9.3 C
Pals
Dimarts, 31 gener 2023
- Publicitat -

#FactCheckCapital: No, la família de porcs senglars no passeja per Platja d’Aro, és Israel

Un vídeo que ha circulat per les xarxes mostra un grup de porcs senglars, els usuaris diuen que és a Platja d'Aro, però Ràdio Capital ha verificat el vídeo i està gravat en un altre indret

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Les xarxes socials faciliten que els vídeos i les notícies falses circulin de manera molt més ràpida i sense ser contrastades. Aquest dimarts a la redacció de Ràdio Capital de l’Empordà hem rebut un vídeo que mostra una família de porcs senglars passejant pel carrer i es deia que eren a Platja d’Aro, però no és així.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by lites (@lites)


En veritat, aquests porcs senglars no passegen pel municipi del Baix Empordà, sinó per Haifa, una ciutat del nord d’Israel. Concretament és a l’avinguda Moriah Ave, pels volts del número 38.

Com Ràdio Capital ha verificat que el vídeo és de l’Israel?

Hi ha diverses eines digitals que permeten comprovar on s’han enregistrat els vídeos. El problema és que en arribar per WhatsApp a diverses persones, el vídeo perd les metadades i complica la seva verificació. Per això, s’utilitzen altres elements que es veuen en el vídeo, en aquest cas, l’autobús que circula, les rajoles però també la botiga al fons de la imatge, IRIT Premium. Tot servirà per fact checking la informació rebuda a Ràdio Capital.

Aleshores, cal buscar les ubicacions de la botiga IRIT Premium i en surten dos al seu perfil d’Instagram. Una fa referència a un centre comercial, aleshores queda descartada perquè la botiga del vídeo és de carrer. L’altre està ubicada al carrer.

En aquest cas, s’activa l’opció StreetView de Google Maps que permet veure una botiga, tot i que la foto no està actualitzada, en un edifici idèntic al del vídeo, amb la mateixa marca al costat.

Per estar-ne més segurs que el vídeo correspon a aquesta zona, girem 180° amb StreetView i trobem un passadís amb les mateixes rajoles que apareixen al vídeo. És allà on s’han enregistrat les imatges d’aquesta família de porcs senglars, que no passegen pel Baix Empordà.

- Publicitat -
- Publicitat -

1 COMENTARI

Comments are closed.

- Publicitat -

La Policia Local de Palafrugell aixeca 12 actes per tinença de substàncies estupefaents en un cap de setmana

Al control policial hi va participar la Unitat de Drons i la Unitat Canina.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -