10.1 C
Pals
Dilluns, 6 juliol 2020

Acabades les obres de 600.000 euros per protegir les dunes de les platges

El més llegit

Troben un home mort surant a la cala del Cau de Palafrugell

L'home tindria uns setanta anys, encara no estaria identificat però tindria clars signes d'ofegament després de trobar el cos surant a l'aigua del mar

L’Hospital de Palamós dona d’alta a l’últim pacient Covid

Ja no queda cap pacient COVID positiu ingressat ni a l'Hospital ni a cap residència del Baix Empordà

L’església de Pals restitueix una imatge de Sant Pere, robada 12 anys enrere

A les 7 de la tarda del passat dilluns, va tenir lloc a l’església de Pals la benedicció de la imatge de sant Pere. Fa 12 anys, es va sostreure del temple una talla de fusta de noguer que representava sant Pere. Des d’aleshores, quan hom entrava a l’església es trobava amb una corona al mur sense cap imatge. Ahir, doncs, va tornar sant Pere a ocupar el seu lloc, si bé no es tracta de la talla robada, sinó d’una nova escultura que reprodueix Sant Pere de Roda.

Sant Feliu haurà de controlar el nivell sonor d’una empresa de taps de suro

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha estimat una denúncia que un veí de la Ronda de...

Les obres de protecció i recuperació de les dunes de les platges han acabat, com explica el Departament de Territori i Sostenibilitat. Les actuacions s’ha fet en diverses platges com Torroella de Montgrí i Pals; però també a Castelló d’Empúries, Sant Pere Pescador i dins dels parcs naturals dels Aiguamolls de l’Alt Empordà i Montgrí-Baix Ter-Illes Medes.

Per poder fer aquestes obres s’han invertit 600.000 euros dividits per les diferents zones d’actuacions. La delimitació de les dunes de platges s’ha fet amb diversos tancaments: passamà de corda, tanques amb castanyer o amb travesses. L’objectiu és afavorir la recuperació de les dunes i sobretot de la seva fauna. Tal com explica el Departament, alguns d’aquests espais han començat a donar resultats amb l’aparició de corriol camanegre. Per millorar l’afavoriment de la fauna, també s’han adequat els passos per accedir a les platges.

Uns 1.300 metres lineals de tanques serveixen per delimitar les dunes de platges que més necessitaven la protecció. En alguns casos, la vegetació havia arribat a desaparèixer i ara cal potenciar la seva generació. Segons el propi Departament, “els temporals de finals d’hivern han provocat l’acumulació de sorra molt ràpidament i en general van resistir bé els embats del vent”.

Per poder recuperar els dunes de les platges també s’han retirat uns 5.500 m2 de zones d’aparcament. Com també instal·lar més d’un centenar de senyals indicatius i interpretatius per informar els usuaris de les platges dels valors naturals d’aquests ecosistemes, de la seva fragilitat i la necessitat de col·laborar en la seva preservació.

Cartell informatiu de les dunes de les platges
Cartell informatiu de les dunes de les platges | Imatge del Departament de Territori i Sostenibilitat

L’actuació de millora de la vegetació s’ha traduït, bàsicament en l’eliminació de vegetació al·lòctona, que ocupava uns 5.500 m2, i la plantació d’uns 21.000 exemplars d’espècies psammòfiles, segons si la zones eren de pas més o menys intens i la seva posició en la part alta, mitja o baixa de la duna. Algunes de les espècies usades han estat el jull de platja, la gramínia (Elymus fractus), el melgó marí (Medicago marina), el borró (Ammophyla arenaria) o la crucianel·la (Crucianella marítima), entre d’altres.

La superfície de dunes de les platges abasta una superfície d’unes 23,4 hectàrees i la longitud del front litoral que s’ha vist beneficiat per aquestes actuacions de protecció és d’uns 7 km. La realització del projecte també ha comportat la retirada d’uns 165 m3 de runa i estructures fora d’ús per tal de recuperar la naturalitat del sistema dunar.

- Publicitat -
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Palamós instal·la el primer parc infantil adaptat a la diversitat funcional

La zona infantil situada a l’inici del passeig del mar disposa d’un nou joc adaptat a cadires de rodes que ha permès també la ubicació d’un nou terra anti-impacte que reforça la seguretat del parc infantil

“R” de REBUTJAR

Bon dia Empordà,Tal com vaig comentar en l’últim post avui començo amb la primera “R” de la serie de les erres de la sostenibilitat. Toca...

S’inaugura l’exposició d’Inés Valls Fortuny, a Santa Cristina

El proper divendres 10 de juliol a les 18h se celebrarà l'acte inaugural de l'exposició de la pintora Inés Valls Fortuny a la plaça del Mercat.

En mara el 35è Concurs d’Arts Plàstiques de Begur

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament impulsa aquest estiu una nova edició del tradicional Concurs d’Arts Plàstiques de Begur, que enguany compleix el seu 35è aniversari consolidant-se com un dels certàmens artístics amb més bagatge i de referència al municipi i arreu del territori.

Kanye West; nou candidat a les eleccions nord-americanes

Quan pensàvem que el 2020 ja no ens podia donar més sorpreses, arriba aquesta notícia: Kanye West es presentarà a les pròximes eleccions dels Estats Units. El productor i raper ho anunciava ahir dia 4 de juliol, en una data molt assenyalada pels nord-americanes, a causa de la celebració de la Independència americana. Ye ho anunciava a través d’una piulada, sense donar gaire…

Altres notícies