Girona ha començat a desplegar un nou model d’atenció als pacients crítics i semicrítics que millorarà la coordinació, augmentarà la capacitat assistencial i incorporarà eines digitals per fer més eficient l’atenció sanitària. El projecte busca atendre millor la població, reduir trasllats i avançar cap al futur Campus de Salut.
La primera fase del model ha començat amb un pilotatge entre l’Hospital Trueta, de referència, i el comarcal de Palamós. Un cop avaluats els resultats, el sistema s’estendrà a Figueres, Calella, Olot i Santa Caterina, amb l’objectiu de completar el desplegament l’any 2027.
Amb el nou model, es passaran dels 26 llits actuals de medicina intensiva als 38 previstos. Els llits de semicrítics també creixeran de manera important: de 8 a 40. Aquesta xarxa estarà distribuïda als hospitals comarcals, amb suport constant dels intensivistes del Trueta i del metge de crítics del sistema d’emergències mèdiques.
La base tecnològica del projecte és el sistema Critic.CAT. Aquesta eina digital permetrà compartir dades mèdiques en temps real entre centres, fer seguiment dels pacients de forma remota i millorar la presa de decisions clíniques. A partir de la definició de protocols compartits, es desplegaran quatre eines clau.
Cada unitat de cures intensives tindrà un Sistema Departamental per gestionar els pacients en temps real. Aquest sistema permetrà saber l’estat de la unitat, seguir l’evolució de cada pacient i consultar l’historial clínic. L’Institut Català de la Salut en desenvoluparà un que podran utilitzar tots els hospitals del sistema sanitari públic.
A més, es crearà un Repositori digital que rebrà automàticament totes les dades dels pacients ingressats a qualsevol unitat de crítics. Hi constaran tant les dades clíniques com imatges mèdiques i valors recollits per sensors o aparells mèdics.
També s’activarà un Centre de Gestió de Crítics. Aquest espai coordinarà i visualitzarà tota la informació del sistema per optimitzar recursos i donar suport a distància entre hospitals a través de la telemedicina. Això facilitarà una resposta mèdica més ràpida i precisa.
Finalment, s’impulsarà una Unitat d’Anàlisi i Recerca per estudiar totes les dades acumulades. Aquesta unitat servirà per fer recerca científica, innovació mèdica, i planificar millor els serveis d’atenció intensiva segons les necessitats reals de la població.
El projecte es va presentar aquest dimarts a l’Auditori Josep Irla de Girona, amb prop de 150 professionals del sector sanitari. Aquesta transformació suposa un canvi profund en l’atenció a pacients greus i representa un pas més cap al futur sistema integrat del Campus de Salut.