21.3 C
Pals
Diumenge, 13 octubre 2024
- Publicitat -spot_img

Mirada històrica als episodis de calor extrem al Baix Empordà

Consulta les efemèrides de temperatura màxima i mínima més elevades del Baix Empordà, les temperatures assolides la darrera setmana i els principals rècords de l'actual episodi de calor.

Albert Aparicio
Albert Aparicio
Graduat en Física i Màster en Meteorologia. Observador meteorològic de la XOM (meteocat) a Palafrugell.
Temps de lectura: 5 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

La present onada de calor en la que ens trobem inmersos està essent destacada, no tant pels valors extrems rècords, si més no al Baix Empordà, però sí per la seva durada i persistència. Però, quins han estat els valors de temperatura màxima extrema al Baix Empordà? Abans de fer balanç de la present calorada (que encara durarà forces més dies), coneguem els rècords precedents.

Efemèrides de caràcter càlid al Baix Empordà

El Servei Meteorològic de Catalunya ha publicat recentment el conjunt d’efemèrides d’extrems de temperatura de caràcter càlid (temperatura màxima més elevada i temperatura mínima més elevada) de les estacions que gestiona de més de 15 anys de dades. Del Baix Empordà hi trobem les estacions de la Bisbal d’Empordà, la Tallada d’Empordà, Castell d’Aro i Torroella de Montgrí, totes amb més de 20 anys de dades.

A primer cop d’ull observem com l’estiu de 2003 acapara la majoria de rècords, especialment a l’agost arribant als 41.9 ºC a la capital baix empordanesa. La darrera onada de calor de finals de juny de 2019 monopolitza el rànquing d’aquest mes, en un episodi que es va caracteritzar per la inhibició de la marinada diürna. Finalment, la calorada de la primera setmana de juliol de 2015 va ser la que va elevar més el termòmetre a les estacions baix empordaneses, i en el cas de la Tallada d’Empordà, fins i tot més que durant l’agost de 2003.

En episodis de calor, tan important són els valors més elevats de temperatura màxima com de mínima. Poder descansar amb temperatura tropical (més de 20 ºC) és tot un repte sobretot als municipis costaners on cal considerar la sensació acusada de xafogor a causa de la humitat. A la taula de temperatura mínima més elevada trobem novament efemèrides de l’estiu de 2003, però també alguna de més antiga com la del 8 d’agost de 1999, quan la temperatura a l’estació de més de 30 anys de la Tallada no va baixar de 23.2 ºC. El rècord d’aquest conjunt d’estacions de la comarca el manté l’estació de Torroella de Montgrí el 25 de juliol de 2004 mesurant una nit gairebé tòrrida (25 ºC). Al moment de redactar aquesta informació, l’observador meteorològic de l’Estartit (Josep Pascual), ha informat que la temperatura mínima no ha baixat de 24.8 ºC entre les 9h del matí del dia 15 i les 9h del matí del 16 de juliol de 2022.

Dies per any amb temperatura mínima per sobre 20 ºC

Per a cada una de les quatre estacions del Servei Meteorològic de Catalunya analitzades a l’apartat anterior, es mostra a continuació el nombre de dies per cada any amb una temperatura mínima superior a 20 ºC durant el període 2009 -2022 (fins a 1 juliol). Tot i la variabilitat climàtica d’un any a un altre, i l’escassa mostra d’anys, en poc més de 12 anys ja és observable una tendència a l’increment de dies en què la temperatura no baixa de 20 ºC.

Dies per any amb temperatura màxima per sobre 30 ºC

Anàlogament a les figures anteriors, en aquest apartat es mostra el nombre de dies per cada any amb una temperatura màxima superior a 30ºC.

Nombre d’hores a l’estiu per sobre 20ºC

Un altre indicador preocupant, sobretot per l’esgotament que provoca a la població no poder descansar, és quantes hores estem per sobre d’una determinada temperatura. En aquest cas escollint el llindar de nit tropical (20ºC), podem observar entre 2008 i 2021 com la nova normalitat és tolerar més de 1800 hores a l’estiu sense baixar de 20 ºC.

Font dades: Portal Dades Obertes https://analisi.transparenciacatalunya.cat/Medi-Ambient/Dades-meteorol-giques-de-la-XEMA/nzvn-apee.

A l’espera que finalitzi aquest episodi de calor, caldrà actualitzar aquesta informació gràfica amb els registres de 2022, però tot indica que enguany seguirem la tendència dels darrers anys. De moment el pic de calor es va assolir entre els dies 15 i 16 de juliol amb màximes de més de 38 ºC i nits tropicals o fins i tot tòrrides en punts costaners.

Temperatura màxima diària de l'11 al 17 de juliol de 2022 als punts d'observació del Servei Meteorològic de Catalunya al Baix Empordà. (Estació de Begur pertanyent a l'Aj. de Begur).

Temperatura mínima diària de l'11 al 17 de juliol de 2022 als punts d'observació del Servei Meteorològic de Catalunya al Baix Empordà. (Estació de Begur pertanyent a l'Aj. de Begur).

Onada de calor a Europa

Per aquells més escèptics de l’excepcionalitat de l’episodi actual (perquè, som a la canícula i la calor és “normal”), aquest afectarà també part del nord del continent europeu la setmana vinent. L’any 2020 MetOffice (el servei meteorològic britànic), en una campanya de conscienciació del canvi climàtic, va simular com seria una hipotètica previsió del temps per l’any 2050, on l’home del temps pronosticava més de 40ºC a la capital anglesa.

No ha calgut arribar al 2050, el passat 15 de juliol de 2022, MetOffice ha emès el primer avís en vermell per temperatura excepcionalment elevada, pronosticant fins a 40 ºC a Londres per primera vegada. El rècord del país anglès són els 38.7 ºC del juliol de 2019 a la ciutat de Cambridge, a l’espera que aquests registres quedin fulminats la setmana vinent.

A Catalunya el passat 16 de juliol, l’estació de Gimenells (26 anys de dades) va superar el seu rècord de temperatura màxima per un juliol arribant a 41.2 ºC. El passat dia 15 de juliol la sèrie climàtica històrica de Figueres-Cabanes (72 anys de dades), va batre un nou rècord absolut de la sèrie: 40.8 ºC, superant fins i tot els 40.6 ºC de l’agost de 2003.

A Occitània, Meteo-France ha informat que l’observatori centenari de Mont-Aigoual (dades des de 1896), ha registrat el dia 17 de juliol 28.2 ºC, essent el registre més alt per un mes de juliol d’aquest observatori situat a 1567 metres d’altitud.

En l’àmbit peninsular, Portugal va assolir 47.0 ºC el passat 14 de juliol de 2022, nou valor rècord del país per un mes de juliol i a tan sols 4 dècimes (47.4ºC), del rècord absolut del país de l’agost de 2003.

A Espanya, l’Agència Estatal de Meteorologia ha informat de rècords a les estacions de Zamora (41.8º C), Valladolid (40.6 ºC), Ponferrada (41.0 ºC) i Madrid (zona Retiro), amb una màxima de 40.7 ºC i una mínima tòrrida de 26.2 ºC a la capital espanyola. Destaquem també la temperatura mínima de Segovia on el termòmetre no ha baixat de 27.5 ºC durant dos dies (i nits) consecutius.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Guillem Pujol i Clàudia Giralt guanyen la travessia de 7 km de la Radikal ocean52

La quinzena edició de la Radikal ocean52 ha coronat Guillem Pujol i Clàudia Giralt com a guanyadors de la travessia de 7 quilòmetres, amb temps de 1:23:38 i 1:28:40, respectivament. L’esdeveniment, celebrat a la Costa Brava, ha comptat amb més de 2.000 participants i ha promogut la sostenibilitat amb activitats mediambientals.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -