15.5 C
Pals
Divendres, 26 abril 2024
- Publicitat -

Smart cities i economia alternativa

Miquel Curanta
Miquel Curanta
Em dic Miquel Curanta i sóc de Pals. Gestor cultural i de mitjans, he treballat a diverses emissores de Ràdio (Ràdio Begur, Ràdio Costa Brava, 40 Principals, M80 ràdio, Cadena SER, Flaix, Flaixbac, Ona Catalana, Catalunya ràdio). He estat director de l'Institut Català de les Empreses Culturals (2018 - 2022) i del Club TRESC (2008 - 2018). També he fundat una productora de televisió (Creativa Audiovisual) i el 2001 vaig fundar Ràdio Capital de l'Empordà.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Smart cities i economia alternativa
Loading
/

Calonge va anunciar a bombo i plateret que volia aportar per convertir-se en una smart city o ciutat intel·ligent. Ser una smart city significa aplicar la tecnologia per convertir cada punt de llum, cada racó, cada àmbit de la ciutat, en un generador de dades que després són enviades i processades per tal que una màquina prengui decisions encaminades a millorar el funcionament o rendiment de cada punt de llum, cada racó o cada àmbit de la ciutat. El regidor de noves tecnologies del consistori calongí ho explicava ahir en aquest mateix programa.

Ara bé, lligat a tota aquesta revolució (que només està començant, per cert) hi han d’altres derivades que val la pena tenir en compte i que complementen aquest concepte d’smart city.

Recollides de residus més eficients, que deriven en una ciutat més sostenible ambientalment, gestió de les limitacions i accessos de carrers i carreteres, per optimitzar el trànsit de vehicles, però també gestió i control de flotes de vehicles, de personal, dels recursos de l’Ajuntament, etc…

Hi ha una derivada, però, que és la que em resulta més interessant de tot plegat, que és la derivada de l’economia que genera un projecte com aquest. Per desenvolupar smart cities i la tecnologia que les acompanya, calen enginyers, informàtics, programadors, instal·ladors, personal qualificat, formadors per a aquest personal i una indústria d’alt valor afegit, que és la que ara mateix, ni Calonge ni ciutats com Barcelona (en en l’època de Xavier Trias hi va fer una aposta forta) no tenen.

El 80% de l’economia del nostre entorn depèn del turisme i en aquest programa no ens cansarem de reclamar que es diversifiqui en àmbits de valor afegit com el sector primari qualificat, la cultura i la indústria que se’n deriva o l’entorn digital, esqueix de projectes com els de les ciutats intel·ligents. Segur que l’Empordà no és Sylicon Valley i de fet millor que no sigui així, però si en el seu moment tot Catalunya es va omplir de polígons industrials que en molts casos han acabat allotjant un hipermercat, un decathlon i una botiga “dels xinos”, potser arriba el moment que algú prengui la iniciativa i comenci a posar facilitats reals per tal que es pugui generar aquesta economia del coneixement que es deriva de projectes com aquest. Tan de bo Calonge i Sant Antoni pugui esdevenir una punta de llança en aquest àmbit. Ho celebrarem molt fort!

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Puja l’atur al 12,7% a la demarcació i suma 14.400 aturats més a tot Girona

La demarcació de Girona ha tancat el primer trimestre del 2024 amb una taxa d'atur del 12,47%, sumant 14.400 desocupats més. Segons l'Enquesta de Població Activa (EPA), el sector terciari ha patit una forta caiguda, perdent 10.800 llocs de treball. Malgrat un lleuger creixement en la indústria, construcció i agricultura, aquests no han pogut compensar la pèrdua d'ocupació en serveis
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -