23.5 C
Pals
Dijous, 30 juny 2022
- Publicitat -

Què fer si et pica una medusa Rhizostoma pulmo?

És una de les meduses més grans del mediterrani i durant l'època d'agost es troba en la seva fase adulta

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Aquest any ha augmentat el nombre de meduses a diferents platges de la Costa Brava, com també de Catalunya. El problema és si et pica una medusa Rhizostoma pulmo i què cal fer per evitar que la picada faci més mal. Aquestes espècies, a diferència d’altres meduses, deixen anar una substància a l’aigua que conté cèl·lules urticants.

La medusa Rhizostoma pulmo es tracta d’una espècie de grans dimensions i els seus tentacles en situacions d’estrès (moviment de l’aigua, altes temperatures, poca fondària, onatge…) poden desprendre una substància gelatinosa que conté cèl·lules urticants que queden suspeses a l’aigua i poden afectar els banyistes que hi hagi a prop, encara que la medusa no els hagi tocat.

És una de les meduses més grans de la costa mediterrània. Les meduses petites són visibles durant la primavera i els adults de major grandària són més evidents a l’estiu i al començament de la tardor. En aquestes dates de l’estiu la medusa es troba en la seva fase adulta i assoleix la seves dimensions màximes. És una espècie costanera, que es distribueix al llarg de la columna d’aigua. Solen estar acompanyades per crancs i juvenils de peixos.

Mesures preventives a la medusa Rhizostoma pulmo

Una de les recomanacions és protegir la pell amb barreres físiques, com són la crema solar o peces de roba. Un altre consell és no treure la medusa de l’aigua ni trencar-la a trossos una vegada sigui a la sorra. Si es fa això, el problema serà més greu perquè la medusa expulsarà més substància gelatinosa.

Què fer si et pica una medusa Rhizostoma pulmo?

Tot i que sempre s’ha comentat que s’ha d’aplicar aigua dolça, la realitat és tota la contrària. Cal rentar sempre amb aigua de mar. No aplicar amoníac ni tampoc alcohol. Com amb les picades de mosquits, no fregar la zona afectada i treure les restes de tentacles o fragments. Tampoc es recomana aplicar embenatges ni vinagre. Però sempre es pot fer servir una solució de bicarbonat. Tot i que a la platja, no és típic portar-ne.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Anna Portomeñe: “En aquesta 2ª edició del Festival Salat hem buscat una programació de comèdia més transversal”

A Ràdio Capital hem pogut parlar amb la directora del Festival Salat de Sant Feliu de Guíxols ( que es celebra a partir de l'1 de juliol, i que durant 3 dies omplirà la vila baixempordanesa de tot tipus d'espectacles humorístics)
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -