18.8 C
Pals
Diumenge, 19 maig 2024
- Publicitat -

Acabades les obres de 600.000 euros per protegir les dunes de les platges

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Les obres de protecció i recuperació de les dunes de les platges han acabat, com explica el Departament de Territori i Sostenibilitat. Les actuacions s’ha fet en diverses platges com Torroella de Montgrí i Pals; però també a Castelló d’Empúries, Sant Pere Pescador i dins dels parcs naturals dels Aiguamolls de l’Alt Empordà i Montgrí-Baix Ter-Illes Medes.

Per poder fer aquestes obres s’han invertit 600.000 euros dividits per les diferents zones d’actuacions. La delimitació de les dunes de platges s’ha fet amb diversos tancaments: passamà de corda, tanques amb castanyer o amb travesses. L’objectiu és afavorir la recuperació de les dunes i sobretot de la seva fauna. Tal com explica el Departament, alguns d’aquests espais han començat a donar resultats amb l’aparició de corriol camanegre. Per millorar l’afavoriment de la fauna, també s’han adequat els passos per accedir a les platges.

Uns 1.300 metres lineals de tanques serveixen per delimitar les dunes de platges que més necessitaven la protecció. En alguns casos, la vegetació havia arribat a desaparèixer i ara cal potenciar la seva generació. Segons el propi Departament, “els temporals de finals d’hivern han provocat l’acumulació de sorra molt ràpidament i en general van resistir bé els embats del vent”.

Per poder recuperar els dunes de les platges també s’han retirat uns 5.500 m2 de zones d’aparcament. Com també instal·lar més d’un centenar de senyals indicatius i interpretatius per informar els usuaris de les platges dels valors naturals d’aquests ecosistemes, de la seva fragilitat i la necessitat de col·laborar en la seva preservació.

Cartell informatiu de les dunes de les platges
Cartell informatiu de les dunes de les platges | Imatge del Departament de Territori i Sostenibilitat

L’actuació de millora de la vegetació s’ha traduït, bàsicament en l’eliminació de vegetació al·lòctona, que ocupava uns 5.500 m2, i la plantació d’uns 21.000 exemplars d’espècies psammòfiles, segons si la zones eren de pas més o menys intens i la seva posició en la part alta, mitja o baixa de la duna. Algunes de les espècies usades han estat el jull de platja, la gramínia (Elymus fractus), el melgó marí (Medicago marina), el borró (Ammophyla arenaria) o la crucianel·la (Crucianella marítima), entre d’altres.

La superfície de dunes de les platges abasta una superfície d’unes 23,4 hectàrees i la longitud del front litoral que s’ha vist beneficiat per aquestes actuacions de protecció és d’uns 7 km. La realització del projecte també ha comportat la retirada d’uns 165 m3 de runa i estructures fora d’ús per tal de recuperar la naturalitat del sistema dunar.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Presentada la 62a edició del Carroussel Costa Brava de Palafrugell

Les colles de carrossaires, comparses i grups d’animació van presentar el gran Carroussel de la Costa Brava en un...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -