29 C
Pals
Dilluns, 4 juliol 2022
- Publicitat -

Smart cities i economia alternativa

Miquel Curanta
Miquel Curanta
Sóc de Pals.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Calonge va anunciar a bombo i plateret que volia aportar per convertir-se en una smart city o ciutat intel·ligent. Ser una smart city significa aplicar la tecnologia per convertir cada punt de llum, cada racó, cada àmbit de la ciutat, en un generador de dades que després són enviades i processades per tal que una màquina prengui decisions encaminades a millorar el funcionament o rendiment de cada punt de llum, cada racó o cada àmbit de la ciutat. El regidor de noves tecnologies del consistori calongí ho explicava ahir en aquest mateix programa.

Ara bé, lligat a tota aquesta revolució (que només està començant, per cert) hi han d’altres derivades que val la pena tenir en compte i que complementen aquest concepte d’smart city.

Recollides de residus més eficients, que deriven en una ciutat més sostenible ambientalment, gestió de les limitacions i accessos de carrers i carreteres, per optimitzar el trànsit de vehicles, però també gestió i control de flotes de vehicles, de personal, dels recursos de l’Ajuntament, etc…

Hi ha una derivada, però, que és la que em resulta més interessant de tot plegat, que és la derivada de l’economia que genera un projecte com aquest. Per desenvolupar smart cities i la tecnologia que les acompanya, calen enginyers, informàtics, programadors, instal·ladors, personal qualificat, formadors per a aquest personal i una indústria d’alt valor afegit, que és la que ara mateix, ni Calonge ni ciutats com Barcelona (en en l’època de Xavier Trias hi va fer una aposta forta) no tenen.

El 80% de l’economia del nostre entorn depèn del turisme i en aquest programa no ens cansarem de reclamar que es diversifiqui en àmbits de valor afegit com el sector primari qualificat, la cultura i la indústria que se’n deriva o l’entorn digital, esqueix de projectes com els de les ciutats intel·ligents. Segur que l’Empordà no és Sylicon Valley i de fet millor que no sigui així, però si en el seu moment tot Catalunya es va omplir de polígons industrials que en molts casos han acabat allotjant un hipermercat, un decathlon i una botiga “dels xinos”, potser arriba el moment que algú prengui la iniciativa i comenci a posar facilitats reals per tal que es pugui generar aquesta economia del coneixement que es deriva de projectes com aquest. Tan de bo Calonge i Sant Antoni pugui esdevenir una punta de llança en aquest àmbit. Ho celebrarem molt fort!

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

La torroellenca Txell Alós es proclama sotscampiona d’Espanya de golf en benjamines a Múrcia

La golfista de l’Empordà Golf Academy arribava al Campionat d’Espanya com a campiona catalana de la seva categoria
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -