14.9 C
Pals
Dijous, 28 març 2024
- Publicitat -

S’aprova la nova organització política de l’ajuntament de la Bisbal

L'alcalde assumeix les competències de més pes específic encapçalant un equip de govern de 10 regidors amb funcions compartides

Temps de lectura: 4 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

En el ple municipal del passat dilluns 8 de juliol es van constituir els grups municipals de l’ajuntament de la Bisbal i es va aprovar la nova organització política de la Corporació. És el que col·loquial-ment es coneix com a Plenari del Cartipàs i en ell es decideix per exemple el nombre de plens que es fan a l’any i en quina data, els portaveus i suplents de cada grup, les competències de cada regidoria de l’equip de govern, i els sous i/o indemnitzacions que percebran els regidors al llarg del mandat.

ERC
Fotografia de Manel Magrinyà

Algunes de les novetats que s’incorporen en el nou mandat són el canvi del dia del ple que passarà a celebrar-se el dilluns en lloc dels dimarts com es feia fins ara. També es suprimeixen les comissions informatives que són substituïdes per una de general abans del ple, grups de treball i una comissió de comptes– i la junta de portaveus. Igualment es posara en marxa el nou consell de govern que imposa la llei del règim local.

Aquestes modificacions van ser criticades pels grups de l’oposició al·legant bàsicament precipitació i manca de diàleg, entenent que es tenien que haver consensuat mesures que afecten a la preparació dels Plens i la consulta dels expedients que s’hi han de tractar. Tanmateix però només hi va votar en contra Xavier Dilmé (Tots per la Bisbal) mentre Òscar Aparicio (PSC) i Xevi Font (Compromís – JuntsXCat) es van abstenir.

Pel que fa a la composició dels grups aquests seran Esquerra Republicana de Catalunya, que te sis regidors, CUP, Compromís per la Bisbal – Junts per Catalunya i Partit dels Socialistes de Catalunya, tres regidors cadascú, Xavier Dilmé l’únic regidor de de Tots per la Bisbal i Maite Bravo regidora d’En Comú Guanyem que constitueix la principal novetat en aquest apartat, ja que en el nom del grup no s’inclouen les sigles de Podem que formaven part de la candidatura amb la que es va presentar a les eleccions municipals.

Enric Marquès
Fotografia de Manel Magrinyà

En virtut del nou cartipàs aprovat, l’alcalde Enric Marquès serà l’únic representant polític que tindrà dedicació parcial i encapçalarà un equip de govern format pels sis regidors d’ERC, els tres de la CUP i la regidora d’En Comú Guanyem.

Competències

L’alcalde Enric Marquès Urbanisme, Habitatge, Via pública i Serveis, i Promoció i Desenvolupament Local

La primera tinent d’alcalde serà Carme Vall (ERC) i portarà Hisenda i Patrimoni, Administració i Règim intern, Gent gran i Cementiri.

Carles Puig (CUP) serà el segon tinent de Cultura, Participació, Transparència i el Terracotta Museu que ostentarà només mig mandat.

Maite Bravo, d’en Comú Guanyem, serà tercera tinent d’alcalde, i portarà Acció Social i Ciutadania, a més de ser adjunta de l’alcalde en habitatge

Xènia Sala (ERC), Joventut, Igualtat i Comunicació

David Mont-ros (ERC) , Seguretat ciutadana i Esports, aquesta compartida amb Pere Maruny (CUP)

Clàudia Drinceanu (ERC), Salut i Medi Ambient -competència que cedirà a Alba Solés (CUP) el juliol del 2021.

Laia Torroella, Ensenyament i el Terracotta Museu que compartirà amb Carles Puig (CUP)

Alba Solés (CUP) , Gent gran i mig mandat a Medi Ambient que compartirà amb Clàudia Drinceanu (ERC)

Tots els grups de l’oposició es van mostrar contraris als nous criteris organitzatius en considerar ineficaç que ha hagi àrees que porten dos regidors i poc operatius els canvis de regidors a mig mandat que segons Òscar Aparicio  “semblen obeir més al marcatge i un repartiment de poder que no pas una coordinació entre els grups”.

Xavier Dilmé va criticar l’acumulació de competències de l’alcalde, Xavier Font la supressió de les comissions informatives i la manca de claredat de les comunicacions als regidors de l’oposició.

Retribucions

Enric Marquès, serà l’únic edil amb dedicació parcial. Hi dedicarà un mínim de 25 hores amb un sou de 30.000 euros bruts anuals dividits en 14 pagues que representen 2.145 euros al mes. Pel que fa als regidors, les retribucions són de 200 euros per ple, 100 euros per comissió informativa i 150 per consell de govern.

Tota l’oposició va votar a favor d’aquest apartat si be Òscar Aparicio va demanar l’increment de les indemnitzacions als regidors per assistència als plens per tal de dignificar la seva feina i va qualificar d’incoherent l’actitud de la CUP i d’En Comú Guanyem pel canvi de missatge respecte al que havien manifestat en campanya electoral sobre els sous dels polítics.

Xevi Font va insistir novament en la necessitat de que les comunicacions del govern a l’oposició tinguin els mínims de claredat exigibles.

Finalment i respecte a l’assistència a òrgan col·legiats Xavier Dilmé va demanar millorar la participació de l’oposició en els òrgans col·legiats externs a l’ajuntament on aquest tingui una representació de més de dos membres.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Palafrugell celebrarà el tradicional Vot de la Vila el dilluns de Pasqua

Fotografia del far de Sant Sebastià | Ajuntament de Palafrugell El proper Dilluns de Pasqua, 1 d’abril, se celebrarà la...
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -