2.5 C
Pals
Dilluns, 24 gener 2022
- Publicitat -

Sóc DONA i reivindico els meus drets!

El pròxim dilluns 8 de març, totes les dones del món celebrem el nostre dia.

Justament el dia Internacional de la Dona va ser declarat oficialment per l’ONU el 1977. Aquest dia a moltes ciutats i pobles del planeta s’organitzen actes reivindicatius convidant a la reflexió per la igualtat de gènere i pel paper de la dona en la societat, que cal recordar que és totalment patriarcal.

L’origen d’aquesta diada el trobem a Amèrica del Nord a l’any 1857 on les primeres en demanar drets van ser unes obreres tèxtils que van fer vaga demanant millors condicions laborals. Més tard, a principis del segle passat a Nova York es va cremar la fàbrica Cotton on hi treballaven al voltant de cinc-centes persones, la majoria dones immigrants joves i 142 obreres es van morir amb l’incendi tot i havent fet vaga per mostrar-se descontentes de les condicions amb les que estaven treballant.

Han passat uns 150 anys de les primeres reclamacions i el paper de la dona dins la nostra societat segueix amb molts trets masclistes. Només hem de fer recompte de quantes dones hi ha al poder, quantes dones hi ha a les llistes de celebritats, quantes pageses i quantes cuineres. Un gran exemple el tenim amb l’anunci d’Estrella Damm on s’ha lloat el paper dels cuiners i s’han oblidat de les cuineres.

Quina llàstima que ho tinguem tant integrat i sembli normal per a totes !

Al nostre territori igual que per altres indrets del món hi ha grans talents amb clau femenina, a La Bisbal tenim el grup feminista:  “Nosaltres, dones” creat fa un parell d’anys per a reivindicar el paper de la dona local, rural i el treball casolà. Elles porten dies preparant un acte per celebrar el dia de la dona juntament amb la llibreria Puput. Això ho fan diumenge dia 7 de març a la plaça Joan Farreròs al costat del Teatre Mundial a les 5 de la tarda. Han convidat a l’escriptora Núria Esponellà, premi Prudenci Bertrana 2020 que parlarà d’escriure amb ulls de dona, la Iolanda Batallé, primera dona directora de la Fundació Ramón Llull que presenta el llibre “atreveix-te a fer les coses a la teva manera” Hi haurà micro obert i taula rodona.

L’Ariadna Raventós hi serà amb el teclat i la seva música.

Inscripcions: Llibreria Puput.

Desitjo que anem equilibrant la balança perque quan la balança està anivellada cada dia és el dia de la Dona i del Home! i no tindriem necessitat de fer invents compensatoris.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios