10.3 C
Pals
Dijous, 8 desembre 2022
- Publicitat -

Santa Cristina elabora un cens d’orenetes

Projecte Orenetes és un projecte de participació ciutadana impulsat per l'Institut Català d'Ornitologia, per fer el seguiment dels nius d'oreneta cuablanca dels pobles i ciutats de Catalunya, Balears i País Valencià.

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: < 1 minut
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Durant la primera setmana de juny, s’ha dut a terme el cens d’oreneta cuablanca (Delichon urbicum) en el nucli urbà de Santa Cristina d’Aro. En total, s’han detectat 194 nius actius, la qual cosa confirma la zona urbana de Santa Cristina com a un dels principals nuclis de cria d’aquesta espècie a la Vall d’Aro. Cal destacar la important colònia ubicada a la Plaça del Mercat, on s’hi han trobat 56 nius actius en un espai relativament limitat del carrer Narcís Monturiol.

El cens està emmarcat dins del Projecte Orenetes i s’ha dut a terme per part de Rosa Matesanz, del Grup de Natura Sterna. Projecte Orenetes és un projecte de participació ciutadana impulsat per l’Institut Català d’Ornitologia, per fer el seguiment dels nius d’oreneta cuablanca dels pobles i ciutats de Catalunya, Balears i País Valencià.

Les diverses espècies d’orenetes i falciots están protegides legalment a Catalunya, i no es poden destruir els seus nius en cap època de l’any. Es tracta d’animals que resulten molt beneficiosos per a l’espècie humana, ja que eliminen quantitats enormes de mosques, mosquits i altres enutjosos insectes voladors. Al nucli urbà de Santa Cristina s’ha comprovat la nidificació de l’oreneta cuablanca (Delichon urbicum), que localment és molt abundant ja que agrupa molts dels seus nius en espais urbans de poca extensió, de l’oreneta vulgar (Hirundo rustica) i del falciot comú (Apus apus). Fora del nucli, en espais periurbans, també hi nia la rara oreneta cua-rogenca (Cecropis daurica).

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Judith Lloberol: “La intenció de la fira és donar a conèixer un producte com el vi català”

En l'edició d'enguany a la fira s'hi podran trobar més d'un centenar de referències de vi d'una seixantena de cellers d'arreu de Catalunya.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -