposició genètica pateixen aquest trastorn autoimmune, el qual els impedeix la ingesta de gluten durant tota la vida degut a una lesió intestinal. Per exemple, fan pressió als partits polítics perquè aprovin una rebaixa de l’IVA dels productes sense gluten i també ajudes econòmiques directes per a les persones celíaques, ja que la compra d’aquest menjar específic té un sobrecost. Com afirma Franquet: “Nosaltres diem que mengem sense gluten no perquè volem, sinó perquè és una necessitat de la persona celíaca”.

Rebre l’acreditació

El delegat gironí de l’Associació reconeix que no és molt difícil aconseguir aquesta distinció com a espai segur sense gluten i, a més, és totalment gratuïta. En aquest sentit, quan un establiment demana acreditar-se, el que fa l’entitat és revisar que el local complexi totes les mesures i dona recursos perquè ofereixi menjar sense gluten amb totes les garanties.

Ara bé, remarca que “no és una acreditació oficial en l’àmbit sanitari, però sí que dona garanties perquè hi ha un control per part de l’associació i dels seus membres”. Concretament, es fixen en el fet que no hi hagi contaminació encreuada, és a dir, que no s’elabori el plat sense gluten en una zona de treball que hi ha restes de farines o qualsevol cereal que contingui gluten. Aquesta problemàtica sol ser la causa que moltes persones celíaques no se sentin segures a l’hora de menjar fora de casa.

D’altra banda, l’Associació no té la potestat de sancionar si un establiment no és segur. Però, com explica Franquet, el seu objectiu és: “Fer veure que aquell restaurant compleix l’etiquetatge, l’emmagatzematge, l’hora de treballar, l’hora de servir, té uns protocols marcats i dona unes garanties que aquell producte, quan arriba al destinatari final, arriba amb les garanties que et diuen, ja que tu estàs pagant un sobrecost per aquell producte”. Un aspecte que en el cas dels locals de costa, creu que pot ser més difícil de garantir al ser llocs temporals amb el personal més irregular.

Tres llocs acreditats del Baix Empordà

La MareVilla és un petit obrador artesà sense gluten i sense llet situat a la Bisbal d’Empordà. A causa de la celiaquia de les seves filles i veient la poca qualitat dels productes per a celíacs; la Mireia Villa va obrir aquest negoci que és l’únic del municipi acreditat. En el seu cas, ella explica que va ser bastant fàcil aconseguir aquesta distinció “perquè jo no tinc gluten al meu local”. A més, comenta que hi ha una demanda d’establiments així, on la població amb aquesta malaltia pugui anar a menjar i comprar sense preocupar-se.

Un altre exemple és el xiringuito Blue Monkeys a la Platera de l’Estartit. Fa uns anys va fer el canvi a un bar amb menjar 100% sense gluten i es va acreditar. La seva propietària és celíaca i va pensar que si volia oferir plats segurs, calia adaptar tot al menú en tenir una cuina petita. Personalment, relata que s’ha quedat molts cops sense menjar a altres llocs perquè no li podien oferir un àpat adequat a la seva dieta. Ella creu que és perquè “la restauració té por a servir-te” i, amb el seu local, ha demostrat que “no és quelcom impossible de fer”.

D’altra banda, el restaurant Xabec és un establiment de cuina casolana amb productes de proximitat que sempre ha tingut la carta adaptada amb opcions per a persones celíaques. Per això, van voler acreditar-se i, també, per poder atreure més clients amb aquestes necessitats. Els responsables del local asseguren que hi ha una part dels turistes que necessiten i busquen establiments com aquests, ja que “no troben cap lloc que els pugui fer un plat adaptat a ells”. A més, afirmen que no van tenir problemes per acreditar-se i els ha ajudat a servir aquest tipus de plats.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

L’Uni Girona vol oblidar el mal començament de Lliga Femenina, aquest cap de setmana a La Seu d’Urgell

I és que la Lliga regular queda aparcada aquest cap de setmana, just quan s'ha jugat només una jornada, i la Federació Catalana de Bàsquet ha programat la fase final de la Lliga Catalana des d'avui divendres
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -