11.9 C
Pals
Divendres, 15 gener 2021

Actuacions de prevenció d’incendis a la finca municipal de Palamós, Can Pere Tià

Els treballs han consistit en el manteniment d’una part dels boscos d’alzina surera i de pi pinyer que té la finca, situada a la vall de Bell-lloc, possibilitant la conservació d’espècies davant el canvi climàtic i reduint el risc de propagació d’incendis forestals

El més llegit

El restaurant La Gamba de Palamós tanca temporalment després de ser sancionat per incomplir les restriccions

El restaurant La Gamba de Palamós ha decidit tancar temporalment després d'haver estat sancionat per la policia per no complir les restriccions de la Covid-19. Ara, a la porta del restaurant, s'hi troba el rètol: "Tancat per força". 

Un detingut a Palafrugell per punxar les rodes de vehicles

Agents de la Policia Local de Palafrugell van detenir el responsable d'haver provocat la punxada de diverses rodes, de forma massiva, a vehicles estacionats al barri de Vilaseca-Bruguerol de Palafrugell

La Policia Local de Palafrugell deté un veí de 72 anys per punxar les rodes de més d’una dotzena de cotxes

Els agents van muntar un dispositiu i el van enxampar 'in fraganti' amb unes tisores de cuina

Katy Perry posarà música als 25 anys de Pokémon amb ‘Electric’

Katy Perry ha compartit un petit avançament de ‘Electric‘ la cançó que ha creat i que formarà part del vint-i-cinquè aniversari de la famosa saga de videojocs de Nintendo “Pokémon”. A través d’un vídeo que tant la cantant com Nintendo han compartit a les xarxes, podem veure com una Pokeball avança per un recorregut d’obstacles…
Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -

Durant el passat mes de novembre s’han dut a terme actuacions de millora de la forest, prevenció d’incendis i adequació a l’ús públic a la finca municipal de Can Pere Tià, situada al principal accés a la vall de Bell-lloc i dins l’àmbit de l’espai Natural de les Gavarres que Palamós té al seu terme.

Aquest és un espai que gestiona l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós que, a banda dels locals polivalents ubicats a l’edifici principal, i de les unitats d’horta existents, la finca també compta amb un total de 14 hectàrees de camps, prats, i de boscos, principalment d’alzina surera i de pi pinyer.

Per a la gestió d’aquesta part de Can Pere Tià, l’Ajuntament de Palamós va aprovar l’any 2017 un Pla de gestió forestal de la finca, mitjançant el qual es regulen els instruments d’ordenació forestal d’aquest àmbit.

Seguint aquests paràmetres s’han realitzat ara aquestes tasques de manteniment d’una part dels boscos, possibilitant la conservació d’espècies davant el canvi climàtic, potenciar l’ús recreatiu i sociocultural d’aquests espais naturals, i reduint el risc de propagació d’incendis forestals.

Aquestes feines han estat realitzades per una empresa especialitzada, amb la supervisió de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós. El cost de la intervenció ha estat d’uns 6.000 € que han aportat, a parts iguals, l’Ajuntament de Palamós i la Diputació de Girona, en aquest darrer cas mitjançant el Programa d’actuacions en matèria forestal i prevenció d’incendis. Els treballs han consistit en una neteja selectiva de la vegetació feta mitjançant l’estassada mecanitzada amb tractor forestal i desbrossadora, amb acabat manual i eliminació de restes.

Les actuacions s’han fet segons preveu el Pla Simple de Gestió Forestal de la finca de Can Pere Tià. S’ha actuat en les unitats d’actuació 3, amb una extensió de 1,15ha; i la unitat 4 de 2,02ha, ocupades per boscos d’alzines i sureres i en menor proporció per peus aïllats de pi blanc i pinyoner.

Un cop executats aquests treballs, tota la zona s’incorpora als àmbits de pastura de la finca, que conjuntament amb els prats existents es mantenen en adequades condicions per a la prevenció d’incendis, mitjançant acords puntuals amb els propietaris de remats de xais i cabres de la zona, possibilitant que aquest bestiar els pugui pasturar. Durant aquests darrers dies, operaris del Consorci de les Gavarres també han realitzat diverses tasques de manteniment a la zona de Bell-lloc.

Equipament sociocultural adreçat a les entitats de Palamós

Amb les millores realitzades en els darrers anys, principalment en l’edifici, Can Pere Tià s’ha convertit en un equipament sociocultural, cada cop més utilitzat per a  les entitats del municipi.

En aquest sentit cal destacar també la consolidació de l’activitat de la trentena d’unitats d’horta que hi ha actualment en funcionament a la finca. Aquests horts, d’uns 50 m2 cadascun, són conreats per ciutadans i ciutadanes del municipi que ho han sol·licitat. Dues de les unitats d’horta són gestionades també pels alumnes de la Unitat d’Escolarització Compartida, que depèn del departament d’Ensenyament de l’Ajuntament de Palamós.

La finca municipal de Can Pere Tià a Palamós

La propietat d’aquesta finca va ser donada a l’Ajuntament de Palamós l’octubre de 1992 per la seva propietària la senyora Erika Schade, de nacionalitat alemanya, que va posar com a úniques condicions per aquesta donació que la finca es destinés a finalitats de caràcter social, cultural i juvenil, i que en pogués ser usufructuaria fins a la seva mort, que es va produir l’octubre de 2000.

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Foo Fighters presenten ‘Waiting on a Star’

Foo Fighters celebren l’aniversari de Dave Grohl publicant el seu nou single, ‘Waiting on a War’, que ja està disponible a totes les plataformes digitals. Aquesta cançó formarà part del seu desè àlbum, Medicine at Midnight, que sortirà a la venda el proper 5 de febrer. “Waiting on a War” té un pes molt emocional…

Altres notícies