23.9 C
Pals
Dilluns, 15 juliol 2024
- Publicitat -

Sostre Cívic i l’Ajuntament de Palamós celebren l’inici d’obres de l’habitatge cooperatiu Terra de Mar

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Aquest dijous, Palamós va celebrar l’inici oficial de les obres del projecte d’habitatge cooperatiu ‘Terra de Mar’, impulsat per Sostre Cívic i l’Ajuntament de Palamós. L’acte va reunir més de 50 persones, incloent-hi les sòcies impulsores i diverses autoritats locals, comarcals i de la Generalitat.

El projecte ‘Terra de Mar’ es desenvolupa en un solar públic de 1000 m² cedit pel consistori a l’Avinguda Catalunya i consta de 34 habitatges d’entre 39 i 67 m², dissenyats per UMMA arquitectes. Aquest model d’accés al dret a l’habitatge és pioner a les comarques gironines, i es finança amb 5 milions d’euros aportats principalment per l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), a més d’una subvenció de la Generalitat.

La promoció exemplifica la col·laboració entre el sector públic i el cooperativisme sense ànim de lucre per garantir el dret a l’habitatge. Almenys un 25% dels habitatges es reserven per a col·lectius vulnerables, com persones majors de 65 anys, joves fins a 35 anys i famílies monoparentals. Els contractes de cessió d’ús són de per vida, amb quotes mensuals que oscil·len entre 490 i 780 € segons la mida dels habitatges, i una aportació de capital retornable d’entre 12.000 i 19.000 €.

La construcció dels habitatges també té una voluntat ecologista, amb estàndards d’eficiència energètica i sostenibilitat, obtenint la certificació energètica A i la certificació VERDE de construcció sostenible. Aquesta és la primera promoció cooperativa d’habitatges que obté un certificat d’aquest tipus. Es preveu que la construcció finalitzi a finals de 2025, amb l’entrada dels residents a inicis de 2026.

Un model cooperatiu d’habitatge

Durant l’acte, Sergio Parrello, soci de Sostre Cívic, va presentar l’esdeveniment i va donar la benvinguda als assistents. Fugint de la clàssica ‘primera pedra’, l’emoció dels socis cooperativistes es va reflectir en la lectura d’una carta dirigida als seus veïns del futur, esperant que algun dia la trobin futures generacions. Eva Ortigosa, representant del Consell Rector de Sostre Cívic, va ressaltar que amb el projecte de Terra de Mar “no només construïm habitatges, sinó que també reforcem la nostra aposta per un model antiespeculatiu que garanteixi l’accés a un habitatge digne i assequible per a tothom”.

Seguidament, Sílvia Grau i Fontanals, directora de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, en representació de la Generalitat de Catalunya, va destacar “les administracions públiques tenim l’obligació estratègica de recolzar econòmicament i legalment els projectes impulsats per les entitats socials que construeixen habitatges en sòl públic amb un compromís social i també amb la sostenibilitat. Per això hem aportat 1 milió d’euros, amb la subvenció directa de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, i quasi 300 mil euros del Programa 6 dels Next Generation. L’habitatge cooperatiu és una eina que volem que sigui clau per a facilitar l’accés a l’habitatge, per això és molt important que  Sostre Cívic hagi configurat un projecte que prioritza col·lectius vulnerables”.

Finalment, Raquel Gallego, primera tinent d’alcalde i regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Palamós, va subratllar que “aquest projecte suposa per als veïns i veïnes de Palamós i Sant Joan una alternativa d’accés a l’habitatge amb una concepció de convivència poc conegut al nostre territori, però que creiem que pot ser la base d’un nou model. Un model que concep l’habitatge com un bé d’ús i no com un bé d’inversió o propietat, posant les persones i les seves necessitats al centre i s’emmarca en el compromís de crear un habitatge cooperatiu, sostenible i socialment responsable”.

La darrera campanya d’incorporacions de sòcies al projecte es va tancar el passat 26 de maig, però es preveu que es torni a obrir més endavant per completar les 34 unitats de convivència. Les persones interessades poden inscriure’s a terrademar.sostrecivic.cat per rebre informació sobre futures incorporacions.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Gregory Porter, un bri de llum a l’escenari de Porta Ferrada

Tal com va dir just començar el concert el mateix protagonista de la nit, el port de Sant Feliu...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -