13.4 C
Pals
Divendres, 24 maig 2024
- Publicitat -

Palamós impulsa un pla de xoc de neteja basat en 5 punts estratègics

Aquests cinc punts preveuen posar en funcionament una nau logística de neteja i de la nova deixalleria, però també, crear un grup d'acció ràpida per actuar de manera polivalent, i incorporar nous camions i vehicles de neteja actualitzats i més eficients

Temps de lectura: 4 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós i l’empresa concessionària de la recollida de residus i neteja viària al municipi, Urbaser, han presentat aquest divendres el pla de xoc per millorar la neteja dels carrers i de la recollida de residus al municipi. El pla ja s’ha començat a implementar tot i que s’allargarà un any més fins a l’entrada en vigor del nou contracte que suposarà l’actualització global d’un servei adequat a les necessitats de Palamós.

El pla de xoc s’està aplicant en la part final del contracte actual, amb 18 anys de vigència, on la maquinària comença a patir el consegüent desgast, i en un context d’emergència per sequera amb l’ús d’aigua per a la neteja molt restringit, amb la possibilitat només d’utilitzar aigua no potable. A tot això, cal sumar-hi les exigències i la pressió que s’exerceix a la ciutadania i les administracions en matèria de reciclatge i residus, tal com apunta la regidora de neteja i residus de Palamós, Maria Puig.

Un pla de xoc en 5 passos

Les mesures que s’inclouen en aquest pla es basen en cinc punts. La primera és la reorganització dels serveis de neteja a partir de la nova nau de logística i la incorporació de nova maquinària més eficient.El consistori incorporarà la nova nau logística ubicada al polígon industrial de Sant Joan i, per tant, dins el nucli urbà. Això permetrà estalviar hores de transport de les deixalles per invertir-les en el seu tractament. En la neteja manual també s’aplicaran millores en els recorreguts entre punt d’inici de la jornada i el final, que passaran a formar part dels itineraris de treball dels operaris.

A més s’incorporaran dues escombradores de nova tecnologia i una fregadora per terres pavimentats que permetrà fer neteges més profundes i més duradores (amb menys aigua i millor resultat) en terres com els dels barris vells (Palamós i Sant Joan) i voreres amples, com les del passeig del Mar. També s’incorporarà un nou cotxe per a la neteja de platges i retirada de brossa de les papereres.

La segona de les accions és que els grups d’actuació ràpida comptaran amb mitjans mecànics polivalents actualitzats estructurant un servei també per a places i l’entorn. Per minimitzar l’impacte de les persones que no tenen consciència de l’espai públic intentant no abocar residus, o cuidant el mobiliari públic, s’estructurarà també un servei rotatiu a places i el seu entorn. Amb aquest objectiu es destinaran equips durant una jornada de matí o tarda, amb la neteja mecànica a fons, la manual a l’entorn als paviments, i la neteja de mobiliari i de contenidors, en funció de les necessitats.

El tercer dels punts contempla l’obertura de noves franges horàries per als particulars a la nova deixalleria, a més d’ampliar els serveis i incentivar la reutilització. La campanya de reducció de trastos està donant bons resultats, amb la qual cosa s’ha augmentat el coneixement del servei a domicili i la demanda ha crescut, per això, s’ampliarà el servei per a reduir el temps d’espera. També s’impulsarà l’ús de la deixalleria –que comporta bonificació en la taxa de residus-, obrint noves franges horàries del servei pensades per als particulars (dimecres de 17 a 19 h i dissabte de 15 a 19 h). A banda es començaran a introduir treballs de  classificació de materials per a la seva reutilització i s’obrirà un espai per a la reparació i intercanvi.

El quart punt contempla la col·laboració estreta amb el sector econòmic per a millorar la participació en el ‘porta a porta’ comercial i la cura de la via pública. I és que la sobreutilització dels contenidors domèstics i les illes emergents, donen una mala imatge que es pot millorar fent un millor ús dels serveis a disposició. Així mateix, amb les restriccions de l’ús d’aigua per la sequera és molt important la col·laboració en mantenir nets els espais d’ocupació de la via pública per part de l’àmbit comercial, tal com estableix la normativa. Per això es reforçarà la comunicació cap als comerciants per conscienciar-los sobre la recollida ‘porta a porta’ comercial i la neteja de la via pública, tal com especifica la normativa. En cas de detectar mala praxi es donarà un primer avís i si es reincideix s’activaran, si és necessari, les corresponents sancions.

La darrera de les mesures, la cinquena, és la incorporació de camions de lloguer – a l’espera de l’adquisició de la maquinària que s’inclourà en el nou contracte – que permetrà substituir alguns dels actuals amb molt desgast, reduint les avaries que comencen a ser freqüents amb la consegüent alteració del servei que això suposa. Així mateix, els camions disposaran tots de GPS que permetrà detectar de forma més ràpida les incidències del servei que impossibiliten finalitzar rutes, activant actuacions amb les brigades d’acció ràpida. També s’adquireix una nova tractora destinada al transport de les illes emergents, que substituirà l’actual amb un estat alt de desgast que comporta avaries sovintejades. A més a més es reposaran els contenidors més deteriorats i s’incorporaran noves campanes de paper.

Una nova planta de transferència

Tal com explica la regidora, cal tenir en compte que Palamós, ha d’aplicar sistemes per a triar millor els residus i fer-ho des del seu origen. Per això, en el proper ple municipal es presentarà a aprovació el projecte per a la construcció a Palamós d’una planta de transferència, que s’incorporarà a la licitació del nou contracte, per tal que, quan s’adjudiqui el nou servei, ja es pugui treballar en la seva execució. Disposar d’aquesta planta comportarà nous avantatges en la recollida residus, amb la reducció de desplaçaments a les plantes i, per tant, també de l’estalvi recursos econòmics.

Imatge virtual aèria de la futura planta de transferència de residus. Ajuntament de Palamós
Imatge virtual aèria de la futura planta de transferència de residus. Ajuntament de Palamós

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Oasis reeditaran “Definitely Maybe” pel seu 30è aniversari

Els seguidors dels Oasis fa anys que esperen un possible retorn del grup, però de moment els germans Gallagher no es posen d’acord i continuen amb les seves carreres en solitari. Els darrers dies les xarxes del grup hi havia cert moviment i alguns optimistes es van pensar que finalment hi hauria l’esperada reunió al
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -